“PİYASANIN ROTASI”
Haftanın Makro Teması
ABD Büyüme / Fed Toplantı Tutanakları / Almaya IFO
Haftanın Stratejisi
ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,00 Altında Kalıcı Olacak (Mı)?
TCMB Sadeleşti…
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 56,763,500 – tedaviye pozitif cevap veren 36,403,143 – ölü sayısı 1,358,666 kişiye ulaşmıştır. İkinci dalganın yıkıcı şiddeti artarken, ABD başta olmak üzere global çapta sert önlemler tekrar devreye girmektedir. Aşı gelişmelerinde ise firmaların %90 üzeri koruyuculuk sağladığı açıklamaları ile iyimserlik sürerken, Pfizer – BioNTech aşısının yılsonuna kadar acil kullanım için onay alınması beklenmektedir. Aşıya ilişkin iyimserlik sürerken, aşıya ilişkin tedarik ve ne zaman uygulanacağına ilişkin soru işaretleri devam etmektedir.
Piyasalarda aşı iyimserliği ana hikâye olurken, ABD ekonomisinin kapanmayacağını ilan eden Biden risk algısının bozulmasını engellemektedir. Ekonomik aktivite yavaşlama olsa bile topyekun kapanmama ve aşı iyimserliği S&P500 endeksinden geri çekilmelerin sınırlı kalmasına destek veriyor. Ayrıca Fed’in varlık alımlarına devam etmesi, piyasanın kısa pozisyona geçmesi ve kalıcı olmasını bir şekilde engellemektedir. Varlık alımlarının devam ettiği ve sınırsız/bedava para ortamında hisse senetleri öne çıkmaya devam etmektedir.
Türk varlıklarında TCMB’nin 475 baz puanlık sert faiz artışı ve politika faizini tek faiz olarak seçerek sadeleşme adımları öne çıkmıştır. Ekonomi yeni yönetimine ilişkin pozitif beklentiler sürerken, bu beklentiler yeni yönetimin hamleleri ile desteklenmiştir. Piyasalar tarafından satın alınan bu hikaye ekonomi ve hukuk alanında yapılması beklenen reform süreci ile desteklenmesi durumunda risk algısı pozitif olarak sürmeye devam edebilir. Bu noktada BDDK’nin aktif rasyosunu kaldırıp kaldırmayacağı beklenirken, bankacılık sektörü fiyatlama anlamında dip seviyelerden toparlanmasını sürdürmektedir.
Yıl başından itibaren gelişmekte olan ülkelerin kur performansları;
TRY %21,32 değer kaybetmektedir.
Türkiye dinamiklerinde 5 yıllık CDS 372,902 seviyesi ile 400 seviyesi altında hareket etmektedir.
Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) tarafında gerileme ön planda olmaktadır.
Kıymetli madenler, yıl başından itibaren performansları (- kırmızı / + yeşil)
Altın %23,08 – Gümüş %35,28 değer kazancı göstermektedir.
Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder