İller

15 Kasım 2020 Pazar

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: 2021’in ekonomik toparlanma yılı olacağı yönündeki ümitlerle artıda kapandı

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, aşı cephesindeki olumlu gelişmeler ışığında 2021 yılında ekonomide toparlanma eğiliminin öne çıkacağı yönündeki beklentilerle alıcılı seyir izledi. S&P 500endeksi %1,36 değer kazancı ile 3.585,15 puandan rekor seviyeden kapanış yaptı. Dow Jones endeksi de %1,37 yükselişle 29.479,81 puandan günü tamamlarken, Nasdaq endeksi %1,02 artışla 11.829,29 puandan kapanış yaptı. Sektörler cephesinde, turizm sektörü hisselerinde yükselişler %5’i aşarken; enerji ve sanayi sektörü hisseleri %2’nin üzerinde artış kaydetti. Finansal sektör hisseleri ise %1 artıda kapandı. Pazartesi günü Pfizer ve BioNTech tarafından ortak geliştirilen aşının %90’ın üzerinde etkinliğe sahip olduğu yönündeki haberlerle yatırımcılar teknoloji sektörü hisselerinden çıkışlar yaparak, döngüsel sektör hisselerini tercih etti. Bu bağlamda ABD endekslerini haftalık bazda incelediğimizde, Dow Jones endeksinin %4,1 getiri sağladığını, S&P 500 endeksinin de %2,16 yükseliş kaydettiğini görüyoruz. Nasdaq endeksi ise %0,6 düşüş ile son dört hafta içerisinde üçüncü kez haftalık bazda ekside kapandı

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah küresel piyasalarda genel olarak pozitif seyir hakim. GOÜ piyasaları bölgede 15 ekonominin dün dünyanın en büyük ticaret bloğunu oluşturan anlaşmayı imzalamalarının yansımalarıyla alıcılı seyir izliyor. Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Doğu Asya güçlerini içinde barındıran ilk anlaşma olan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması birçok bölgedeki tarifeleri kademeli olarak azaltmayı hedefliyor. ABD vadeliler cephesinde de, ABD’nin yeni seçilen başkanı Biden’ın danışmanlarının geniş çaplı kısıtlamalara karşı olduklarını ifade etmeleri ile alıcılı seyir izliyor.

Yurt dışında ABD’de New York Empire State İmalat Endeksi Kasım ayı verisi takip edilecek. Piyasa beklentisi Ekim ayında 10,5 seviyesinde gerçekleşen verinin Kasım ayında 3,3 puan artışla 13,8 puan seviyesinde gerçekleşeceği yönünde.

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD’de perakende satışlar, üretim, inşaat izinleri, konut başlangıçları ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi cephesinde TÜFE verileri izlenecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder