İller

18 Kasım 2020 Çarşamba

Yurtiçi piyasalar TCMB toplantısına kilitlendi


Saat

Ülke

Veri Detay

Beklenti

Önceki

13:00

Euro Bölgesi

AB Liderler Zirvesi

   

14:00

Türkiye

TCMB Bir Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı

15,00%

10,25%

16:30

ABD

Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Kasım)

22,00

32,30

18:00

Euro Bölgesi

ECB Başkanı Lagarde'ın açıklamaları

   

18:00

ABD

Mevcut Ev Satışları (Ekim)

-1,2%

9,40%

 


Yurtiçi Piyasalar TCMB Toplantısına Kilitlendi…

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,78 değer kazanarak günü 1.294 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 35,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 5,05, holding endeksi yüzde 2,41 değer kazandığı günde, sektör endeksleri arasında en fazla yüzde 7,75 ile metal ana sanayi, en çok kaybettiren ise yüzde 0,27 ile turizm olduğu görüldü.

Avrupa borsaları, yeni tip koronavirüs aşısına ilişkin olumlu gelişmelerin etkisiyle günü yükselişle tamamladı.

Kapanışta,  İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,31, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,52, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,52 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,87 değer kazandı.

ABD borsaları günü düşüş ile tamamladı.

Kapanışta, Dow Jones endeksi yüzde 1,16, S&P 500 endeksi yüzde 1,16 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,82 değer kaybetti.

Bugün, Yurtiçinde gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısına çevrildi. Özellikle, bankanın toplantısı ardından yayınlayacağı basın duyurusu ile birlikte TL varlık fiyatlamalarında oynaklık artış gösterebilir.

Global piyasalarda Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde ve FOMC üyesi Mester’in açıklamaları izlenecek. Ayrıca, bugün Avrupa Liderler Zirvesi takibimizde olacak.

Haftanın dördüncü işlem gününde, yaşanan global salgına dair artan vaka sayıları risk iştahı üzerinde baskı unsuru olarak görülmeye devam ederken Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında ayrışmanın devam ettiği izleniyor.


Manşette Öne Çıkanlar

·         Uluslararası Finans Enstitüsünün (IIF) yayınladığı "Küresel Borç Monitörü” raporuna göre, yılın üç çeyreğinde küresel borç tutarı 15 trilyon dolar artarak 272 trilyon doların üzerine yükseldiği açıklandı. IIF'nin raporunda, küresel borcun, Kovid-19 salgınında kamu ve şirket borçlarında keskin bir artışla yıl sonunda 277 trilyon doları bulması ve dünya GSYH’sinin yüzde 365’ine ulaşmasının beklendiği öngörüldü.

  • Macaristan Başbakanı Viktor Orban yaptığı değerlendirmede, "göçmen kabul etmek istemeyen ülkelere şantaj yapılabileceği" gerekçesiyle Avrupa Birliği (AB) bütçesini ve kurtarma programını veto ettiklerini ifade etti.
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri verilerine göre; 2020 Eylül sonu itibarıyla, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2019 yıl sonuna göre % 11,2 oranında azalışla 225,0 milyar dolar, yükümlülükleri ise % 0,9 oranında azalışla 593,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2019 yıl sonunda -345,4 milyar dolar iken 2020 Eylül sonunda -368,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.

·         Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üye ülkelerin ekonomi politikalarına yönelik tavsiyeler içeren "Avrupa Sonbahar Dönem Paketi" başlıklı çalışmasını paylaştı. Kurum, yüksek kamu borcuna sahip Belçika, Fransa, Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya'yı mali sürdürülebilirlik konusunda ikaz etti.

·         Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası'na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Yatırımcılarımızı yüksek faizlere ezdirmemeliyiz" ifadelerini kullandı. Enflasyonla mücadelenin en önemli öncelikleri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hedeflerinin enflasyonu tek haneli seviyelere ulaştırmak olduğunu ifade etti.

·         ABD'de finansal piyasalar düzenleyici kurumu SEC, Çinli şirketlerin ABD'deki hisse endekslerinden çıkarılmasına neden olabilecek bir düzenlemeye hazırlandığı yönünde haberler basında yer aldı.

·         Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, "Hava yolu sektöründe tüketici talebinde bir miktar artış olmasına rağmen yeni tip koronavirüs salgının tüketici talebini önümüzdeki dönemde etkileme riski halen bulunuyor" uyarısını yaptı.

·         Haftanın dördüncü işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder