İller

11 Kasım 2020 Çarşamba

Türk varlıkları parlıyor


 

“PİYASANIN ROTASI”

Türk Varlıkları Parlıyor…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 52,048,827 – tedaviye pozitif cevap veren 33,887,403 – ölü sayısı 1,282,796 kişiye ulaşmıştır.

Aşıya ilişkin iyimser bekleyiş sürerken, somut adımların ne zaman atılacağı ve aşı tedarikinin nasıl sağlanacağına ilişkin sorular piyasalar tarafından merak edilmektedir. Vaka sayılarında artış sürerken, bu duruma karşı çaresizlik ekonomik aktivitenin yavaş toparlanacağı algısı ile birleşmektedir. Toparlanmada zayıflık ABD teknoloji hisse senetlerinden fiyatlamaları pozitif yönde etkilemektedir. Fakat bu senaryoya karşı piyasanın iyimserliği bırakmama nedeni teşvik paketinin gelebileceği beklentisinin sürmesidir.

Türk varlıklarında ekonomi yönetiminin değişmesinden itibaren pozitif risk algısı devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın piyasa dostu açıklamaları ve TCMB Başkanının yanındayım vurgusu öne çıkmaktadır. Piyasa beklentisine daha yakın ekonomi politikaları uygulanabilecek algısı ile CDS primi 400 seviyesine kadar gerilemiştir. Buna ilave olarak TCMB’nin 19 Kasım toplantısında politika faizinde artışa gidebileceği beklentisi TRY tarafında güçlü olarak satın alınmaya devam edilmektedir.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3500 seviyesi üzerinde 3545seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak 3500 üzerinde kalıcılık referans olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,9324 seviyesinde bulunurken, %1 seviyesine doğru momentumunu sürdürmektedir. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1900 seviyesi altında $1870 seviyesinde bulunmaktadır. EURUSD paritesi 1,1773 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 7,8261 seviyesi ile 8,00 seviyesi altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 404.381 seviyesi ile 400 seviyesine yakın hareket devam etmektedir. Dolar temasında  (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) bir miktar toparlanma bulunmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 5 günlük (5 –  12 Kasım) performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası, %7,74 değer kazancı göstermektedir.

Kıymetli madenler, 5 günlük (5 –  12 Kasım) performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %4,09 değer kaybı – Gümüş %4,44 değer kaybı göstermektedir.

Türkiye tarafında corona virüsü hasta sayısı 402,053 kişiye çıkarken, ölü sayısı 11,145 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile hasta sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 15,565,409 kişiye ulaşmıştır. Günlük hasta sayısı (2693) 2000 kişi üzerinde sürmektedir.

 

Ek Tedbirler;

  • Daha önce valiliklere gönderilen genelge ile meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) herhangi istisna olmaksızın maske takma zorunluluğu getirilmişti. Ancak özellikle vatandaşların kalabalık şekilde bulunduğu/bulunabileceği cadde, sokak, park ve bahçeler gibi yerlerde sigara içtiğinden bahisle bazı kişilerin maskelerini çıkardıkları, aşağıya indirdikleri, doğru şekilde kullanmadıkları görüldü. Solunum yoluyla kolayca bulaşabilen Koronavirüs salgınının yayılımının önlenmesi için maske kullanımında sürekliliğin sağlanması son derece önem taşıyor.

Bu nedenle maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12 Kasım 2020 tarihinden itibaren tüm illerde vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar),ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı getirilecek.

  • Yine daha önce illere gönderilen genelge ile 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkmalarına yönelik uygulamanın il bazlı yapılacak analizlere (hasta ve temaslı kişi sayısı, ağır hasta, yatan hasta sayıları ve 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranı vb.) göre İl Hıfzıssıhha Kurullarınca belirlenmesi gerekiyordu. Bu doğrultuda Valilerce; koronavirüs salgınının illerindeki seyri anlık olarak takip edilerek, hasta ve temaslı kişi, ağır hasta, entübe, vefat sayıları ile 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranında yaşanan artış trendlerine göre 65 yaş ve üzeri vatandaşların gün içerisinde saat 10:00­-16:00 arasında sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmamalarına dair kısıtlamaya gidilmesi yönünde karar alınacak.

Bakan Koca: Bugün tespit edilen 2.693 yeni hastamız var. Salgın hastalıkla mücadele hem bireysel hem de toplum halinde yürütülebilir. Sağlık çalışanlarımız hastane yükümüzü yönetilebilir seviyede tutmak için var gücüyle çalışıyor. Virüsü ancak birlikte yenebiliriz.

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder