İller

25 Ocak 2021 Pazartesi

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları


Eurotahvil Piyasaları

Haftanın ilk işlem gününde hem Avrupa hem de ABD 10 yıllıkları alıcılı işlem gördü. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 5 baz puan geri çekilerek 1.04 seviyesinden işlem görürken Avrupa 10 yıllık getirilerinde de ortalama 5 baz puanlık geri çekilmeler söz konusuydu. İtalya’da başbakan Conte’nin yarın istifasını sunacağı açıklanırken İtalya 10 yıllık tahvil getirisi 7 baz puan gerileme ile Avrupa 10 yıllıkları arasında öne çıkıyor. İtalya hazinesinin Perşembe günü 5 ve 10 yıllık ihraçları kısmen önemli ancak bu haftanın en önemli gelişmesi yarın başlayacak olan FED toplantısı olacak. Almanya ve Fransa 10 yıllık tahvil getirilerinde ortalama 4 puanlık geri çekilmeler izlenirken getiriler sırasıyla -0.55 ve -0.32 seviyelerinden işlem gördü. Türkiye tarafında ise güne olumlu başlayan piyasalar işlem gününü yatay seviyelerde sonlandırdı. 5 yıllık CDS yatay ve 330 seviyelerinden işlem görürken hazine kıymetlerinde hem kısa hem de uzun vadelerde dikkate değer bir değişim gözlenmedi. Şirket kıymetlerinde de kısa vadelilerde yatay seyir devam ederken uzun vade ve sub kıymetlerde hafif de olsa satışlar dikkat çekti.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin direktörü Pazar günü, ABD federal hükümetinin ülkenin ne kadar koronavirüs aşısına sahip olduğunu bilmediği konusunda uyarıda bulundu. Dr.Walensky, "sizlere ne kadar aşımız olduğunu söyleyemem, sizlere söyleyemiyorsam o zaman valilere ve eyalet sağlık görevlilerine de doğru bilgi veremem" dedi. Çin Devlet Başkanı uluslararası kamuoyunu farklılıkları bir kenara koyma çağrısında bulundu. Tarihin tek başına ilerlemeyi seçen ülkelere her zaman başarısız olacağını gösterdiğini söyledi. Xi’nin yorumları, Başkan Joe Biden’in göreve başlamasından bir haftadan daha kısa bir süre sonra geldi ve ABD liderliğindeki bir değişikliğin gergin diplomatik ilişkileri nasıl etkileyebileceği yakından takip edilmeye devam ediliyor. Biden’in, insan hakları, ticaret politikası, bölgesel anlaşmazlıklar ve Çin’in koronavirüs pandemisine ilk tepkisine ilişkin sorular da dahil olmak üzere çeşitli konularda Pekin üzerinde baskı kurmaya devam etmesi bekleniyor. ABD endekslerinde görülen gün içi dalgalı seyrin ardından S&P 500 ve Nasdaq günü sırasıyla %0,36 ve %0,69 oranında primlerlerle kapatmayı başarırken, Dow Jones endeksi negatif ayrışarak günü %0,12 oranında ekside tamamladı. Covid-19 salgını ve korkusunun fiyatlandığı seansta, DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endeksleri sırasıyla %1,66,%1,37 ve%0,84 oranlarında değer kaybetti. ECB başkanı Lagarde, mevcut ekonomik ortamın iyileşme yolunda olduğu ancak toparlanmaya yönelik yolculuğun biraz gecikmeli gibi göründüğü bu zamanlarda raydan çıkarılmaması oldukça önemli yorumunda bulundu.

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün sekizi günü değer kazanımlarıyla tamamlamayı başarırken, enerji ve finansallarda %1,06 ve %0,76 oranında görülen satışlar endeksi aşağı çekti. Altyapı be temel tüketim hisselerinde sırasıyla %1,95 ve %0,91 oranlarında gerçekleşen alımlar ise endeksi yukarı taşıdı. Moderna, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Güney Afrika’da yakın zamanda keşfedilen Covid-19 varyantına karşı korunmak için Covid-19 takviye aşı çalışmalarının hızlandığını söyledi. Araştırmacılar, mevcut koronavirüs aşısının İngiltere ve Güney Afrika’da bulunan yüksek derecede bulaşıcı iki versiyonuna karşı işe yaradığını, ancak daha az etkili olabileceğini söyledi. Şirket hisseleri günü %12,20 oranında kazanımlarla tamamladı. Alman ilaç üreticisi Merck ise aşının uygulandığı adaylarda ürettiği düşük bağışıklık tepkileri nedeniyle Covid-19 aşı programını sonlandırıyor. Merck, Covid-19 virüsü için ise tedaviler geliştirmeye devam edecek. Merck hisseleri seans genelinde ekside işlem görmesine karşın günü %0,21 oranında artıda sonlandırdı. The New York Times’a konuşan konuyla ilgili bilgisi olan kişilere göre Uber, yeni satın aldığı Postmates bölümünden yaklaşık 185 kişiyi işten çıkardı. Uber, Uber Eats operasyonuyla yemek dağıtım hizmetini konsolide etmeye çalışırken bu, Postmates iş gücünün yaklaşık% 15’ini temsil ediyor. Şirket hisseleri günü yatay tamamladı. Dow Jones endeksinde yer alan teknoloji şirketlerinden Apple ve Microsoft sırasıyla %2,77 ve %1,58 oranında primlenerek endeksi destekledi. P&G ve Verizon hisseleri ise %1,7 civarındaki primlerle endeksi destekleyen diğer hisseler olarak öne çıktı.

DAX endeksinde yer alan on sektörün üçü günü değer kazanımlarıyla tamamlarken, sanayi, takdirsel tüketim ve hammadde hisselerinde sırasıyla %2,93,%2,63 ve %2,51 oranlarında görülen satışlar endeksi aşağı çekti. Gayrimenkul hisselerinin %1,17 oranında değer kazanımı ise endeksi destekledi. Konuyla ilgili bilgisi olan kişiler, bulut teknolojisi hizmetlerini genişletmek isteyen SAP’nin Signavio’yu satın almak için görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Berlin merkezli Signavio’yu satın alma anlaşması bu hafta en kısa sürede duyurulabilir. Belirlenen etiket fiyatının ise €1 milyar civarında olabileceği konuşuluyor. Şirket hisseleri günü %0,78 oranında primlerle tamamladı. Endüstriyel gaz üreticisi Linde $5 milyar değerindeki hisse geri alım programını duyurdu ve temettü dağıtımını%10 artırarak hisse başına $1,06 olarak güncelledi. Şirket hisseleri ise günü %2,40 oranında ekside tamamladı. Volkswagen, Siemens ve Deutsche Bank hisseleri sırasıyla %3,90,%3,34 ve%3,28 oranlarında değer kaybetti.

Ocak ayı Dallas FED imalat endeksi bir önceki verinin ve 12’lik tahminin altında 7 olarak açıklanırken, Aralık ayı Chicago FED imalat endeksi ise bir önceki verinin ve tahminlerin üzerinde 0,52 olarak duyuruldu. Ocak ayı Almanya IFO beklentileri ve IFO iş ortamı endeksleri tahminlerin altında sırasıyla 90,1 ve 91,1 seviyelerinde açıklandı.

Yarın Birleşik Krallık tarafından açıklanacak Aralık ayı işsizlik başvurularındaki değişim ve 3 aylık işsizlik oranı önem kazanacak. ABD’nin duyuracağı Ocak ayı tüketici güveni ise piyasalar tarafından takip edilecek. FED ise iki gün sürecek yeni yılın ilk toplantısına yarın başlayacak.

.Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Emtia piyasaları haftanın ilk gününde karmaşık bir görünüm sergiledi. Değerli metallerde zayıf bir seyir izlenirken enerji ve tarım ürünlerinde yükseliş dikkat çekti. Yaklaşık $20’lık bir bantta işlem gören spot altının 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının arasına sıkıştığı görüldü. Değerli metal günü $1855 civarında, yatay-eksi sonlandırdı. Günün büyük bölümünde yatay bir seyir izleyen gümüş ise ABD açılışından sonra gelen sert satışla $25,16 seviyesine kadar çekildi. 50 ve 100 günlük hareketli ortalamaların birbirine yaklaştığı $25 seviyesi değerli metal için önemli bir destek oluşturuyor. Endüstriyel metallerde, alüminyum %1,2 yükselirken, bakırda %0,36 değer kaybı yaşandı. Gün boyu sert hareketler yaşanan Mart vadeli WTI petrol, günü %1’e yakın primle $52,75 seviyesinde günü sonlandırdı. Benzer bir seyir izleyen brent petrol ise %0,75 primle günü $55,80 civarında tamamladı.

ABD dolarında Cuma günü görülen hafif toparlanma bugün de devam etti ve SEK dışında tüm G10 para birimleri karşısında değer kazandı. Güne 90,242 seviyesinde başlayan dolar endeksi gün içinde iki kez 90,500 seviyesini test ettikten sonra 90,400 bölgesinde günü tamamladı. Londra açılışı öncesinde 1,2180 civarında işlem gören EURUSD paritesi, kademeli olarak 1,2140 ve 1,2120 seviyelerine kadar geriledi. 50 günlük hareketli ortalamasında destek bulan parite, günü yaklaşık %0,25 kayıpla 1,2140 seviyesinde tamamladı. Sabah saatlerinde 1,3720’ye kadar yükselen GBPUSD paritesi, öğle saatlerinde gelen satışla 1,3670, sonrasında ise 1,3650’ye kadar geriledi. Parite, günü hafif kayıpla 1,3670 seviyesinde sonlandırdı.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder