İller

24 Ocak 2021 Pazar

Piyasaların yönü


BIST100… Geçtiğimiz Haftayı %1.18 Primle Tamamladı… BIST100 endeksi geride bıraktığımız haftaya yükselişle başlasa da, haftanın geri kalanında satış baskısına karşı koyamayarak 1,526 puana kadar geriledi. Haftanın ilk 2 işlem gününde %3 yükselen endekste banka hisselerindeki kayıpların yoğunlaşmasıyla birlikte haftayı %1.18 yükselişle tamamladı. Sanayi hisseleri %2.97 yükselerek endekse lokomotif olmaya devam etti. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Cuma günü Türkiye’nin kredi B+ olarak teyit etti ve not görünümünü değiştirmeyerek durağan olarak belirledi. FED toplantısı, ABD büyüme verileri ve yurt içi ekonomi ajandasında öne çıkan enflasyon raporu öncesinde global risk iştahının olumlu seyrettiğini görüyoruz. Endeksin geçen haftanın son 3 günündeki kayıplarını telafi etme parolasıyla yeni haftaya başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY… TL Yeni Haftaya Dolar Karşısında Artıda Başladı… Dolar TL kuru TCMB toplantısının takip ettiği haftayı bir önceki haftaya göre %0.59 gerileyerek 7.41 seviyelerinde tamamladı. TCMB’nin Ocak ayı toplantısında şahin bir duruş sergiledi. TL varlıklar Ruble, Real gibi diğer gelişen piyasa ülke para birimlerine kıyasla pozitif ayrıştı. Dolar TL kuru yeni haftanın ilk işlem gününde dolar karşısında primli bir görünüm sergiliyor. Yeni haftada ekonomi gündemi oldukça yoğun seyredecek. Çarşamba günü FED toplantısı, Perşembe günü ise TCMB’nin enflasyon raporu takip edilecek.

 

 

EURTRY… TL Majör Para Birimlerine Karşı Güçlü Bir Görünüm Sergiliyor… TL varlıklar TCMB’nin şahin duruşu sonrasında majör para birimlerine karşı direnç göstermeyi sürdürüyor. Euro TL kuru yeni haftanın ilk işlem gününde 9.02 seviyelerinde fiyatlanıyor.

 

 

EURUSD… Dolar Global Bazda Zayıf Bir Görünüm Sergiliyor… Bu hafta Çarşamba günü gerçekleştirilecek FED toplantısı piyasaların odağında yer alıyor. Euro Dolar paritesi FED toplantısı öncesinde zayıf bir görünüm sergileyen doların etkisinde 1.22 seviyelerine yöneldi. Mali teşvik paketi ve FED’in güvercin duruşunu devam ettireceği beklentileriyle dolar global bazda güç kazanma konusunda zorlanıyor.

 

 

XAUUSD… Yeni Haftaya 1,850 $ Seviyelerinde Başladı… Ons altın yeni haftaya düşüşle başladı. Geçtiğimiz hafta 1,875 $ seviyelerine kadar yükselen ons altın, haftanın ilk işlem gününde 1,850 $ seviyelerinde işlem görüyor. FED’in bu hafta parasal genişlemeci duruşunu devam ettirmesiyle birlikte altının ons fiyatının 1,840 – 1,875 $ bandında dalgalanması beklenebilir.

 

 

GAUTRY… Ağustos Ayından Bu Yana En Düşük Seviyelerde… Ons fiyatındaki zayıf seyir ve Dolar TL kurundaki yatay seyrin etkisinde gram altın son 6 ayın en düşük seviyelerinde işlem görüyor. Geçtiğimiz hafta Ağustos ayından bu yana gördüğü en düşük seviye olan 437 TL seviyelerine kadar gerileyen gram altın yeni işlem gününde 441 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT… Stok Verileri Talep Görünümündeki Kötüleşmeye İşaret Ediyor… Kasım ayından bu yana aşı konusundaki iyimserlikle birlikte ralli yapan petrol fiyatlarındaki ralli sona erdi. Talep görünümündeki kötüleşme ve stok verilerindeki yükselişle birlikte Brent petrolün varil fiyatı 55 $ seviyesine tutundu.

 

 

S&P500… FED Toplantısı Öncesinde Yeni Haftaya Vadeli İşlemlerde Artıda Başladı… ABD Başkanı Biden göreve başladıktan sonra mali teşvik paketi konusunda iyimser bir beklenti oluşurken, yatırımcıların koronavirüs salgının olumsuz etkilerine odaklanmasıyla birlikte ABD’de endeksler haftanın son işlem gününde %0.30 değer kaybıyla 3,841 puana geriledi. Biden Covid-19 konusunda kara kış yaşandığını, işlerin iyileşmeden önce kötüleşeceğini ifade etti ve salgınla mücadele konusunda bir dizi kararname imzaladı.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder