İller

12 Ocak 2021 Salı

Uluslararası piyasalar


Eurotahvil Piyasaları

ABD 10 yıllık tahvilleri, $38 milyarlık menkul kıymet ihalesinin güçlü taleple karşılanmasının ardından gün içindeki genişlemesini terse çevirdi ve 1,2 baz puan daraldı. Yatırımcılar ABD ek mali teşvik paketine yönelik ihtimalin fiyatlandığı ortamda, 2021 yıllında 2 yıllık tahviller ile 10 yıllıklar arasındaki fark uzun vadeli kıymetler lehine doğru her gün arttı. Avrupa tarafında 10 yıllıklarda ise tam tersi bir tablo görüldü. Italya ve Ingiltere kıymetlerinde getiri sırasıyla 8,5 ve 4,3 baz puan artarken, getiri seviyeleri %0,64 ve %0,34 oranlarına yerleşti. Eksi getiri sunan Almanya 10 yıllıkları ise -%0,47 seviyesinden fiyatlandı.

Türk hazine eurotahvilleri dünkü satıcılı kapanışın ardında, bugün de hafif satıcılı seyretti. 5 ve 10 yıl vadeli kıymetler 13 ila 15 baz puan genişleyerek sırasıyla 4,62% ve 5,74% getiri seviyesinden işlem gördü. Beş yıllık ülke risk primi dün kapanışa göre 11 baz puan artarak 331’e yükseldi.

TSKB’nin beş yıl vadeli kıymeti %5,90 seviyesinde işlem görürken, 2024 vadeye sahip benzer İş Bankası kıymeti ise yatırımcılara %5,267 seviyesinde getiri sundu.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD’de yaşanan olayların ardından seçim sürecine yönelik gerginlik devam ediyor. Demokratlar önümüzdeki iki gün içinde Başkan Donald Trump’ı görevden almak için harekete geçecek. Temsilciler meclisinde çoğunluğa sahip Demokratlar bu gece, anayasanın 25.ek maddesince Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Kabine’yi Trump’ı Beyaz Saray’dan çıkarma çağrısında bulunan bir kararı oylayacak. Meclis yarın atacağı adımla Trump’ı hakkında iki kez görevden alma isteği bulunan tarihteki ilk başkan olup olmayacağına karar vermiş olacak. Başkan Donald Trump bugün yaptığı açıklamada, geçen hafta başkentteki destekçilerinin isyanını kışkırttığı için suçlanmasının ABD için tehlikeli olduğunu söyledi. Trump, Teksas’a gitmek için Beyaz Saray’dan ayrılırken muhabirlere yaptığı kısa açıklamalarda şiddet istemediğini söylerken, yaşananları kınamaması dikkat çekti. ABD seçimleri ardından sosyal medya kuruluşlarının politikaları da gündemde önemli yer tutarken Twilio CEO’su Jeff Lawson CNBC’ye verdiği bir röportajda ABD hükümetinin tüketicilerin gördüğü ve okuduğu içerikleri yönlendiren sosyal medya algoritmalarını düzenlemeyi düşünmesi gerektiğini belirtti. ABD endekslerinde seans ortasına doğru satış baskısı artmasına karşın, Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü %0,19, %0,04 ve %0,28 oranlarında değer kazanımlarıyla tamamladı. Pandemi ile ilgili korkuların ağır bastığı seansta DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endeksleri sırasıyla %0,08,%0,23 ve %0,65 oranlarında değer kaybetti. AB yetkilisi ise AstraZeneca’nın Covid aşısının hızlı bir şekilde incelendiğini ve Şubat ortasına kadar Avrupa’ya dağıtılabileceğini söyledi.

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörden altısı günü primlerle tamamlarken, iletişim hizmetleri ve sağlık sektörlerinde sırasıyla %1,50 ve %1,07 oranında gerçekleşen satışlar endeksi baskıladı. Enerji ve hammadde sektörlerinde %3,50 ve %1,34 oranında görülen primleri ise endeksi destekledi. GM hisseleri, bu yıl EV600 adında tamamen elektrikli bir minibüs piyasaya sürmeyi planladığını açıklamasının ardından günü %6,24 oranında primlerle tamamladı. Minibüs, GM’nin 2025 yılına kadar elektrikli ve otonom araçlara $27 milyarlık yatırım yapma planının bir parçası olarak öne çıkıyor. Boeing, 737 Max krizini ve Covid-19 salgını aynı anda yönettiği 2020’de 157 uçak teslim ederken şirketin 600’den fazla jet uçağı için siparişleri ise iptal edildi. Sene sonu pazarlıklarından yararlanmaya çalışan havayolu şirketi Aralık ayında 737 Max uçağı için yeni siparişler açıkladı. Şirket hisseleri günü %0,78 oranında yükselişle tamamladı. Konuyla ilgili bilgisi olan kişilere göre, AT&T, 5G alanındaki yayın gücünü artırmaya yönelik projeleri için $14 milyarı toplamak için bir grup bankayla erken görüşmelerde bulunuyor. Haber hisse üzerinde negatif fiyatlandı ve günü %0,42 oranında ekside tamamladı. Google arama motoru sonuçlarında haksız yere YouTube’u tercih etmekle suçlayan YouTube rakibi Rumble tarafından dava edildi. Şirket, Google’ın davranışının izleyenleri çekme yeteneğini ve reklam harcamalarını etkilediğini söyledi. Google ise iddiaları asılsız olarak nitelendirdi ve şirket hisseleri %1,07 oranında değer kaybetti. Dow Jones endeksinde yer alan banka hisselerinden Goldman Sachs ve JP Morgan, %2,85 ve %1,57 oranında değer kazanımlarıyla endeksi destekledi ve öne çıktı.

DAX endeksinde yer alan on sektörün üçü günü değer kazanımlarıyla tamamlarken, altyapı ve gayrimenkul hisselerinde sırasıyla %2,62 ve %2,29 oranlarında görülen satışlar endeksi aşağı çekti. Teknoloji ve sanayi sektörlerinde %0,65 civarı görülen primler ise endeksi destekledi. Başkan Donald Trump’a karşılık atılan adımlardan bir tanesi Deutsche Bank tarafından geldiği yönde. Konu hakkında bilgi sahibi iki kişi, Alman banka’nın Trump ve şirketi ile daha fazla iş yapmamaya karar verdiğini söyledi. Trump’ın Frankfurt merkezli bankaya $300 milyon dan fazla borçlu olduğu haberde öne çıkıyor. Şirket hisseleri %1,54 oranında primlendi. Alman Otomobil üreticisi Volkswagen’ın ürettiği yeni Golf modellerinde yazılım sorularının olduğuna dair haberler öne çıkan bir başka başlık oldu. Gün içinde ekside seyreden şirket hisseleri, günü %0,6 oranında primler tamamlamayı başardı. Daimler ve BMW hisseleri de %1,71 ve %0,78 oranlarında primlendi

ABD ve Avrupa tarafından bugün açıklanan ekonomik veri bulunmazken, yarın ABD’nin duyuracağı Aralık ayı enflasyon verisi ve haftalık Mortgage (ev kredisi) başvuruları önem kazanacak. Avrupa tarafında ise yarın önemli bir ekonomik veri akışı bulunmamakta

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

12 Ocak Salı günü ekonomik veri takvimi oldukça zayıftı. ABD ve Euro Bölgesi’nde açıklanan önemli bir veri bulunmazken, ABD 10 yıllık kıymet getirinde görülen düşüşe paralel olarak Dolar endeksinde de gerileme görüldü. Güniçi en yüksek 90,61 seviyesini gören endeks ABD açılışıyla beraber gerileyerek kapanış öncesinde yaklaşık %0,42 düşüşle 90,08 seviyesinde fiyatlanıyor. Dolar’da görülen değer kaybıyla birlikte tüm G10 para birimleri seansı dolara karşı değer kazanımıyla sonlandırdı. Güniçi en yüksek 1,2207 seviyesini test eden EURUSD paritesi kapanış öncesinde yaklaşık %0,40 yükselişle 1,22 seviyesinde fiyatlanıyor. 1,35 üzerinde kalıcılığını koruyan GBPUSD paritesi ise yaklaşık %1,00 değer kazancıyla 1,3660 seviyesinde fiyatlanıyor. Son bir yılın en yüksek seviyesi olan 1,3704 ise ilk direnç olarak öne çıkıyor. Dolarda görülen değer kaybının da etkisiyle spot altında yükseliş görüldü. Güniçi en yüksek $1863,81 seviyesini test eden ons altın kapanış öncesinde yaklaşık %0,65 primle 1855,70 seviyesinde fiyatlanıyor. 200 günlük ortalama üzerinde kalıcılığını koruyan altında ilk direnç 50 günlük ortalamaya denk gelen $1868 seviyesinde yer alıyor.

1840 seviyesindeki 200 günlük ortalama desteğinde alım gören spot altın, gün içinde 1863 seviyesine kadar yükseldi, kapanışa doğru %0.7 primle 1856 seviyelerinde işlem görmekteydi. Spot gümüşteki prim ise altına göre daha kuvvetliydi, %2.7 primlenen değerli metalde gün içinde en yüksek 25.64 seviyesi test edildi. Suudi üretim kesintisi desteği ile son 6 seansta yükselmeye devam eden petrol, bugünkü dolar zayıflığı ile birlikte, trendine devam etti. Aktif vade WTI petrol %1.8 primle 53 seviyesini aştı, benzer primle aktif vade brent petrol kontratı da 56.50 seviyesinin üzerinde işlem gördü. Brent petrol için 58 ve 60 seviyeleri önemli dirençler olacak, her iki emtianın da 14 günlük RSI indikatörüne göre, aşırı alım seviyesine geldiğini hatırlatmakta fayda var. LME kompleksinde işlem hacimleri son 20 günün ortalaması ile uyumluydu, perşembe günü Biden’ın açıklayacağı destek paketine odaklanan piyasalarda 3 ay vadeli bakır ve nikel kontratları günü sırasıyla %1.4 ve %3.4 primlerle sonlandırdı.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder