İller

22 Aralık 2020 Salı

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları


 

Eurotahvil Piyasaları

ABD hazine tahvilleri, yaklaşan tatillerin düşürdüğü hacimlerin de etkisiyle, önemli hareketlilik göstermiyor. Son dönemde 6-7 baz puanlık bantta işlem gören on yıllık tahvil getirisi bugün 0,91-94% bandında zayıf hareketlilik gösterdi. Uzun tarafta getiriler iki baz puan daralarak 1,65% olurken, 2-10 yıl getiri farkı da iki baz puan düşerek 80 baz puan seviyesine geriledi.

Türk hazine eurotahvilleri bugün alıcılı işlem gördü. Getiri eğrisi genelinde 5-7 baz puanlık daralma olurken, alımlar daha çok beş yıl vadede yoğunlaştı. Beş yıllık ülke risk primi de 335 baz puan seviyesinde kapanış yaptı. Şirket kıymetleri de, zayıf likiditeye rağmen, alım gördü. Yakın vade senior kıymetlerde getiriler 3,25-3,75% seviyesinde yataya yakın performans sergilerken, daha uzun senior ve sermaye benzeri kıymet getirilerinde daralma gerçekleşti. İBB 2025 vadeli kıymet 5,70% bölgesinde işlem görürken, Vakıfbank 2026 vadeli kıymette getiriler 10-15 baz puan daraldı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Geçtiğimiz hafta tarihi zirve yapan ABD endeksleri, Korona virüsün yeni varyantının etkisiyle gün içerisinde karışık seyrettiler. ABD Kongresi’nin destek paketini onaylamasına karşın yeni alınabilecek karantina önlemleri ve seyahat yasakları paketin iyimserliğini gölgede bıraktı. Bir diğer önemli gelişme ise Pfizer ve Moderna’nın aşılarının mutasyona uğramış virüse karşı halen başarılı olduğu açıklamalarıydı.

ABD endekslerine baktığımız zaman karışık bir seyir görüyoruz. Dow Jones endeksi %0.66 oranında hafif değer kaybederken S&P500 endeksi yatay negatif ve Nasdaq endeksi %0.5 oranında hafif karlı şekilde günü sonlandırdı. Dow Jones endeksinde en çok değer kaybeden sektör, dünkü yükselişinin ardından kar realizasyonları yaşayan bankacılık ve petrol fiyatları sebebiyle enerji olurken en iyi performans sergileyen sektör IT oldu. Endekste dün kapanış saatlerinde 2024 yılında elektrikli araç sektörüne gireceğini açıklayan Apple %2.85 değerlenerek en çok primlenen hisse olurken Salesforce %2.1 değerlenerek dikkat çekti. Walgreens ve Goldman Sach ise sırasıyla %3.44 ve %2.68 kayıp yaşayarak endeksin en kötü performans sergileyen hisselerinden oldular. S&P500 endeksinde ise IT en çok değerlenen sektör olurken enerji en çok değer kaybeden sektör oldu. Yeni kısıtlamaların ve seyahat yasaklarının gelebileceği endişesiyle havacılık ve turizm hisseleri endeksin en hacimli değer kaybedenleri oldular. American Airlines %3.85, Carnival %6 ve United Airlines %2.5 değer kaybetti. Tesla ise endekse kote olduğu günden bu yana değer kaybını sürdürerek günü %1.5 düşüşle kapattı. Oracle ve Viatris sırasıyla %1 ve %2 civarında yükselerek dikkat çekti. Microsoft, kendi işlemcisini üreteceği haberi ile birlikte yukarı yönlü hareketini devam ettirerek %0.6 değerlenirken Nvidia ve Intel %0.4 civarı değer kaybederek günü sonlandırdılar.

Dün ağır kayıplar yaşan Avrupa endeksleri bu gün alıcılı seyretti. İngiltere’ye karşı alınan seyahat yasakları ve İngiltere içerisinde bazı bölgelerde uygulanan tam tecrit ciddiyetini sürdürmeye devam ediyor. Diğer yandan Brexit anlaşması için balıkçılık hakları konusunda Başbakan Johnson tarafından verilen tavizler Avrupa Birliği tarafından kabul edilmedi. Endekslere baktığımız zaman Euro Stoxx 50 endeksi %1.42, FTSE100 endeksi %0.57 ve DAX endeksi %1.3 oranında değerlenerek günü sonlandırdılar. FTSE100 endeksinde en çok değerlenen sektör IT olurken en çok değer kaybeden sektör sağlık oldu. Endekste, dünkü kayıplarını geri alan Lloyd %3.32, Barclays %3.34, Rolls Royce %2.18 ve International Consolidated Air %5.8 değerlenerek dikkat çekti. DAX endeksinde ise yine IT en iyi performansı sergileyen sektör olurken telekomünikasyon sektörü en zayıf performansı sergileyen sektör oldu. Endekste Infineon %4 değerlenerek en çok primlenen hisse olurken Bayer %3, SAP %2.1 ve Adidas %2.1 değerlenerek dikkat çekti. Volkswagen ise endeksin negatif kapatan tek hissesi oldu.

Gün içerisinde açıklanan ekonomi verilerinden İngiltere 3. çeyrek GSYH verisi beklentinin üstünde %16, ABD 3. çeyrek GSYH verisi beklentinin hafif üstünde %33.4, kişisel tüketim verisi yine beklentinin hafif üstünde %41, çekirdek PCE verisi beklentinin hafif altında %3.4, Aralık ayı tüketici güveni beklentinin altında 88.6 ve Kasım ayı mevcut konut satışları beklentiye paralel 6.69m açıklanarak dikkat çekti. Yarın Avrupa Bölgesi’nde önemli bir veri açıklanmazken ABD’de mortgage başvuruları, dayanıklı tüketim malları siparişleri, haftalık işsizlik başvuruları, Kasım ayı kişisel gelir ile kişisel harcama verileri, Aralık ayı Michigan beklentileri ve Kasım ayı yeni ev satışları takip edilecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Virüs ile ilgili gelişmeler sonucunda azalan risk iştahı, piyasalardaki Likidite yetersizliği ile birleşince Dolar Endeksi yükselişini sürdürmeye devam etti. Gün içerisinde en düşük 90.059 seviyesini test eden endeks gün sonunda 90.715 seviyesinden işlem gördü. Gelişmiş ülke para birimlerinin tümü karşısında değerlenen USD paritesi en çok SEK ve NOK karşısında değerlenirken en az JPY karşısında değerlendi. Gün sonunda değer kaybederek 1.2157 seviyesinden işlem gören EURUSD paritesi en yüksek 1.2257 seviyesini test ederken en düşük 1.2152 seviyesinden alıcı buldu. Brexit antlaşması ile ilgili olumsuz gelişmeler ve virüsün mutasyonu ile ilgili açıklamalar neticesinde değer kaybını sürdüren GBPUSD paritesi seansın son saatlerinde 1.3355 fiyatından alıcı bulurken gün içerisinde en düşük 1.3304 seviyesini test etti.

Güne pozitif başlamasına rağmen gün içerisinde değer kaybeden Spot Altın, %0.88 kayıpla $1860 seviyesinden işlem gördü. Gün içerisinde en düşük $1859 seviyesinden fiyatlanan altın en yüksek $1876 seviyesini test etti. ABD seansının son saatlerinde %3.75 değer kaybıyla $25.18 seviyesinden işlem gören Spot gümüş en yüksek $26.58 seviyesini görürken en düşük $25.08 seviyesinden alıcı buldu. LME metallerinde ise alüminyum ve bakır %1.2 civarı değer kaybederken nikel %3.8 civarı değer kaybetti. Yeni korona varyantı sebebiyle talepteki toparlanma konusunda endişe duyulması, petrol fiyatlarında değer kaybının sürmesine yol açtı. Şubat vadeli WTI petrol %2.15 oranında değer kaybederek $46.93 seviyesinden işlem görürken Şubat vadeli Brent petrol %1.75 değer kaybederek $50 seviyesinden fiyatlandı.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder