İller

24 Ocak 2021 Pazar

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: ABD teşvik paketinin sorgulanması nedeniyle genel olarak satıcılı seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları, Başkan Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin yeterli desteği alarak Kongre’den geçebileceğine yönelik şüphelerin öne çıkması nedeniyle azalan risk iştahıyla genel olarak satıcılı seyir izledi. Ayrıca Cumhuriyetçiler tarafından paketin boyutunun sorgulanmasına ek olarak, Demokrat Senatör Manchin’in işsizlik yardımı çeklerinin miktarını eleştirmesi de fiyatlamalardaki negatiflikte etkili olan bir diğer unsurdu. Her iki taraftan gelen muhalif söylemler, Kongre’de küçük bir çoğunluk ile göreve gelen Biden için risk yaratıyor. Oxford Economics’in beklentilerine göre, Kongre’nin ilk çeyrekte 1,2 trilyon dolar büyüklüğünde teşviğin Kongre’den geçebileceği düşünülüyor. Yaşanan gelişmeler ışığında ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,0860 seviyesine geriledi. Dow Jones endeksi, IBM ve Intel hisselerinde %9’u aşan düşüşler nedeniyle %0,57 gerileyerek 30.996,98 puandan kapanırken; S&P 500 endeksi %0,30 değer kaybı ile zirve seviyesinden geri çekilerek 3.841,47 puan ile tamamladı. Nasdaq endeksi ise, teknoloji sektörü hisselerindeki güçlü görünüm öncülüğünde,%0,09’luk artış ile 13.543,06 puandan kapanarak rekor tazeledi. Haftalık bazda da, büyük teknoloji şirketlerinin güçlü karlar açıklayacağı bekletileriyle Nasdaq endeksi %4,2 getiri sağlarken, S&P ve Dow Jones endeksleri sırasıyla %1,9 ve %0,6 artış kaydetti. Teknoloji şirketleri özelinde de, bu hafta bilanço açıklamaları beklenen Apple ve Facebook hisselerinde yükselişler %9’u aşarken, Microsoft hissesi %6,3 artış gösterdi. Diğer yandan, ek teşvik paketinden en çok faydalanacak olan döngüsel sektörlerden enerji, bankacılık ve hammadde sektörü hisseleri %1’in üzerinde düşüşler kaydederek baskı altında kaldı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları, ek teşvik beklentilrine ek olarak, FOMC toplantısında Fed’den destekleyici mesajlar geleceğine yönelik iyimserlikle alıcılı seyir izliyor. Ayrıca, Hong Kong’un Kowloon bölgesinde 7000 kişiye koronavirüs testi yapılmasının ardından karantinanın kaldırılması ve pandemi sürecinde Çin’in 163 milyar dolar ile ABD’den daha fazla miktarda yatırım çektiği yönündeki haber akışları da fiyatlamalardaki olumlu atmosferi pekiştiriyor. ABD vadeliler cephesinde de, teşvik beklentilerine ek olarak, büyük teknoloji şirketlerinin bilançolarına ilişkin iyimserlikle alıcılı seyir görülüyor

Bugün yurtdışında veri akışı sakin seyredecek.

Gelecek gündemde neler var?

Hafta içerisinde ABD’de üretim, büyüme, konut, tüketici güveni, çekirdek kişisel harcamalar ve haftalık işsizlik maaşı başvurular verilerine ek olarak Ocak ayı FOMC toplantısı takip edilecek. Euro Bölgesi’nde de tüketici güveni verisinin revizyonu izlenecek. Asya özelinde, Japonya’da perakende satışlar, Tokyo TÜFE ve sanayi üretimi verileri gündemimizde olacak. Çin’de endüstriyel karlılık verisi takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder