İller

14 Ekim 2020 Çarşamba

Piyasaların yönü


BIST100…Global Risk İştahına Bağlı Olarak Geriledi… Haftanın ilk işlem günündeki pozitif seyir ABD’de test aşamasındaki bir aşı çalışmasının durdurulması ve jeopolitik gerilimlerin devam etmesiyle birlikte tersine döndü. Salı gününe artıda başlayan endeks satış baskısı altında kalarak günlük kazançlarını koruma konusunda zorlandı ve haftanın ikinci işlem gününü %0.31 değer kaybıyla 1,175 puandan tamamladı. Sanayi üretimi verisi Ağustos ayında beklentileri aşarken, IMF Türkiye için büyüme beklentisini değiştirmedi. Yurt dışı piyasalardaki seyire bağlı olarak endeksin güne tepki alımlarının etkisinde hafif artıda başlaması beklenebilir. Kurdaki yükselişin devam etmesi durumunda bankacılık endeksindeki hisselerin baskı altında kalabilir. Günün ilerleyen saatlerinde ise gündemdeki yerini koruyan jeopolitik gerilimler ve koronavirüs salgını kaynaklı gelişmelere odaklanılacaktır.

 

 

USDTRY…Tarihi Zirvesine Yöneldi… TCMB’nin para politikasında sıkılaştırma hamlelerinin ardından TL dolar karşısındaki kayıplarının bir kısmını telafi ettikten sonra doların global bazda güç kazanmasına ve TL varlıkların jeopolitik risklerin yarattığı algıdan olumsuz yönde etkilenmesiyle birlikte yeniden 7.90 seviyesinin üzerine çıktı. TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti %12.03 ile Ocak ayından beri en yüksek seviyeye ulaştı.

 

 

EURTRY…9.30 Seviyesinin Üzerinde… TL varlıklar jeopolitik risklerin ve koronavirüs salgını kaynaklı gelişmelerin etkisinde majör para birimlerine karşı direnmekte zorlanıyor.

 

 

EURUSD…Parite Son 2 Ayın En Sert Düşüşünü Gerçekleştirdi… Almanya’dan gelen tüketici enflasyonu ve ZEW ekonomik hissiyatı verileri Euro varlıkları baskı altında bırakırken, dolar güvenli varlık talebinden destek buldu. Almanya’da ZEW ekonomik hissiyatı beklentilerden daha sert düştü. Euro Dolar paritesi test aşamasındaki bir aşı çalışmasının durmasıyla birlikte 1.18 seviyesinin altına sarktı. ABD'de tüketici fiyatları Eylül ayında aylık yüzde 0.2 ve yıllık yüzde 1.4 ile beklentilere paralel arttı. Dolar global bazda güçlenerek Euro karşısında son 2 ayın en sert yükselişini gerçekleştirdi. 1.1735 seviyelerine kadar gerileyen parite sabah saatlerinde stabil bir görüntü veriyor.

 

 

XAUUSD…Dolardaki Güçlenmeye Bağlı Olarak Baskı Altında Kaldı… ABD’de mali teşvik paketi tarafların uzlaşamaması sonrasında çıkmaza girerken altının ons fiyatı dolardaki yükselişe bağlı olarak baskı altında kaldı. İlk destek seviyesi olarak 1,900 $ seviyesinin altına sarkan ons altın yeni işlem gününde dalgalı bir seyir izliyor. Koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler ve ABD başkanlık seçimine yönelik belirsizlikler altın yatırımcısının takibinde kalmayı sürdürüyor.

 

 

GAUTRY… Dünkü Kayıplarını Telafi Etme Çabasında… Dolar TL kurundaki yükselişe rağmen ons fiyatındaki gevşemeye bağlı olarak 480 TL seviyelerine kadar gerileyen gram altın yeni işlem gününün ilk saatlerinde dünkü kayıplarını telafi etme çabası içerisinde.

 

 

BRENT… Yön Bulmaya Çalışıyor… ABD’de mali teşvik paketi görüşmelerinin tıkanması ve Çin’deki petrol ithalatındaki artışında ekseninde denge arayışı içerisine giren Brent petrol 42.5 $ seviyelerinde yön arayışına girdi.

 

 

SP500… Risk İştahındaki Düşüşe Bağlı Olarak Geriledi… ABD’de endeksler aşı haberlerinin etkisinde dalgalı bir seyirle güne başladıktan sonra 3.çeyrek bilançoları konusundaki temkinli yaklaşımın neticesinde yönünü aşağı çevirdi. Mali teşvik paketi görüşmeleri çıkmaza girse de piyasalar tünelin ucundaki ışığa odaklanmış durumda ve tarafların bir şekilde anlaşacağına olan inançlarını yitirmek istemiyorlar.


Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder