İller

19 Ocak 2021 Salı

Biden geliyor


“PİYASANIN ROTASI”

Biden Geliyor…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 96,624,404 – tedaviye pozitif cevap veren 61,101,233 – ölü sayısı 2,065,672 kişiye ulaşmıştır.

ABD’nin yeni Başkanı Biden bugün resmi olarak göreve başlarken, devir teslim töreninde olay çıkma riski halen yüksek olarak değerlendirilmektedir. Her ne kadar üst düzey önlemler alınmış olsa bile, ABD kendi içinde demokrasi adına oldukça ilginç olay yaşamaktadır.

ABD Hazine Bakanı Yellen açıklamalarda bulundu;

  • ABD zayıf dolar hedeflememeli, başkalarının da bunu yapmasına engel olmalıyız. Doların değeri piyasada belirlenmeli
  • Ekonomiyi yeniden inşa etmeliyiz, ABD’nin rekabet gücünü artırmalıyız
  • Faiz oranları bu kadar düşükken en akıllıca davranış büyük oynamak. Ekonomistler her zaman aynı fikirde değiller, ancak şu anda bir fikir birliği var ve daha fazla adım atılmazsa ekonomide uzun dönemli hasar oluşabilir. Başkan Biden, salgın süresince vergileri artırmak istemiyor. Teşvikleri hızlıca sağlamak istikrar için son derece kritik
  • ABD, Çin’in zarar verici aktivitelerine karşı hazırlıklı olmalı. Yaptırımlar siber güvenlik ve diğer saldırılara karşılık vermede kritik bir araç. Yaptırım politikasını hızlıca gözden geçirmeye başlayacağım
  • Önümüzdeki birkaç ay içinde aşıyı dağıtmak, okulları yeniden açmak, devletlerin itfaiyecileri ve öğretmenleri işte tutmasına yardımcı olmak için daha fazla yardıma ihtiyacımız olacak. Ayrıca işsizlik sigortası kontrollerinin hala devam ettiğinden emin olmak için daha fazla kaynağa ihtiyacımız olacak ve bu durumdaki ailelere yardım etmeliyiz
  • Odak noktamız Wall Street değil ana cadde olmalı

Avrupa Birliği Komisyonu, Euro para biriminin daha yaygın kullanılması ve enerji, emtia başta olmak üzere küresel ticarette Euro’nun baz para birimi olması için stratejiler açıklamıştır.

ABD ve AB arasında şimdilik yumuşak kur savaşları teması etkin olacağı anlaşılırken, Fed’e karşı bu tutumu almak isteyen ECB’nin işi oldukça zor olacaktır.

Haftalık değerlendirmemiz;

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3750 seviyesi üzerinde 3795 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak 3750 üzerinde kalıcılık referans olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,0937  seviyesinde bulunurken, %1 seviyesi üzerinde kalıcılığı sürmektedir. Altın $1849 seviyesinde bulunmaktadır. EURUSD paritesi 1,2145 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 7,4707 seviyesi ile 200 günlük ortalaması üzerinde fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 332.411 seviyesi ile 400 seviyesi altında hareket devam etmektedir. Dolar temasında  (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri) hafif bir momentum kaybı sürerken, zayıflık teması azalmaktadır.

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 2,399,781 kişiye çıkarken, ölü sayısı 24,328 kişiye ulaşmıştır. Toplam test sayısı 27,698,556 kişiye ulaşırken, günlük hasta sayısı (761) 800 kişi altında sürmektedir.

 

Toplam Aşılanan Kişi Sayısı: 951.839

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder