İller

31 Ocak 2021 Pazar

Küresel piyasalar


Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, bireysel yatırımcılar ve brokerlar arasındaki çekişmenin volatilitede yükselişi tetiklemesine ek olarak, aşı cephesindeki olumsuz gelişmeler nedeniyle satıcılı seyir izledi. GameStop gibi hisselere yönelik işlemleri kısıtlayan ABD’li kurumlar arasında yer alan Robinhood geçtiğimiz Cuma günü bu menkul kıymetlerin bazıları için işlem açacağını belirtti. Kurum tekrar işlem yapılmasına izin vermek için gereken sermayeye sahip olduğundan emin olmak için, banka kredi limitlerine dokunmanın yanı sıra, mevcut yatırımcılarından bir gecede 1 milyar dolardan fazla fon topladı. Bu gelişmenin ardından, GameStop hisseleri %68 yükseldi. Ancak şimdilerde GameStop’ın yükselmeye devam etmesi halinde, hedge fonlarda daha büyük kayıplara neden olabileceği ve bu fonların nakit elde etmek için başka menkul kıymetleri satmaya zorlanmasından dolayı piyasada dalgalanmalara neden olabileceğinden endişe ediliyor. Aynı zamanda, GameStop çılgınlığının daha büyük balonun bir işareti olduğu ve çözülmesinin de türbülansa neden olarak bireysel yatırımcılara zarar verebileceği endişesi de mevcut. Bazı politika yapıcılar bu işlemlerle ilgili soruşturma açılması çağrısında bulunurken, SEC’in Cuma günü yaptığı açıklamada, kararların yatırımcıları dezavantajlı duruma düşürüp düşürmediğinin tespit edileceğini belirtti.

Aşı cephesinde de, J&J geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada, tek dozluk aşının ABD'de %72 oranında etkili olurken, diğer bölgelerde daha az etkinlik oranına sahip olduğunu belirtmesi de piyasalardaki olumsuz atmosferi pekiştirdi. Dow Jones endeksi, %2 düşüşle 29,982.62 puan seviyesine gerileyerek 14 Aralık tarihinden bu yana ilk kez 30.000 seviyesinin altında kapanış yaptı. S&P 500 endeksi de 10 sektör hissesinde görülen düşüşlerle %1,9 değer kaybederek 3,714.24 puan seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi de Apple hissesinde %4’e varan düşüşlere ek olarak, diğer teknoloji sektörü hisselerinde de görülen düşüşler nedeniyle %2 gerileyerek ile 13,070.69 puan seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları Çin Ocak ayı imalat PMI verisinin 51,5 seviyesinde beklentinin altında gelmesine karşın, eşik değerin üzerindeki seyrini sürdürmesiyle alıcılı seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde de, bireysel ve kurumsal yatırımcılar arasında Gamestop üzerinden devam eden çekişmenin yarattığı satışlar sonrası toparlanma eğilimi hakim. Bu arada teşvik paketi cephesindeki gelişmeler de fiyatlamalara yön verecek.

Bugün yurt dışında, ABD’de açıklanacak olan ISM imalat PMI verisine ek olarak ABD ve Euro Bölgesi’ne ilişkin Markit PMI verisinin revizyonu takip edilecek. ABD ISM İmalat PMI Ocak ayı verisinin 0,6 puan düşüşle 60 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor. Diğer yandan, Ocak ayında öncü olarak aylık bazda 2 puan artışla 59,1 seviyesine yükselen Markit imalat PMI verisinin, aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de öncü olarak aylık bazda 0,5 puan düşüşle 54,7 seviyesine gerileyen verinin, bu seviyede teyit edileceği öngörülüyor

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD’de istihdam, ISM hizmet PMI, fabrika siparişleri verilerine ek olarak, dayanıklı mal siparişleri, ve Markit hizmet PMI verilerinin revizyonları takip edilecek. İstihdam verileri cephesinde 2021 yılının ilk ADP ve tarımdışı istihdam verilerinin sırasıyla 58K ve 75K seviyelerinde ılımlı artışlar kaydedileceği tahmin ediliyor. Fabrika siparişleri verisine yönelik piyasa beklentisi verinin Aralık ayında aylık bazda %1 artış kaydettiği yönünde. ISM hizmet PMI verisinin 0,9 puan gerileme ile 56,8 seviyesine gerileyeceği öngörülüyor. Euro Bölgesi’nde de işsizlik, büyüme ve perakende satışlar verilerine ek olarak Markit hizmet PMI verisinin revizyonu izlenecek. Çin ve Japonya’da da PMI verileri gündemimizde olacak. Çin Caixin imalat PMI verisinin Ocak ayında 0,4 puan düşüşle 52,6 puan seviyesine gerilemesi, hizmet PMI verisinin de 0,8 puan düşüşle 55,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder