İller

2 Aralık 2020 Çarşamba

Aşı ile ilgili olumlu gelişmeler


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Aşı ile ilgili olumlu gelişmeler ve ABD'deki mali teşvik paketi ile ilgili iyimser açıklamaların birkaç gündür pariteler tarafında daha fazla fiyatlandığını gözlemliyoruz. Dolar endeksi (DXY) son iki buçuk yılın en düşük seviyesine gerilerken, EURUSD paritesi 1,21'in üzerinde. Ons Altın'daki kazançlar ise bu hafta %3'e yaklaşıyor. Diğer yandan, dün yatay bir görüntüyle günü tamamlayan ABD borsaları bu sabah vadelilerde de net bir yön çizemiyor. Asya tarafında ise görece dar bir bantta karışık bir görüntü var. Piyasalardaki genel olumlu risk algısı devam ediyor. Dolayısıyla, hisse piyasalarındaki olası kar realizasyonları sınırlı kalabilir. Küresel borsalar ve TL'deki sakin görüntüyle birlikte BIST100 endeksinin de güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Endeks gün içerisinde ise küresel borsalara paralel bir hareket sergileyebilir. Bugün yurtiçinde enflasyon yurtdışında ise küresel hizmet PMI verileri izlenecek.


        

 

MAKROEKONOMİ

        
Aşı ve ABD'den ek mali teşvik haberleri yakından izlenmeye devam ediliyor. Sanayi sektörünün görünüme dair fikir veren imalat PMI verileri ardından iç talebin görünümüne ışık tutan hizmet PMI verileri de Çin'de kasım ayında beklentilerden iyi açıklandı. Çin hizmet PMI verisi kasım ayında 57,8 ile güçlü artış gösterdi, imalat PMI verileri de 10 yılın en yükseğine çıkmıştı. İngiltere, Pfizer ve BioNTech SE'nin geliştirdiği aşıyı onaylayan ilk ülke olurken, aşının gelecek haftadan itibaren kullanılması bekleniyor. Aşı haberlerine karşın yılbaşı dönemi öncesinde İtalya ve Almanya koronavirüs kısıtlamalarını artırıyor.

Bugün kasım ayına ilişkin küresel hizmet PMI verilerini takip edeceğiz. Diğer verilerin öncüsünü gördüğümüzden dolayı ABD ISM hizmet endeksi daha dikkat çekici olabilir. Ayrıca dün ABD'de kasım ayı ADP özel sektör istihdamın 410 bin kişi beklenirken 307 bin kişi seviyesine gerilemesi sonrası bugün TSİ 16.30'da 28 Kasım haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. Kasım ayı kısıtlamaların arttığı bir ay oldu ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları da iki haftadır artmakta.

Benzer şekilde Avrupa'da kasım ayına ilişkin hizmet PMI nihai verileri açıklanacak. Kasım ayı öncü PMI verileri Euro Bölgesi'nde artan vaka sayıları ve yeniden uygulanan kısmi kısıtlamalar ile momentum kaybına işaret etmekteydi, özellikle hizmet tarafının etkilendiği görülmekteydi. Bu arada Almanya'da ekim ayına ilişkin perakende satışlar aylık bazda %2,6 artışla beklentileri yaklaşık ikiye katladı.

Diğer yandan, salı günü ertelenen OPEC+ Grubu toplantısının bugün gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da kasım ayına ilişkin enflasyon verileri açıklanacak. Kasım ayına ilişkin TÜFE'nin aylık %1 artış sergileyerek %11,89 seviyesinden %12,6 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

  • Kur geçişkenliği, gıda, ÜFE'deki artışla maliyet baskısı ve emtia fiyatlarındaki kısmi yükseliş bu dönemde enflasyonda belirleyici oluyor. PPK toplantı özetlerinde de kasım ayına ilişkin izlenen verilerde enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükseliş gözlenebileceği belirtildi, bununla birlikte para politikalarındaki sıkı duruşun güçlendirilmesiyle bu artışın geçici olacağı ifade edildi.
  • İTO verilerine göre kasım ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre %1,94 arttı, bu durum bugün açıklanacak enflasyon verisinde de yukarı yönlü risklere işaret ediyor. İTO enflasyonun detaylarına baktığımızda diğer harcamalarda %5,6, gıda harcamalarında %3,17 ve konut harcamalarında %1,58 artış görülüyor. Ulaştırma ve haberleşme harcamalarında %1,3 ve ev eşyası harcamalarında %0,8 artış gözlenmekte. Giyim harcamaları ise -%1,9 ve eğlence harcamaları -%0,18 düşüşe işaret ediyor.

Ticaret Bakanlığı geçici kasım ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Ekim ayında tarihi yüksek seviyede gerçekleşen bir ihracat rakamı görmüştük, kasım ayında ise özellikle Avrupa'da artan koronavirüs vaka sayısı ile ihracatta aylık %7 civarında bir düşüş görüyoruz. Bununla birlikte ekim ayı ihracat verisini saymazsak kasım ayındaki ihracat gerçekleşmesi yaklaşık bir yılın en yükseğinde ve dolayısıyla pandemi öncesi seviyelerden de yüksekte. Dolayısıyla ivme kaybı olsa da ihracatta kısmi olumlu bir görüntünün olduğunu söyleyebiliriz. İthalatta ise sıkılaşan finansal koşullara rağmen artış sürüyor ve aylık %7,4 civarında bir artış gözlenmekte, önceki yıla göre de %16'lık bir artış var. Altın hariç ithalatta %4,6 aylık artış görüyoruz. İthalatın artışında altın ithalatı belirleyici olmayı sürdürüyor. İlk 11 ayda altın ithalatı 23 milyar USD'yi geçmiş durumda, geçen sene aynı dönemde 10 milyar USD civarındaydı. Ekim ayında altın ithalatında bir yavaşlama görmüştük, kasım ayında ise altın ithalatı aylık %32 artmış. Dış ticaret açığı böylece ekim ayındaki 2,4 milyar USD'den 5,1 milyar USD çıktı ve ağustos ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Bu görüntü ise ekim ayında ılımlı seyredecek cari işlemler dengesinin, kasımda belirgin bir açık verebileceğini gösteriyor.

  • TİM ihracat verilerine sektörel bazda baktığımızda; sanayi ürünlerinde daha çok olmak üzere tarım ürünlerinin aylık ihracatında düşüş görüyoruz. Madencilik ürünlerinin ihracatında ise aylık artış var. Tarım ürünlerde yaş meyve ve sebze ihracatındaki güçlü artışa karşın kuru meyve ve hububattaki aylık düşüş tarımın ihracatını yavaşlatmış. Sanayi ürünlerinde gemi ve yattaki aylık güçlü artışa karşın otomotiv, hazır giyim, makine aksam, mücevher ve savunma ve havacılık sanayi gibi ağırlıklı ürünlerde aylık düşüş görüyoruz.

                             

BDDK'nın yayınladığı günlük verilere göre 27 Kasım haftasında DTH miktarında haftalık bazda kurumsal kaynaklı düşüş nedeniyle kısmi gerileme gözlenmekte. Bu kapsamda toplam DTH miktarı ilgili haftada 0,12 milyar USD geriledi. Bireysel DTH'lar yaklaşık 0,12 milyar USD arttı, bir önceki haftada bu rakam 2,13 milyar USD artış yönündeydi. Kurumsal DTH'lar ise bir önceki haftadaki 0,28 milyar USD azalışın ardından, 0,25 milyar USD  azalış sergiledi. TL kredilerde haftalık bazda %0,39 arttı. YP kredilerde haftalık %0,26 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak %0,34 artış görmekteyiz. Ayrıca 27 Kasım haftasında yurt dışı yerleşiklerin menkul kıymet portföylerinde giriş olduğu gözleniyor. İlgili haftada yabancıların söz konusu portföyü 148 milyon USD artış göstermiştir.
                                                                                                                                                          

ŞİRKET HABERLERİ 

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı mülkiyetindeki; İstanbul Kartal'da bulunan toplam 142,8bin m² yüzölçümlü 14 adet taşınmazın toplam 457,1mn TL (KDV Muaf) bedel üzerinden Şirket tarafından satın alınmasına ilişkin olarak, Şirket ile T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı arasında Protokol imzalanmıştır.

12 Kasım 2020 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Pozitif): Ford Otosan Transit'in tam elektrikli modelinin üretimi için Kocaeli fabrikası içinde bir batarya montaj fabrikası kuracağını ve tesisin 2022'de faaliyete geçeceğini açıkladı.Hisse dün günü %2,3 oranında artışla kapattı.

2 Kasım 2020 Tarihli Ford Otosan raporumuz için tıklayınız…

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin 6 adet Migros ve 2 adet Migros Jet formatında toplam 8 satış mağazası Kasım ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 30 Kasım 2020 itibariyle Şirketin mağaza sayısı, yurtiçinde 2.272 ve yurtdışında ise iştirakleri vasıtasıyla 30 olmak üzere toplam 2.302'dir.

Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri (TUPRS, Sınırlı Negatif): İzmir Rafinerisinde gerçekleştirilecek bakım ve iyileştirme çalışmaları nedeni ile söz konusu rafineride üretim geçici süre kademeli olarak durdurulacağı duyurulmuştur.

4 Kasım 2020 Tarihli Tüpraş Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Kasım'da geçen yılın aynı ayına göre %37,8 artışla 80,141 adede yükseldi. Yılbaşından bu yana bakıldığında toplam pazar %72 artışla 668,495 adet oldu.

TMSF: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Leziz Tarım Ürünleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü satışa çıkardı.  Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ilana göre, 6.2 milyon muhammen bedelle satışa çıkarılan İzmir'de kurulu işletme için 25 Ocak 2021 tarihine kadar teklif verilebilecek. İhale 26 Ocak 2021 tarihinde yapılacak.


DİĞER SİRKET HABERLERİ

Göltaş Çimento (GOLTS): Yapı Kredi Bankasından yatırım proje finansmanı kapsamında kullanılan 52mn USD'lik kredinin %91'i şirket fonlarıyla ilgili vadelerinde ödenmiş olup, kalan bakiyesi de vadeleri içinde ödenecektir. Bu kapsamda Yapı Kredi Bankası lehine daha önce tesis edilmiş olan Isparta'da bulunan taşınmaz üzerindeki  54,6mn USD bedelli 1. derece ve 13mn USD bedelli 2.derece ipoteklerin fek (feshetme) edilmesine; Ayrıca, Dünya Bankası kuruluşu olan (MIGA)  kaynağı ile kısa vadeli kredilerin uzun vadeli ve uygun maliyetli yapıya dönüştürülmesi çerçevesinde, Türk Eximbank'tan 5 yıl vadeli 15mn USD karşılığı euro kredi kullanılmasına ve bu işlemle ilgili Eximbank'a sunulacak niyet mektubu kapsamında Yapı Kredi Bankası lehine 5,5mn USD bedelli 1.derece, 16,5mn USD bedelli 2.derece ipotek tesis edilmesine ve 216,9mnTL'lik makine rehni verilmesine karar verilmiştir. Proje finansman kredisinin 4,8mn USD'lik bakiyesinin ödenmesiyle eşzamanlı olarak 5,5mn USD bedelli 1. derece ipotek de fek edilecektir.

İşbir Holding (ISBIR): Şirket bağlı ortaklıklarından İşbir Sünger Sanayi A.Ş., hisselerinin tamamına sahip olduğu İstanbul Yatak Mobilya ve Tekstil Ürünler Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile TTK'nun ilgili maddeleri hükümleri dairesinde, (kolaylaştırılmış) birleşme işlemlerine başlamıştır. Birleşme, İstanbul Yatak Mobilya ve Tekstil Ürünler Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş.nin tasfiyesiz ve bir bütün halinde İşbir Sünger Sanayi A.Ş.'ne katılması suretiyle olacaktır.

Trabzonspor Sportif (TSPOR, Pozitif): Şirket Yönetim Kurulu 236.390.631 TL olan çıkarılmış sermayesinin; tamamı nakden karşılanmak suretiyle (%111,5143 bedelli) 500.000.000 TL'ye çıkarılmasına karar vermiştir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,99 seviyesinde yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 258 milyar TL ile 110 milyar TL'si (%14,98 faizle) geleneksel repo ihalelerinden ve 148 milyar TL'si (%15 faizle) 1 hafta vadeli repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak çarşamba günü 37 milyar TL (%15'ten) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,93 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,91-%0,96 bandında hareketin ardından, %0,94 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, dün günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 30 baz puana varan yükselişler görüldü. 


GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder