İller

11 Ocak 2021 Pazartesi

Reflasyon temalı fiyatlama


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Reflasyon temalı fiyatlama bu sabah da devam ediyor. Bu hafta Biden'in trilyonluk yeni paket açıklayacağı haberleriyle ABD on yıllık tahvil faizi yükselişini sürdürürken, tahvil faizindeki yükselişi arkasına alan Dolar'da da toparlanma gözleniyor. Dolar endeksi (DXY) aylık ortalamasının üzerinde. Borsa endekslerinde ise bu sabah satıcılı bir seyir var. Her ne kadar tahvil faizindeki yükseliş hisse piyasası için negatif olsa da yeni teşvik paketleri bir süre daha borsa endeksleri için pozitif fiyatlanabilir. Bu sabah ABD vadelilerinde yaşanan baskı ABD'deki siyasi gelişmelere de bağlanıyor. Diğer yandan, Ons Altın'daki "belirgin" baskı da ekonomilerde toparlanma senaryolarının bir taraftan fiyatlandığını gösteriyor. Özetle, Dolar'ın güçlenebileceği diğer yandan borsa endekslerindeki baskının sınırlı kalarak bir noktada toparlanabileceği bir hafta geçirebiliriz. Dolar'daki güçlenme ile birlikte Dolar /TL'de 7,50 civarında doğru bir hareket görebiliriz. Ancak, hem yurtiçi hem de yurtdışında ekonomilere yönelik iyimser beklentilerin devam ettiği ortamda BIST100 endeksi yükseliş momentumunu koruyabilir ki yabancıların Türkiye konulu bir dizi konferans düzenleyeceği haftada bu durum endeks için bir hikaye oluşturabilir. Bu kapsamda, Dolar'daki güçlenmeye rağmen endeks günü artıda kapatmayı başarabilir.  


        

 

MAKROEKONOMİ

        
ABD'de siyasi gelişmeler yakından izlenmeye devam ediliyor, Trump'ın görevden alınmasına yönelik adımların öne çıktığı görülüyor. Almanya'da bu yıl genel seçimlerin yanı sıra altı eyalette de eyalet meclisi seçimleri bulunmakta bundan dolayı seçim ağırlıklı bir yıl geçirecek. Bu hafta sonu da Merkel'in partisi CDU'nun genel Başkanlığı için seçim gerçekleştirilecekÇin enflasyon verileri ekonomik aktivitedeki toparlanma ve gıda fiyatlarının öncülüğünde emtia fiyatlarının etkisiyle aralık ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Aralık ayında TÜFE yıllık -%0,5 düşüşten %0,2 artıya geçti, ÜFE ise yıllık -%1,5 düşüşünü -%0,4'e getirdi.

Bu hafta ABD'de önde gelen bankalar eşliğinde bilanço rakamları, ECB ve Fed Başkanı'nın konuşması, ABD enflasyon, sanayi üretimi, perakende satışlar verileri, Biden'ın koronavirüse karşı açıklayacağı mali destek önerileri izlenecek.

Bu hafta yurt içinde bugün kasım ayı cari işlemler dengesi ve ekim dönemine ilişkin işsizlik verileri, salı günü kasım ayı dış ticaret endeksleri, çarşamba günü kasım ayı sanayi üretimi ve perakende satış endeksleri, perşembe günü aralık ayı konut satışları ve cuma günü ise aralık ayı bütçe dengesi verileri izlenecek.

Cari işlemler açığı, ekim ayında 0,27 milyar USD gerçekleşmiş, altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi ise 2,9 milyar USD fazla vermişti. Cari işlemler dengesinde net hizmet gelirlerindeki revize ile geriye dönük cari açığı artırıcı revizeler dikkatimizi çekmişti. Böylece 12 aylık kümülatif cari açık 33,8 milyar USD'ye ulaşmıştı. Kasım ayına ilişkin dış ticaret verilerinde ise dış ticaret açığının altın ithalatının da etkisiyle 5,03 milyar USD gerçekleştiğini gözlemledik. Bu durum ise zayıf turizm gelirlerini de dikkate alınca kasım ayında 3,5 milyar USD civarında bir cari açık görebileceğimizi göstermekte. Aralık ayında da geçici verilere göre dış ticaret açığı 4,6 milyar USD. Bu da aralık ayında kasım ayına yakın bir cari açık görebileceğimizi işaret ediyor ve ocak-ekim aylarında 31 milyar USD gerçekleşen cari açığın 2020 yılını,10 yıllık cari açık ortalamamız olan 37 milyar USD'ye yakın sonlandırabileceğini tahmin ediyoruz. YEP'teki GSYH tahminini baz aldığımızda 2020 yılını cari açık/GSYH oranında %5,5'e yakın sonlandırabileceğimizi değerlendiriyoruz.
 
Eylül dönemi mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam etmesiyle %13,1'ten %12,7'ye seviyesine gerileyerek Kasım 2018'den beri en düşük seviyeye gerilemişti. İstihdam artışı aylık bazda hız keserek de olsa 153 bin kişi artmıştı. Aylık bazda iyileşmelere karşın salgının getirdiği koşullar sonucu geçen sene ile kıyaslandığında eylül döneminde 520 bin kişisi hizmet istihdamı olmak üzere toplam 733 bin istihdam kaybı görmekteyiz. TCMB 19 Kasım 2020 PPK toplantısı özetinde iktisadi faaliyetteki toparlanma ile yeni iş ilanlarının arttığına vurgu yapmıştı ki açıklanacak veri kasım ayı datasını da içerecek bu açıdan olumlu görünüm ekim döneminde devam edebilir.

  • İstihdam piyasasına yönelik İŞKUR verilerini de takip etmekteyiz. İşkur verilerinde kayıtlı işsiz sayısının ekim döneminde aylık %3,6 gerilediğini görmekteyiz. Mayıs sonrası ilk kez kısa çalışma ödeneğinden yararlananların sayısında aylık artış gördük. Hizmet sektörü kaynaklı kısa çalışma ödeneğinden faydalananların sayısında artış görmemiz olası gözükmekte. TCMB'de son toplantı özetinde kısıtlamalar ile hizmet sektörü kaynaklı istihdam piyasasındaki toparlanmanın sekteye uğrayabileceğini belirtmişti.

Kasım ayı sanayi üretiminde yıllık güçlü artışın sürmesi beklenmekte ve beklentiler ekim ayındaki %10,2'lik artışa göre sınırlı hız keserek yıllık %9,1 artış yönünde şekillenmekte. Kasım ayında imalat PMI, artan vaka sayısı ile birlikte üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlama ile 53,9 seviyesinden 51,4'e geriledi ancak 50 büyüme eşik değerinin üzerinde kalmayı sürdürdü. Kasım ayında imalat sanayi kapasite kullanım oranı artmayı sürdürürken, elektrik tüketimi de ortalamasının üzerinde seyretti. Bununla birlikte ihracat ekim ayına göre yavaşladı, ancak salgın öncesi seviyelerin üstünde seyretti. Aralık ayında ise imalat PMI ivme kaybederek 50,8'e gerilemiş ama genişleme bölgesinde kalmıştı.  Fakat aralık ayında gerek Euro Bölgesi'nde ve yurt içindeki kısmi kısıtlamalar gerekse sanayi üretiminin Aralık 2019'daki yıllık %9 artışının oluşturduğu güçlü baz etkisinin sanayi üretiminin sınırlı hız kesmesine sebep olabileceğini düşünmekteyiz. 

Toplam konut satışları kasımda yıllık %18,7 düşerken, ipotekli satışlar %44,3 düşmüştü. Kasım ayı verisinden TCMB tarafından uygulanan finansal sıkılaşmanın etkilerinin devam ettiğini görmüştük. Aralık ayında TCMB faiz oranlarını 200 baz puan daha artırdı. Bu görünüm altında konut satışlarındaki baskının devam etmesi olası gözükmekte.

Kasım ayında bütçe 13,4 milyar TL fazla vermisti, faiz dışı fazla da geçen senenin üzerinde 22,9 milyar TL gerçekleşmişti.  Vergi gelirlerinin bütün alt kalemlerinde yıllık bazda artış görmüş, iç talepteki pozitif seyir vergi gelirlerini desteklemeyi sürdürmüştü. 11 aylık toplam bütçe açığı ise 132,1 TL'de bulunmaktaydı. Aralık ayındaki bütçe performansına cuma günü açıklanan Hazine nakit dengesinden fikir edinebiliyoruz.

  • Hazine nakit dengesi aralık ayında tarihi yüksek seviye olan 46,7 milyar TL açık verdi. Geçen sene nakit açığı salgına özgün koşulların da etkisiyle 130,1 milyar TL'den 181,8 milyar TL'ye çıkmış oldu. Veriye bakıldığında özellikle faiz dışı gider harcamalarındaki %59,7'lik aylık artış dikkat çekici, gelirler ise %11,1 azaldı.
  • Aralık ayında bütçe açığının, nakit dengesinin ima ettiği rakamlara yakın gerçekleşmesi halinde bütçe açığı/GSYH oranının (YEP'teki yıl sonu GSYH rakamının baz alınmasıyla) %4'ün altında geçen yılı kapatabileceğini değerlendiriyoruz. 

ABD'de bu hafta veri gündemi yoğun olacak. Çarşamba günü aralık ayı TÜFE ve cuma günü ÜFE verileri takip edilecek. Şu anda enflasyon verisi istihdam piyasasındaki zayıflık sonucu ortaya çıkan talep eksikliği nedeniyle baskı yaratmıyor, talep koşulları düzeldikçe üreticilerin salgın boyunca katlandıkları maliyetleri tüketicilere yansıtması da halinde ve emtia fiyatlarındaki görünüme de bağlı olarak enflasyonun 2021 yılında kısmi yukarı yönlü hareket etmesi olası. 2021 yılında Fed projeksiyonlarına göre enflasyonun %2'ye yakınsaması beklenmekte. Fed daha önce enflasyon hedefindeki geçici aşımları tolere edecek bir para politikası çerçevesi belirlemişti. Bu ay ise TÜFE'de önemli bir değişim beklenmemekte.  Perşembe günü son zamanlarda olduğu gibi haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Geçen hafta istihdama ilişkin ADP ve tarım dışı verileri olumsuz gelmişti. Cuma günü ise 4. çeyrek GSYH büyümesine dair ipucu verebilecek aralık ayına ilişkin sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri takip edilecek. Perakende satışlar geçen ay artan vaka sayısı ve azalan gelir görünümü altında aylık %1,1 daralmıştı. Bu ayda kısıtlamalar ile baskı altında kalması beklenmekte ancak teşvik paketi ile önümüzdeki ilk aylarda artış göstermesi olası olacaktır. Kasım ayında sanayi üretimi aylık %0,4 artmıştı. Aralık ayında kısıtlamalara rağmen PMI verileri olumlu gelmişti. Bu açıdan beklenti aylık artışın devam etmesi yönünde. Ayrıca ocak ayına ilişkin öncü Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi izlenecek. Siyasi belirsizliklerin azalması, aşının uygulanma fazına geçmesine rağmen mutasyona uğramış koronavirüs haberleri ve istihdam piyasasında yeterli toparlanma olmaması tüketici güvenini baskılamakta. Bu görünüm altında tüketici güveninin stabil seyretmesi beklenmekte.

Euro Bölgesi'nde ve İngiltere'de bu hafta her ne kadar güncel olmasa da kasım ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Euro Bölgesi'nde kasım ve aralık ayı imalat PMI verileri; Almanya'da imalat sektöründeki güçlü görünüm ve İngiltere'de de Brexit son tarihine sipariş yetiştirmeye çalışan firmaların da olumlu katkısıyla kısıtlamalara rağmen olumlu gelmişti. Bu açıdan sanayi üretimde yıllık bazda %4,4 düşüş beklentisi olsa da aylık  bazda artış görmemiz olası. Perşembe günü ise 4. çeyreğe ilişkin öncü GSYH verisi takip edilecek. İmalat PMI'lar olumlu bir görünüme işaret etse de kısıtlamalar sosyal mesafe kuralları ile hizmet sektörünü olumsuz etkilemekte. Cuma günü İngiltere'nin kasım ayına ilişkin GSYH büyümesi de takip edilecek. Son toplantısında BoE kısıtlamaların etkisinin bir önceki toplantıda öngörülenden daha fazla olacağı ve bu çeyrekte ekonominin daralacağı öngörüsünde bulunmuştu. Ayrıca perşembe günü ECB'nin son toplantısına ilişkin tutanaklar izlenecek.

Asya tarafında ise perşembe günü aralık ayı Çin'in ticaret verilerinden özellikle ihracat verisinden küresel talebin ne ölçekte toparlandığına dair ipucu aranacak.  Ayrıca cuma günü Güney Kore Merkez Bankası faiz kararı izlenecek.

Geçen hafta cuma günü aralık ayına ilişkin ABD tarım dışı istihdam verileri takip edildi. Çarşamba günü ADP özel sektör verisindeki görünümle uyumlu olarak aralıkta tarım dışı istihdam 140 bin kişi azaldı. Nisan ayındaki dramatik artış sonrası ilk kez istihdam azalmakta. Veride sektörler arası farklılaşma dikkat çekmekte. Özellikle kısıtlamalar sonucu restoran, bar, eğlence gibi hizmet sektörü alanlarında geniş istihdam kayıpları olurken, perakende sektörü ve inşaat gibi sektörlerde ise istihdam artışı görülmekte. İşsizlik oranı ise iş gücündeki azalmayla değişim göstermedi ve %6,7'de sabit kaldı.
 
ŞİRKET HABERLERİ 


Anadolu Efes (AEFES, Sınırlı Pozitif): Anadolu Efes'in konsolide satış hacmi, yılın son çeyreğinde yıllık bazda %4,9 oranında büyüme göstermiştir. Son çeyrekteki hacim artışına Türkiye ve uluslararası meşrubat operasyonlarının güçlü performansı katkı sağlamıştır. Bira grubu satış hacmi son çeyrekte şirketin ihtiyatlı beklentisi doğrultusunda yıllık bazda düşüş kaydetmiş, bu düşüşe başta Rusya olmak üzere artan KOVID tedbirleri sebep olmuştur. Buna göre, yılın ilk yarısında görülen daralma yılın ikinci yarısında önemli derecede telafi edilerek konsolide satış hacmi 2020 yılının tamamında yıllık bazda sadece %1,2 oranında düşüş kaydetmiştir. Bunun sonucunda, Anadolu Efes'in konsolide satış hacmi 103,5 mhl'ye ulaşmıştır.

Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetim sonucunda Banka aleyhine İstanbul Valiliğince (İl Ticaret Müdürlüğü) Banka'ya verilen 110,1mn TL idari para cezası sonrasında başlanan yargı sürecinde Garanti Bankası'nın açtığı itiraz davası kabul edilmiş ve cezanın iptaline karar verilmişti. Bu süreçle bağlantılı olarak Ticaret Bakanlığı tarafından yeniden başlatılan denetim sonucunda, İstanbul Valiliğince, Banka'ya 110,1mn TL idari para cezası tebliğ edilmiştir.

İş Bankası (ISCTR, Sınırlı Pozitif): İş Bankası cuma piyasa kapanışına doğru 2021 yılı beklentilerini açıkladı. Banka, Türkiye ekonomisinin 2021 yılında %3,5 büyüyebileceğini öngörürken, yıl sonu enflasyon tahminini %11,0 olarak açıkladı. Banka'nın sektör kredi büyüme beklentisi ise %10,8.

Banka, kredilerinde %11 - 12 oranında artış öngörürken; TL kredilerdeki artış beklentisi yaklaşık %15'tir. Diğer yandan, YP kredilerinde daralma trendinin devam etmesi beklenirken, bu kredilerde (USD bazında) yaklaşık %2 düşüş bekleniyor. Fonlama tarafında, Banka'nın mevduat büyüme beklentisi %10 - 11'dir. TL mevduatta yaklaşık %25 oranında büyüme beklenirken, YP cinsi mevduatta (USD bazında) %4 - 5 oranında düşüş beklenmekte. Bu kapsamda, İş Bankası'nın 2019 yılındaki kredi mevduat oranı beklentisi de yaklaşık %95'tir. TL kredi mevduat oranı beklentisi ise yaklaşık %145'tir.

Banka'nın 2021 yılı Net Faiz Marjı (Swap maliyetine göre düzeltilmiş-NFM) beklentisi %3,6 - 3,8 olurken, ortalama maddi özkaynak karlılığı beklentisi yaklaşık %12'dir. Banka, NFM projeksiyonlarına Dolarizasyondaki olası çözülmenin dahil edildiğini, beklediklerinden daha fazla çözülme olması durumunda bunun NFM'ye pozitif katkı yapmasını beklediklerini açıkladı. Özsermaye karlılığı tarafında ise 1,8 milyar TL serbest karşılığın serbest bırakıldığında özsermaye karlılığının %15'e ulaşılabileceği belirtildi. Öte yandan Banka, net ücret ve komisyon gelirlerinde ödeme sistemleri katalizörlüğünde yaklaşık %15 büyüme öngörürken, devam eden yatırımlar ve IT harcamaları gibi faktörlerle operasyonel giderlerde %17 - 18 oranında artış öngörüyor. Banka, tarihsel olarak operasyonel giderlerinde enflasyonun 3 - 4 puan üzerinde artış yaşandığını dolayısıyla düşük bazın da etkisiyle projeksiyonlarda farklı bir durum olmadığını açıkladı. Banka, 2021 yılında faaliyet gider/gelir oranının ise %41 - 43 aralığında olmasını öngörüyor.

İş Bankası, takipteki kredi oranının %6,5'in altında olmasını öngörüyor. Banka, net kredi riskinin ise 250bps seviyesinin altında olmasını beklerken, ikinci aşama kredilerdeki payın yaklaşık %15 olması tahmin ediliyor.
Son olarak, bu yıl %17'den büyük olması öngörülen sermaye yeterlilik oranının 2021 yılında %15'ten büyük olabileceği öngörülüyor. Diğer yandan, ana sermaye oranının ise %12'den yüksek olabileceği beklenmektedir.
 
Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif): WhatsApp'ın güncellenen "Gizlilik İlkesi"ne tepki gösteren kullanıcılar, yerli anlık mesajlaşma uygulamaları BiP ve Dedi'yi tercih etmeye başladı. Turkcell çatısı altındaki BiP, sosyal medyada WhatsApp'a gösterilen tepkilerin ardından en çok indirilen 3 mesajlaşma uygulaması arasındaki yerini aldı. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen uygulama ile metin mesajlaşmanın dışında sesli ve görüntülü görüşme, belge gönderip alma ve benzeri birçok işlem yapılabiliyor. Tüm iletişimin şifreli bir şekilde taşındığı BiP'in verileri, Turkcell'in Türkiye'deki veri merkezlerinde tutuluyor. . Turkcell tarafından cumartesi öğlen saatlerinde yapılan açıklamada, BiP'in son 24 saatte 1 milyon 124 bin yeni kullanıcı kazandığı ifade edildi. Kaynak: Dünya

Ayrıca Sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş tarafından, sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde; bir varlık kiralama şirketi aracılığıyla 200mn TL nominal tutarı geçmeyecek şekilde, Türk Lirası cinsinden, 12 aya kadar vadelerle, yurt içinde, bir veya birden fazla seferde, halka arz edilmeksizin tahsisli ve/veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikaları (sukuk) ihraç edilmesine karar vermiştir.

12 Kasım 2020 tarihli Turkcell Raporumuz için tıklayınız…

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Aralık ayında yolcu sayısının %65,5 azalışla 1,89mn olduğunu açıklamıştır. Yolcu doluluk oranı ise Aralık döneminde 16,6 puan gerilemiş ve %64,1 olmuştur. 2020 yılı dönemi yolcu sayısı toplamda %62,4 azalmış ve 27,95 milyonu göstermiştir. İlgili dönemin yolcu doluluk oranı ise 10,6 puan azalışla %71 olarak hesaplanmaktadır. Taşınan kargo-posta, Aralık'ta %6,5 artışla 147.396 ton, 2020 yılı genelinde %3,7 azalışla 1.487.233 ton olarak gerçekleşmiştir. Aralık sonu itibarıyla filodaki uçak sayısı 363'tür.

11 Kasım 2020 tarihli THY Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında BRYAT.E payları 11/01/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 25/01/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir. VBTS kapsamında bu paylarda uygulanmakta olan brüt takas uygulaması ise tek fiyat işlem yöntemi ile birlikte 25/01/2021 tarihine (seans sonuna) kadar devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz. SPK'nın 30/06/2020 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-30 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

Demir-Çelik: Yerli üreticiler Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (EREGL, Sınırlı Pozitif) , Çolakoğlu Metalurji A.Ş., Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. ve Tosçelik Profil ve Saç Endüstrisi A.Ş. adına Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından yapılan ve İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. (ISDMR, Sınırlı Pozitif) tarafından desteklenen başvuruya istinaden Avrupa Birliği ve Güney Kore'den gerçekleştirilen "alaşımlı veya alaşımsız, (plakaj hariç) herhangi bir kaplama işlemine tabi tutulmamış sıcak haddelenmiş yassı çelik" ithalatına yönelik damping soruşturması başlatıldı.

DİĞER SİRKET HABERLERİ

Fade Gıda (FADE): 24.08.2020 tarihinde yapılan özel durum açıklaması ile 2020 yılında 1mn Euro tutarında ORGANİK Kurutulmuş Domates siparişi alındığı ve söz konusu ürünlerin üretim ve tedarik çalışmalarına devam edildiğini belirtilmişti. Söz konusu siparişlerin üretimi ve tedariki tamamlandığı duyurulmuştur. Ve siparişlerin 456bin Euro'luk kısmı yurtdışına ihraç edilmiştir. Kalan 544bin Euro tutarındaki siparişlerin ise 2021 yılı sonuna kadar ihracatının gerçekleştirilmesi planlanmıştır.

Diğer 25.09.2020 tarihinde yapılan özel durum açıklaması ile de; yukarıda belirtilmiş olan ORGANİK Kurutulmuş Domates siparişlere ilave olarak, 2020 yılı için toplam 1,5mn Euro'luk ORGANİK OLMAYAN (Konvansiyonel) Kurutulmuş Domates siparişi alındığını bildirilmişti. Söz konusu bildirimdeki siparişe ilave olarak 750bin Euro'luk daha yeni sipariş gelmiş ve Organik Olmayan (Konvansiyonel) Kurutulmuş Domates siparişi toplamda 2,3mn Euro'ya ulaşmıştır. Siparişin şu ana kadar 1,3mn Euro'luk kısmı yurtdışına ihraç edilmiş olup; kalan 966bin Euro tutarındaki siparişlerin ise 2021 yılı sonuna kadar ihracatının gerçekleştirilmesi planlanmıştır.
   
FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 269 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak cuma günü 50 milyar TL (%17'den, 7 gün vadeli)  ve 26 milyar TL (%17'den, 10 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,08 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,07-%1,12 bandında hareketin ardından, %1,12 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimlerle görece yatay seyir gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde değişim gözlenmezken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 5 baz puana varan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 70 baz puana varan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 60 baz puana varan yükselişler görüldü. 


GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder