İller

11 Ocak 2021 Pazartesi

Piyasaların yönü


BIST100… Global Risk İştahının Düşmesiyle Haftaya Ekside Başladı… Türkiye’de işsizlik oranı Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.7 puan azalarak %12.7 oldu. Kasım ayında cari işlemler hesabı 4.06 milyar dolar açık verdi. Böylece 12 aylık cari işlemler açığı Kasım ayında 37.9 milyar dolara genişledi. Veri akışının yoğun başladığı haftaya BIST100 endeksi yurt dışı piyasalardan olumlu ayrışarak başlasa da, 1,557 puana kadar ulaştıktan sonra gelen satışların etkisiyle günü %0.29 değer kaybıyla 1,536 puandan tamamladı. Doların global bazda değer kazanmasıyla birlikte Dolar TL kuru 7.50 seviyesinin üzerine çıktı. Kurdaki yükselişe bağlı olarak, banka hisselerindeki düşüşler endeksi de aşağı sürükledi. Yurt içi ve yurt dışı piyasalar bugün veri akışı açısından sakin bir gün geçirecek. ABD başkanı Donald Trump’ın azil süreciyle ilgili gelişmeler izlenecek. Aşılamanın bu hafta başlayabileceği duyurusu ve kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılabileceği duyurusu endeksteki risk iştahını canlandırması beklenebilir.

 

 

USDTRY… Dolar Yönünü Yukarı Çevirdi… Dolar TL kuru doların global bazda güç kazanmasıyla birlikte yükselişe geçti. Gelişen piyasa ülke para birimleri dolara karşı değer kaybederken Dolar TL kuru 7.50’ye yükseldi. Yeni haftanın ilk işlem gününde Dolar TL kuru 7.34-7.50 gibi oldukça geniş bir bant içerisinde dalgalandı. Yeni işlem gününde TL’nin dünkü kayıplarını geri alma çabasında olduğu görülüyor.

 

 

EURTRY… Kayıplarını Geri Alma Çabasında… Euro TL kurunun yeni işlem gününde dünkü kayıplarının bir kısmını alma gayreti içerisinde olduğunu görüyoruz. Euro TL kuru sabah saatlerinde 9.06 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD… Dolar Gücünü Koruyor… Geçtiğimiz hafta global risk iştahı olumlu seyretse de ABD tarafında politik drama devam etti. ABD’de Demokratlar ve bazı Cumhuriyetçiler Trump’ın görevden alınması konusunda harekete geçti. 20 Ocak tarihine sayılı günler kala piyasalar siyasetin gölgesinde şekillenmeye devam ediyor. Euro Dolar paritesi zirveden bir miktar gerilemiş olsa da Euro’da uzun spekülatif pozisyonlar hala yüksek kalmaya devam ediyor. ABD 10 yıllıklarının yukarı yönlü hareketi aslında faiz denklemini biraz değiştiriyor. Almanya’da da bir toparlanma olsa da ABD 10 yıllıklar görece olarak daha fazla yükseliyor. ABD’de mali paketin genişlemesi, FED’in daha agresif bir gevşek para politikası ve aşı konusundaki gelişmeler satış ortamına rağmen orta vadede 1.25 senaryosunun canlı kalmasını sağlıyor.

 

 

XAUUSD… Teşvik Paketi Konusunda Detay Bekleniyor… Altın fiyatları doların global bazda güç kazanması ve tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle baskılandı. Diğer taraftan daha fazla mali teşvik paketi ve enflasyonist baskı da altındaki satışların geçici nitelikte olabileceğine işaret ediyor. Altının ons fiyatı açısından 200 günlük hareketli ortalama ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki hareket izlenmeye devam edecektir.

 

 

GAUTRY… Gram Altın Yükseldi… Ons fiyatındaki dengelenme çabaları ve Dolar TL kurundaki yukarı yönlü momentumla birlikte gram altının 200 günlük ortalamasına yakın seviyelerden toparlanma gayreti içerisinde olduğunu görüyoruz.

 

 

BRENT… Kaya Petrolü Endişesi… Demokratların senatoda çoğunluğu elde etmesi sonrasında oluşan yenilenebilir enerji yatırımı beklentileri petrol fiyatlarını baskılıyor. Brent petrolün varil fiyatı Uluslararası Enerji Ajansı’nın kaya petrolü üretiminin bu fiyatlarda cazip olduğu ve üretimin artmaya başlayabileceği açıklamalarıyla yatay bir seyir izliyor.

 

 

S&P500…Wall Street Haftaya Ekside Başladı… ABD endeksleri haftanın ilk iş gününe, iç siyasete ilişkin gelişmelerin etkisiyle düşüşle başladı. Temsilciler Meclisindeki Demokratlar kongre baskını nedeniyle suçlu buldukları ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden alınmasını isteyen tasarıyı meclise sundular. Azil sürecinde son kararı verecek Senatonun bu tasarıyı ne zaman gündemine alacağı bilinmiyor. Donald Trump 20 Ocak tarihinde görevi Biden’a devredecek. S&P500 endeksi gün boyunca satıcılı bir görünüm sergiledi ve %0.63 değer kaybıyla 3,800 puana geriledi.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder