İller

11 Ocak 2021 Pazartesi

Küresel piyasalar


Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, beklenen teşvik paketinin miktarına ilişkin belirsizliklere ek olarak ülke özelinde öne çıkan politik karmaşa nedeniyle satıcılı seyir izledi. Ayrıca endekslerin aşırı alım bölgelerine gelmiş olması da realizasyonları tetikleyen bir diğer unsurdu. Politik cephede dün ABD Temsilciler Meclisindeki Demokratlar, Kongre baskını dolayısıyla görevden alınmasını istedikleri Başkan Trump'a karşı azil maddesini içeren tasarıyı Meclise resmen sundu. Tasarıda "görevi kötüye kullanmak" başlığı altında Trump'a, kongre baskını dolayısıyla "ABD hükümetine karşı kasten şiddete teşvik" suçlaması yöneltildi. Azil maddesinin hafta içinde Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda oylanarak kabul edilmesi bekleniyor ancak azil sürecinde mahkeme görevi görecek olan Senatonun gündemine ne zaman geleceği belirsizliğini koruyor. Yaşanan gelişmeler ışığında, Nasdaq endeksi teknoloji sektörü hisselerinde görülen düşüşle %1,25 değer kaybı ile 13.036,43 puandan kapanırken; S&P 500 endeksi %0,66 düşüş kaydetti ve 3.799,61 puan ile günü tamamladı. Dow Jones endeksi de Apple hissesinde %2’yi aşan düşüş nedeniyle %0,30 gerileyerek 31.008,69 puandan kapandı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında negatif eğilimli seyir görülüyor. Asya ülkelerinde salgın nedeniyle alınan önlemler ön plana çıkarken, ABD cephesinde yaşanan politik çalkantılara ek olarak, teşvik paketi üzerinden enflasyonda görülecek yükselişe karşı Fed’in varlık alımları cephesinde aksiyon alacağı yönündeki beklentiler fiyatlamaları baskılıyor. ABD vadeliler cephesinde ise dün yaşanan negatifliğin ardından yatay seyir hakim.

Bugün yurt dışında veri akışı sakin seyredecek. ABD’de Aralık ayı NFIB Küçük İşletme İyimserlik Endeksi ile Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek

Gelecek gündemde neler var?

Hafta içerisinde ABD’de TÜFE, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ithalat fiyatları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde de sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi verileri izlenecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder