İller

25 Ocak 2021 Pazartesi

Piyasaların yönü


BIST100…Günü Sınırlı Düşüşle Tamamladı… Yurt içi piyasalar haftaya kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verisiyle başladı. Piyasalar gün içerisinde neredeyse yatay bir seyir izlerken, Avrupa Borsalarındaki satış dalgası yurt içi piyasaları da olumsuz etkiledi. BIST100 endeksi artıda başladığı işlem gününü gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyerek %0.14 değer kaybıyla 1,540 puandan tamamladı. Bankacılık endeksindeki %2.13 değer kaybetti. Türk Lirasının değer kazanması ile banka hisseleri arasındaki ilişki kopmuş durumda. Daha güçlü mali teşvik paketi beklentileri piyasalara destek sağlasa da, koronavirüs vaka sayılarındaki artış ve aşı tedariğine ilişkinin yaşanan endişeler yükselişleri baskılıyor. Diğer taraftan Senato çoğunluk liderinin Mart ayından önce mali destek paketinin onaylanmasının zor olduğunu ifade etmesi risk iştahını sınırlıyor. Yurt içi veri gündeminin sakin geçeceği bugünkü işlem gününde, BIST100 endeksinde teknik olarak 1,525 puan destek, 1,575 puan seviyesi ise direnç noktası olarak takip edilecek. Sabah saatleri itibarıyla Asya piyasaları ve ABD vadelileri risk iştahının düşük seyredeceğine işaret ediyor.

 

 

Şirket Haberleri… ARCLK… 4Ç20’de piyasa beklentisi olan 937 milyon TL net kar beklentisinin üzerinde, 1,163 milyon TL net kar açıkladı.

 

 

USDTRY… Hafif Alıcılı Seyrediyor… Dolar TL dün 7.36 seviyelerine kadar geriledikten sonra global risk iştahındaki bozulmanın etkisiyle 7.43 seviyelerine yöneldi. Önemli bir veri akışının olmadığı işlem gününde hafif alıcılı bir görünüm sergiliyor.

 

 

EURTRY… TL Varlıkların Olumlu Görünümü Henüz Bozulmuş Değil… Euro TL Kuru ise gün içerisinde 8.96 seviyelerine kadar geriledikten sonra tepki alımlarının etkisinde yeniden 9.02 seviyelerine yükseldi.

 

 

EURUSD… Dolar Global Bazda Güç Kazandı… Almanya IFO endeksi aylık bazda Nisan ayından bu yana en sert geri çekilmeyi yaşaması, alınan koronavirüs önlemlerinin ve kısıtlamalarının bir süre daha devam edebileceğine, iş iklimini olumsuz etkileyebileceğine işaret ediyor. Diğer taraftan ABD’de mali teşvik paketinin Mart ayından önce yasalaşamayacağı açıklamaları global risk iştahını olumsuz etkilemekte. Dolar hemen hemen bütün para birimleri karşısında güç kazanırken, Euro Dolar paritesi 1.2125 seviyelerine geriledi. ABD ve Çin arasındaki gerilim ve mali teşvik paketinin tıkanması gözleri 1.21 seviyelerindeki destek noktasına çevirdi. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda 1.2080 seviyelerine kadar geri çekilme yaşanabilir.

 

 

XAUUSD… FED Toplantısı Gündemde Öne Çıkıyor… FED Başkanı Powell’dan varlık alım programına devam etme konusunda işaret beklerken, ons altın dar bir aralıkta işlem görüyor. FED başkanı Jerome Powell’ın aylık 120 milyar dolar tutarındaki varlık alım programını bir süre daha azaltmayacaklarına yönelik bir ifade kullanması altın fiyatlarını desteklemeye devam edebilir.

 

 

GAUTRY… Yeni İşlem Gününde Hafif Artıda… Dolar TL kurundaki sınırlı yükseliş ve ons fiyatının 1,850 $ seviyesinin üzerine tutunmasıyla 444 TL seviyelerine yükseldi.

 

 

BRENT… Koronavirüs Enerji Piyasasını Baskılıyor… Çin’de artan koronavirüs vaka sayılarına bağlı olarak alınan seyahat kısıtlaması kararları ve aşı tedariğine ilişkin endişeler, enerji fiyatları üzerinde baskı yaratıyor. Brent petrolün varil fiyatı vadeli piyasalarda hafif satıcılı bir şekilde 55 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

S&P500…Aşılama Öngörülen Hızda İlerlemiyor… ABD’de endeksler haftanın ilk işlem gününde karışık seyretti. S&P500 endeksi %0.36 değer kazancıyla 3,855 puana yükseldi. ABD’de piyasalar daha güçlü mali teşvik paketi beklerken, Senato çoğunluk lideri Mart öncesinde yasalaşmasının zor olduğunu ifade etmesi, aşılamanın istenildiği gibi planlanamaması ve tedarik konusundaki sıkıntılar riskli varlıklara yönelik algının bozulmasına neden olmuş durumda. Yeni işlem gününde vadeli işlemler eksi bölgede seyrediyor.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder