İller

3 Ocak 2021 Pazar

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Beklentiden güçlü gelen haftalık işsizlik maaşı verisinin desteğiyle rekor seviyelerden kapandı

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

2020’nin son işlem gününde ABD piyasaları, 787K seviyesinde gerçekleşen 26 Aralık haftasına ait haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin beklentiden iyi seviyede gelmesinin desteğiyle rekor seviyelerden kapanış yaptı. Dow Jones endeksi, Intel hissesinde %2’lik yükseliş öncülüğünde, %0,65 değer kazancı ile 30.606,48 puandan kapanırken; S&P 500 endeksi, bankacılık ve enerji sektörü hisselerinde %1’i aşan yükselişlerle, %0,64 artışla 3.756,07 puan ile günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,14’lük ılımlı yükselişle 12.888,28 puandan kapandı. Yıllık bazda ABD endekslerinin performanslarına baktığımızda; Nasdaq endeksinin %43,6 getiri ile 2009’dan bu yana en güçlü performansını sergilediğini görüyoruz. S&P 500 ve Dow Jones endeksleri de yıllık bazda sırasıyla %16,3 ve %7,3 artışlar kaydetti. Sektörel bazda ise, pandemi nedeniyle evden çalışmanın yaygınlaşması ile bulut hizmetlerine ve bilgisayar ekipmanlarına artan talep ışığında teknoloji sektörü hisselerinin getirisi %40’ı aştı. Online alışverişteki artış, tüketim malları sektörü hisselerinin %32,1 yükseliş kaydetmesinde etkili oldu.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları, Çin endekslerindeki yükselişler öncülüğünde alıcılı seyir izliyor. Çin Caixin imalat PMI Aralık ayı verisinin aylık bazda 1,9 puan düşüş kaydederek 53 puan seviyesinde beklentinin hafif altında gerçekleşmesine karşın, ekonomik büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmesi fiyatlamaları olumlu etkiliyor. Verideki görünümün etkisiyle USDCNY paritesi offshore işlemlerde 0,2 düşüşle 6,4927 seviyesine gerileyerek, son 2,5 yılın en düşük seviyesine yaklaştı. ABD vadeliler cephesinde ise yeniden gündeme gelen ABD-Çin gerginliği ve politik çekişmelerin yansımaları ile yatay negatif seyir görülüyor.

Bugün ABD’de ve Euro Bölgesi’nde Markit imalat PMI verilerinin revizyonları takip edilecek. 56,5 seviyesinde bulunan ABD imalat PMI öncü verisinin 56,3 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi Aralık ayı verisinin de 55,5 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor. Ayrıca bugün OPEC+ ülkelerinin bakanları iki toplantı yapacak ve Şubat ayında petrol üretiminde süren toparlanmaya 0,5 milyon varil daha ek yapıp yapmama konusunda karar verecek. OPEC, yeni bir koronavirüs türünün ortaya çıkmasının petrol piyasasında zaten kırılgan olan durumu daha da kötüleştirdiğini bildirdi. TASS kaynaklarına göre, ittifakın tüm üyeleri değişen durumu değerlendirmek için en az bir ay beklemek gerektiğine inanarak Şubat ayında planlanan üretim artışını açıkça desteklemiyor.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın geri kalanında ABD’de PMI, inşaat, istihdam fabrika siparişleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verilerine ek olarak, FOMC Aralık ayı toplanı tutanakları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde de PMI, perakende satışlar, TÜFE ve ekonomik güven endeksi verileri izlenecek. Asya cephesinde Japonya ve Çin’de de PMI verileri gündemimizde olacak.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder