İller

24 Ocak 2021 Pazar

Haftalık teknik takip listesi


Yeni haftanın gündemi

  • 25 Ocak Pazartesi Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi, Kapasite Kullanım Oranı Almanya; IFO İş Ortamı Endeksi
  • 26 Ocak Salı İngiltere; İşsizlik Oranı ABD; Philadelphia Fed İmalat Dışı Endeksi ve CB Tüketici Güven Endeksi 
  • 27 Ocak Çarşamba ABD; Fed Faiz Oranı Kararı ve Öncü Dayanıklı Mal Siparişleri
  • 28 Ocak Perşembe Türkiye; TCMB Yılsonu TÜFE Tahmini ve Ekonomik Güven Endeksi Euro Bölgesi; Ekonomik Görünüm Endeksi Almanya; Öncü TÜFE ABD; Haftalık İşsizlik Başvuruları ve Flaş Büyüme
  • 29 Ocak Cuma Türkiye; Dış Ticaret Dengesi, Turizm Geliri, Turist Sayısı Almanya; İşsizlik Oranı Japonya; TÜFE, İşsizlik Oranı, Perakende Satışlar ve Öncü Sanayi Üretimi verileri ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi

- Yeni haftada; Küresel piyasaların odağında Fed toplantısı olacak. Fed’in faiz oranları ve acil tahvil alım programı bağlamında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmese de ekonomik görünüme ilişkin Fed Başkanı ve diğer üyelerin yorumları piyasalar açısından önemli olacak. Ek olarak Kovid-19 aşılama çalışmalarının etkinliği ve vaka sayılarındaki artış nedeniyle gelebilecek yeni kısıtlamalar ile ilgili haber akışları takip edilecek.

-Yurtiçi piyasalarda yeni haftada 4Ç20 bilançoları ve ekonomik veriler takip edilecek. Haftanın ilk işlem günü ARCLK Perşembe günü ise GARAN 4Ç20 finansal sonuçları açıklanacak. Hafta ortasında TCMB yılsonu TÜFE tahmini ve ekonomik güven endeksi takip edilecekken, kur açısından önemli veriler haftanın son işlem gününe toplanmış durumda, haftayı kapatırken Dış Ticaret Dengesi, yıllık Turist sayısı ve Turizm gelirleri verilerini takip edeceğiz. Öte yandan aşılama süreci ve aşı tedariği ile ilgili haber akışları takip edilmeye devam edilecek.

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?

- Küresel piyasalarda geçtiğimiz haftanın ilk günü Çin büyüme verisi takip edildi. Çin ekonomisi 2020 yılını %2,3 ve 2020 yılı 4. Çeyreğini ise %6,5 büyüme ile beklentilerin üzerinde tamamlayarak salgın sonrası en hızlı toparlanan ekonomi oldu. Haftanın ilk yarısında, teşvik paketi beklentileri ve Goldman Sachs’ın beklentilerin üzerinde kar açıklamasıyla küresel piyasalarda risk iştahı yüksek seyrini korudu. Uluslararası Enerji Ajansı’nın pandemi nedeniyle uzayan karantinaların bu yıl toparlanmayı yavaşlatacağı beklentisiyle küresel petrol talep tahminini düşürdü. Ajans bu yılın ilk çeyreği için günlük petrol tüketimi tahminini 600 bin varil 2021 yılının tamamı için petrol talebi tahminini günlük 300 bin varil düşürdü. Goldman Sachs 2020 yılının 4. çeyreğinde karını bir önceki yılın aynı dönemine göre %135 artırarak 4,5mlr USD’na çıkardı. Bank of America'nın 4. çeyrek net karı ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %21,4 azalışla 5,5mlr USD’na geriledi. ABD'nin yeni Hazine Bakanı Janet Yellen, Senato'da yaptığı konuşmada, "ABD zayıf USD hedeflememeli, başkalarının da bunu yapmasına engel olmalıyız. USD’nın değeri piyasada belirlenmeli" vurgusu yaptı. Hafta ortasına geldiğimizde ise; ABD Başkanlığına seçilen Joe Biden'ın yemin töreninin kimi beklentilerin aksine sorunsuz geçmesi ve Biden’ın konuşmasında uzlaşmacı bir dil kullanması, ABD’de endekslerin ivmesini artırarak rekor seviyelerde kapatmalarını sağladı. Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü gerçekleştirdiği toplantıda, piyasa beklentilerine paralel olarak faizleri sabit tuttu, varlık alım programlarında da değişikliğe gitmeyen banka faiz oranlarının enflasyon hedefe yakınsayana kadar ya mevcut ya da daha düşük seviyelerde olacağını belirtti. ABD’de açıklanan şirket bilançolarından; IBM'in geliri 2020'nin 4. çeyreğinde yıllık %6,5 azalışla 20,4mlr USD’na geriledi. Şirketin net karı ise yıllık %63'lük azalış göstererek 1,36mlr USD’na indi. Haftayı kapatırken, Avrupa endeksleri kötü gelen PMI verileri, salgını kontrol altına almak için Avrupalı Liderlerin kısıtlamaları uzatmaya meyilli olmaları ve aşı tedariğinde yaşanan gecikmeler nedeniyle satıcılı seyretti. ABD endeksleri ise rekor seviyelerden kar satışlarıyla geriledi. IHS Markit'in özel sektör faaliyetlerine ilişkin gösterge olan Euro Bölgesi Bileşik PMI verisi Ocak'ta 47,5'e geriledi. Hizmet sektörü endeksinde ise Mayıs'tan beri en sert 2. daralma yaşandı.

- Geçtiğimiz haftaya satıcılı açılış ile başlayan BIST100 endeksi 1.508 puanı test ettikten sonra yönünü yukarı çevirdi. Geçtiğimiz hafta açıklanan; Konut Fiyat Endeksi 2020 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %1,5 oranında artarak 152,2 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan Aralık 2020'ye ilişkin YD-ÜFE verilerine göre, YDÜFE, Aralık 2020'de bir önceki aya göre %0,76 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %37,56 ve 12 aylık ortalamalara göre %22,69 artış gösterdi. Merkezi Yönetim Brüt Borç Stoku ise, geçen yılın Aralık ayı sonu itibarıyla 1,81trln TL oldu. Perşembe günü ise yurtiçi piyasalar açısından haftanın en kritik günüydü. TCMB PPK toplantısında beklentiler doğrultusunda politika faizini %17'de sabit bırakırken, karar metninde sıkı duruşun devam edeceğine işaret edildi. TCMB kararı sonrası USD/TL 7,3497 seviyesini geri çekildi. Veri akışlarına baktığımızda ise; Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Kasım'da aylık bazda %3,23 artarken, yıllık %15,35 yükseldiğini gördük. TÜİK’in açıkladığı Ocak ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi ise, aylık %4 oranında artarak 83,3’e yükseldi. Endeks içinde hanenin mevcut durumunu ölçen endeksin Ocak'ta en düşük seviyeye gerilemesi dikkat çekti.

BIST-100 HAFTALIK TEKNİK GÖRÜNÜM

BIST100 endeksi haftalık bazda %1,18 oranında artı ile Cuma günkü işlemleri 1.542 puandan kapattı. Endeks geçtiğimiz haftaya 1.525 puandan başladıktan sonra haftalık bazda 1.508-1.582 aralığında hareket etti. Geçtiğimiz hafta başında 1.508 puana kadar düşüş yaşayan endeks, bu seviyeden gelen alımlarla yönünü yeniden yukarı çevirerek 1.582 puana kadar yükseliş yaşadı. Haftanın ikinci yarısında ise kar satışlarının etkisinde kalan endekste satışlar 22 günlük AO’sı 1.530 civarında karşılanmaya çalışıldı. Yeni haftada 1.530 seviyesi kısa vadeli yönde belirleyici olabilir. Endekste 22 günlük AO altında hareketin başlaması halinde teknik görüntü zayıflayabilir ve 1.500-1.485 bölgesine doğru geri çekilme görülebilir. Yeni haftada teknik görüntünün güç kazanması için 1.550’nin geçilmesi gerekmektedir. Endeksin 1.550 üzerine yerleşmesi halinde 1.570, 1.585 ve 1.600 dirençleri haftalık bazda hedef olarak gündeme gelebilir. Endeks dolar bazında haftayı 2,08 centten kapattı. Haftalık bazda hareket aralığı ise 2,01-2,14 cent bandında gerçekleşti. Endeksin son üç haftadır 2,00 cent üzerinde kalması orta vadeli yükselen trendin güç kazandığına işaret etmektedir. Genel görüşümüz 2,00 cent korunduğu sürece 2,10 ve 2,25 centlerin hedefte olacağı şeklindedir.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder