İller

18 Ekim 2020 Pazar

Görsel sanatların dijital tarihi


Teknolojinin gelişimiyle birlikte dijital anlamda sanatta da değişim ve dönüşümler yaşandı. Özellikle dijital sanat alanı daha fazla gelişmeye başladı. İnsanoğlu her zaman kolaylığa ve rahatlığa teknolojiyle ulaşmayı sever. Buna tabi ki sanat da dahildir. Sanat için artık belli mekânlara ya da galerilere gitmeye gerek kalmadan dijital dünyanın kapılarını aralayıp sanatı ulaşılır hale getirebilirsiniz. Dijital sanatın kökenine bakıldığı zaman 1960’lara kadar gittiği görülür. Ancak sanatta en büyük dijital devrimi 21’nci Yüzyıl olan günümüzde yaşamaktayız. Sanat ve teknolojinin birleşimi ile daha kolay ulaşılabilen bir alan yaratılmaya başlandığı anlardan beri gelinen noktada bu daha da profesyonel bir hal aldı.

Birbirinden farklı mecralarda farklı sunuşlarla karşımıza çıkan dijital sanat devriminde yerini alan isimlerden biri de @yildirimarte oldu. Ressam Gökhan Yıldırım öncülüğünde kurulan sosyal sanat galerisi 190 bine yakın takipçisiyle her geçen gün büyümeye devam ediyor.

Dijital sanat alanı

Dijital sanat 1990’lara geldiği zaman farkındalığı daha da artmaya başlamıştı. İnsanlar sanatın ayağına gitmek yerine sanatı dijital ortamda yayınlama ve keşfetme geleneğine işte o günlerde yavaş yavaş başladı. Bu da sanatta gelinen teknolojik noktanın ne kadar sürede gelişip bugünlere yetiştiğini bizlere gösteriyor. Bugün birçok platformda dijital anlamda sanat eserleri yer alır. Her biri önemli sanatçılara ait olan bu eserler oturduğunuz yerden evinizden konuk olarak inceleme şansını size sunar. Bu hem teknolojiyi hem de rahatlığı bir arada keşfetmenize yardımcı olur. Böylece bir değil birden fazla alandan beslenerek kendinizi geliştirme çabasına girebilirsiniz. Belli başlı sanatçılar tarafından dijital ortamlarda estetik kaygısıyla oluşturulan birçok içeriğe ulaşabilir ve sanata dair olan yönlerinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Dijital sanatın keşfi

Teknolojik gelişimden önce sanatlar büyük alanlarda halka sunulurdu. Büyük resim sergileri ile insanlar toplu şekilde karşılaşırlardı. Ancak bu sergilere herkesin katılımı olmazdı. Zamanla teknolojinin gelişimiyle birlikte dijital anlamda sanat modeli ortaya çıktı. Böylece sanal ortamda sanatın her yönü sergilenerek birçok kişiye ulaşma şansı da bulundu. Bu yönde oldukça önemli bir yapıyı sizlere sunar. Sizler evinizin konforunda sanatı ve sanatçıları keşfederek onlar hakkında daha fazla bilgiye ulaşma imkânı bulabilirsiniz. Ressam Gökhan Yıldırım sayesinde dijital ortama taşınan sanatçıları takip etmeye başlayabilirsiniz. Bunun için @yildirimarte adresine Instagram üzerinden ulaşarak birçok sanatçının keşfedilmemiş içeriklerini de inceleyebilirsiniz. Böylece tek bir sanat yerine birden fazla içeriğine göz atma fırsatınız da olur.

 

Ressam Gökhan Yıldırım Kimdir?

Gökhan Yıldırım, 24 Şubat 1986 tarihinde Ahlat’ta doğmuştur. Yıldırım, üç çocuklu bir ailenin ikinci çocuğudur.

Ailesi 1988 yılında Antalya’ya yerleşince eğitim hayatına orada başladı. İlköğretim yıllarının başlarında el sanatları ve sanatla ilgili diğer çalışmalara da ilgisi olduğunu fark edince kendisini bu alanda yetiştirmeye karar verdi. Öğretmeninin kendisine verdiği ödev sayesinde ilk sanat tecrübesini yaşadı ve giderek sanata ilgisi artmaya başladı. Resim derslerinde en yakın arkadaşlarının iyi notlar alması için onlara resimler yapardı ve bu yüzden zaman zaman kendi resimlerini yetiştiremediği bile olmuştur. Sanatla ve özellikle resim ile olan bağı giderek güçlenmiştir ve ilerleyen yıllarda bunların meyvesini de toplayacaktır.

1997 yılında ailesinin ayrılması sonucu annesi ile yaşamaya başladı. İlk ödülünü 1997 yılında okullar arası düzenlenen kompozisyon ve el yazısı yarışmasında aldı. 1998 yılında okulda düzenlenen resim yarışmasına katılarak ilk resim ödülünü almış oldu. Aynı yıllarda Alman Dili Edebiyatı ve Eğitimi alarak Almanca öğrenmeye başladı. 2000 yılında İngilizce dilini de merak ederek İngilizce öğrenmeye başladı. Ve Lise yıllarında hem okuyup hem çalışarak yabancı dilini geliştirmeye devam etti. Sanatçı bakış açısının ona verdiği evrensel olma güdüsü ile hareket eden Yıldırım, ilerleyen yıllarda farklı dilleri de öğrenerek kendini geliştirmeye devam etti. Ayrıca, lise yıllarında tiyatro, sahne eğitimi alarak bir dönem tiyatro ile de ilgilendi.

2004 yılında ilk yurtdışı deneyimini yaşadıktan sonra yurt dışına olan merakı artınca 2006 yılında Almanya’da 6 ay yaşayıp bir dönem orada kalmayı seçti. 2006 yılında amatör olarak resim yapıp bundan gelir etmeye çalıştı. 2009 yılındaki askerlik döneminde Rusça diline merak salıp Rusça yazmayı ve okumayı kendi çabasıyla öğrendi. 2011 yılında Atv, Star ve birtakım yaygın televizyon kanalları için sanatsal çalışmalar da bulundu. Star Tv’de yayınlanan “İffet” dizisi, TNT ekranlarında yer alan “Yıldız Masalı” dizisi, Atv’de yayınlanan “Karadayı” dizisi için sanat yönetmeniyle birlikte yaptığı çalışmalar oldu. Bu dizilerde kullanılmak üzere kendi resmettiği tablolarını da sergilenmesi için verdi.

Bu sayede yaptığı çalışmaların ilk kez televizyon ekranlarında yayınlanmasını sağladı. Bu sırada bazı ünlü isimler ile çalışma fırsatı bulunca televizyon dizileri ve sinema filmleri için çalışmalar yaptı.

2011 yılında yaptığı bir tabloyu İstanbul’da bir şirket sahibine yüksek bir fiyata satarak kendini bu alanda ispatladı.

2012 yılında ilk sergisini yurt dışında açtıktan sonra sanata bir dönem ara verip ticaret hayatına atıldı. Uluslararası ticaret yapmak için birçok farklı ülkede bulundu. 2014 -2015 yılında İtalya’nın Roma, Floransa, San Marino şehirlerinde ve ondan sonra 2 yıl kadar Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yaşadı. Yurtdışında yaşadığı bu dönemlerde çeşitli çalışmalarda bulundu.

Kiev’de yaşadığı dönemlerde öğrendiği Rusça dilini daha da geliştirerek ticaret ve mesleki hayatına devam etti. 2016’dan sonra Türkiye’ye dönerek sanatsal çalışmalarına İstanbul ve Antalya’da devam etti. 2019 yılında İstanbul’da kişisel sergisi için çok çalıştı ve bunu gerçekleştirdi. Yaptığı çalışmalardan elde ettiği gelirlerin bir kısmını; toplum içindeki ihtiyaç sahipleri ve vakıflar ile paylaşma prensibi ile hareket etmektedir. Bu anlamda “İyilik peşinde koş” sloganı ile çalışmalarını sürdüren Adım Adım platformu için resmi bağışçı olarak bulunmaktadır. Aynı zamanda “Okumak her çocuğun hakkıdır” prensibiyle faaliyetlerini yürüten TOÇEV ile çalışmalar yapmıştır. Beşeri ve İktisadi Kalkınma Derneği (BEKA) çeşitli çalışmalarda bulunmuştur. Afrika Vakfı için de destek olmaya devam etmektedir.

Kendisi Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça gibi 4 farklı dili akıcı olarak konuşup yazmaktadır. Bununla birlikte sanat, sergi, kültürel ve yardım faaliyetlerini halen sürdürmektedir. İlgilendiği spor dalları arasında koşu, yüzme, ağırlık, atletizm, golf bulunmaktadır. Şu an Türkiye’de yaşamını sürdürürken İstanbul ve Antalya arasında çeşitli zamanlarda ticari ve mesleki olarak seyahatlerde bulunmaktadır.

Gökhan Yıldırım, "yildirimarte" adındaki Instagram hesabını 2014 yılında bir arkadaşı ile oluşturduktan sonra 2017'de sayfayı tamamen kendisi alarak yönetmeye devam etti ve bugün yaklaşık 190 bin takipçisi bulunan sayfa sanat anlamında dünyanın birçok bölgesinden ressamın eserlerini bünyesinde barındıran bir sanat galeri olarak değer kazandı. Dünya çapında çeşitli sanatçıya alan açıp fırsat sunan bu platform aracılığı ile binlerce kişiye ulaşılıyor. Bunun yanısıra "yildirimarte" tescilli bir marka olarak şirket statüsünde faaliyetlerini de sürdürmeye devam ediyor. Bu kapsamda sosyal medya ağı instagram ve web sitesi aracılığı ile özel sanatsal malzemeler, yurt dışında üretilen el yapımı boyalar ve birinci sınıf kaliteli ürünlerin satış hizmeti de sunuluyor.

 

Yıldırım’ın kariyerinde bazı kronolojik sıramalar ise şu şekilde:

1997 – Edebiyat kompozisyonu & kültürlerarası kompozisyon alanında ilk ödülünü kazandı.

1998 – Okullararası resim yarışmasında ilk resim ödülünü aldı.

2000 – İngilizce öğrenmeye başladı.

2004 – İlk kez yurt dışına çıktı.

2006 – Almanya’ya gitti ve 6 ay orada yaşadı.

2009 – Suriye-Irak sınırında askerlik görevini yaptı.

2011 – Atv, Star Tv vb. gibi bazı televizyon kanallarında sanatsal arka plan çalışmalarında bulundu.

2011 – İstanbul’da tablolarından birini bir şirkete satarak kendisini kanıtladı.

2012 – Yurtdışında ilk sergisini açtı.

2014 – 2015 yılları arasında İtalya ve Kiev’de yaşarken bazı sanatsal ve ticari çalışmalar yaptı.

2016 – İstanbul ve Antalya’da çalışmalarına devam etti.

2019 – İstanbul’da kişisel bir sergi açtı.


Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder