İller

19 Ocak 2021 Salı

Uluslararası piyasalar


Eurotahvil Piyasaları

Janet Yellen’ın faizlerin bulunduğu düşük seviyeler sebebiyle uzun vadeli borçlanmanın avantaj olabileceğini söylemesi 30 yıllık faizler üzerindeki satış baskısını arttırırken, 5 yıllık ve 30 yıllık faizler arasındaki makasın da açılmasına sebep oldu. 10 yıllık ABD tahvili ise dün kapanışa göre 1 baz puan yükselerek %1.09 seviyelerinden işlem gördü. Avrupa bölgesi tahvillerin de ise İtalya 10 yıllık tahvilin getirisi 4 baz puan azalarak %0.58’e gerilerken, Almanya ve İngiltere 10 yıllık tahvilleri bir önceki güne göre değişmeyerek sırasıyla -%0.53 ve %0.28 seviyesinden günü sonlandırdı.

Türk Hazine Euro tahvillerinde ise yatay seyir hakimdi. Beş yıllık ülke risk primi 2 baz puan gerileyerek 332 seviyesinden işlem görürken, beş yıllık ve on yıllık kıymetlerin getirileri sırasıyla %4.59 ve %5.78 seviyesinden günü sonlandırdı. Hazine, beş yıl ve on yıl vadelerde olmak üzere iki ihraç gerçekleştirdi. Nihai getiri seviyeleri beş yıl ve on yıl için sırasıyla %4.90 ve %5.95 olurken, toplam ihraç miktarı 3.5 milyar USD oldu.

Banka ve şirket kıymetlerinde ise kısa orta vadede yatay satıcılı seyir görülürken, uzun vade sermaye benzeri kıymetlerde alıcılı seyir hakimdi. İş Bankası 2023 vadeli kıymet %5.70 getiri seviyesinden işlem görürken, geçtiğimiz hafta ihraç olan Yapıkredi Bankası 2031 vadeli kıymet yaklaşık 40 cent primlenerek %7.71 getiri seviyesinden günü sonlandırdı.



ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Dün Martin Luther King günü sebebiyle kapalı olan ABD borsaları, Cuma günkü kayıplarını bugünkü seansta geri aldı. ABD Hazine Bakanı adayı Yellen’ın zayıf Dolar politikası izlemediklerini açıklaması ve Çin’in agresif politikalarına karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söylemesi önemli gelişmeler arasında yer aldı. ABD Başkanı Biden tarafından Senato’ya sunulacak olan yeni $1.9 trilyon büyüklüğüne sahip destek paketinin asgari ücret zammı ve aile ile sağlık izinlerinde artışlar içermesi Cumhuriyetçi Senatörlerin yanı sıra bazı Demokrat Senatörleri tarafından da bütçeye yüksek oranda etki edecek olması sebebiyle olumsuz karşılanıyor. Destek paketinin ne kadarının Senato’dan geçeceği ilerleyen günlerde yakından takip edilecek.
ABD endekslerine baktığımız zaman pozitif seyir izlendi. Dow Jones endeksi %0.38, S&P500 Endeksi %0.81 ve NASDAQ endeksi %1.53 değerlenerek günü sonlandırdı. Dow Jones endeksinde yükselen petrol fiyatları ile birlikte %2.5 civarı değerlenen enerji en iyi performansı sergileyen sektör olurken isteğe bağlı ve temel tüketici ürünleri sırasıyla %0.75 ve %0.9 değer kaybederek en kötü performansı sergileyen sektörler oldular. Endekste UBS tarafından hedef fiyatı $116’dan $126’a yükseltilen American Express beklenenden iyi gelen banka bilançolarından da destek alarak %3.77 oranında değerlendi. EASA (Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı) tarafından Boeing 737 Max’lerin uçuş onayı alacağı haberi ile Boeing %3.13 civarı değerlenerek dikkat çekti. Diğer değerlenen hisseler arasında ise Chevron %2.6 ve Microsoft %1.78 ile yer aldı. Endekste, yatırım bankacılığı sayesinde beklentinin üstünde bilanço açıklayan Goldman Sach, CEO’nun belirsizlik halen devam ediyor açıklamasının ardından %2.26 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergileyen hisse oldu. Walgreens %1.57 ve Nike %1 değer kaybederek Goldman Sachs’ı takip ettiler. S&P500 endeksinde de %2 oranında değerlenen enerji sektörü en iyi performansı sergilerken gayrimenkul ve temel tüketici ürünleri en çok değer kaybeden sektörler oldular. Endekste Microsoft’un otonom araç girişimine yatırım yapacağını açıklayan General Motors %9.75 değerlenerek dikkat çekerken Micron %5.9, Facebook %3.87 ile en hacimli değerlenen hisseler arasında yer aldılar. Gilead ise ABD Yüksek Mahkemesi’nin Merck&Co’nun Hepatit C tedavisi için açtığı patent davasını reddetmesi ve Morgan Stanley’in olumlu yönde revize edilen tavsiyesi ile %5.9 yükseldi. Model Y spor kamyonetlerinin müşterilere teslim edilmeye başlandığını açıklayan Tesla ise %2.23 değerlendi. Bilanço açıklaması olan Bank of America ise beklentilerin altında gelir açıklarken yöneticilerin net zarar yazmalarının 2021 ilk çeyrekte artacağını ancak ikinci çeyrekte tekrar düşeceğini söylemesi ile hisse günü %0.7 zararda kapattı. Endekste yüksek hacimle değer kaybeden hisselerde ise %0.75 kayıpla AT&T, %0.4 ile Coca-Cola, %0.84 düşüşle Citi yer aldı.


Almanya’da 14 Şubat’a kadar uzatılan karantina kararı ve ABD destek paketinin belirsizliği ile Avrupa endeksleri günü değer kaybederek sonlandırdı. Euro Stoxx 50 endeksi %0.2, FTSE 100 endeksi %0.11 ve DAX endeksi %0.24 oranında değer kaybettiler. FTSE100 endeksinde sağlık sektörü %1 civarı değerlenerek en iyi performansı sergilerken isteğe bağlı tüketici ürünleri ve gayrimenkul sektörü sırasıyla %1.43 ve %1 değer kaybederek en çok düşen sektörler oldular. Endekste Barclays %3 civarı düşerek dikkat çekerken HSBC %2.1, Vodafone %0.5 ve Rolls Royce %0.4 oranında değerlendi. DAX endeksinde ise iletişim servisleri %0.84 ve sağlık %0.74 değerlenerek endeksi desteklerken yine isteğe bağlı tüketici ürünleri %1.47 değer kaybederek en çok kayıp yaşayan sektör oldu. Endeskte MTU Aero Engines %1.62 ile en çok değerlenen hisse olurken Siemens %1.15 ve Volkswagen %1 civarında değerlenerek dikkat çekti. Geçen hafta Wirecard ile ilgili yaşanan mail skandalı sonrasında Deutsche Bank Başkanı Paul Achleitner’ın telefon görüşmesi gerginliği arttırdı. Hisse, bankanın saygınlığını kaybedeceği endişesi ile %4 oranında değer kaybetti. Dünkü yükselişinin ardından kar realizasyonları ile düşen Adidas ise %3 oranında kayıpla en çok değer kaybeden ikinci hisse oldu. Diğer değer kaybeden hisseler arasında Daimler %1.9 ve BMW %1.65 ile dikkat çekti.
Ekonomik takvimin zayıf olduğu bugün Almanya Aralık ayı revize tüketici enflasyonu beklentiye paralel %0.5 ve ZEW anket sonuçları beklenti olan 59.4’ün üstünde 61.8 olarak açıklandı. Yarın piyasalarda, İngiltere ve Avrupa Bölgesi Aralık ayı TÜFE verisi ile ABD haftalık Mortgage başvuruları takip edilecek.
 

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Gün içinde 90.40 seviyesine kadar gerileyen Dolar Endeksi, Janet Yellen’ın zayıf dolar hedeflemediklerini söylemesi sonrasında kayıplarının bir kısmını geri aldı ve 90.50 seviyelerinden bir önceki kapanışa göre %0.3 değer kaybederek günü sonlandırdı. JPY dışında tüm G10 para birimleri karşısında değer kaybeden USD, %0.67 ve %0.50 ile sırasıyla en çok NOK ve SEK karşısında değer kaybetti. EURUSD paritesi ise gün içinde en yüksek 1.2145 seviyesini gördü ve bu seviyeden gelen satışlar sonrasında günü 1.2124 seviyesinden bir önceki güne göre %0.39 değer kazanarak kapattı. Gün içerisinde beklentilerin üzerinde açıklanan ZEW verileri pariteye destek olmaya çalışırken Perşembe günü açıklanacak olan ECB faiz kararı bu haftanın en önemli gelişmesi konumunda. GBPUSD paritesi ise bir önceki kapanışa göre %0.29 değer kazanarak 1.3626 seviyesinden günü sonlandırdı. 1.3590 seviyesindeki 20 günlük hareketli ortalama kısa vadede parite için en önemli destek noktası olarak öne çıkıyor.

Spot Altın gün içerisinde iki kez 1834 seviyesini test ettikten sonra akşam üstü gelen alımlarla 100 günlük hareketli ortalaması olan 1840 seviyelerinden günü hafif satıcılı sonlandırdı. Biden’ın sunduğu ek teşvik paketinin Senato’da ne ölçüde destek bulacağı altının hareketi için de belirleyici olacak. 25.40 seviyesinde dirençle karşılaşan Spot gümüş ise bir önceki kapanışa göre %0.80 değer kaybederek 25.16 seviyelerinden günü sonlandırdı. LME metallerinde ise karışık seyir hakimdi. Alüminyum ve bakır sırasıyla %0.40 ve %0.20 değer kaybederken nikel ve kurşunda %1’e yakın kazanımlar söz konusuydu. Petrol tarafında da aktif vade ham petrol %1’in üzerinde primle $53 seviyesini test ederken olası bir geri çekilmede $52 seviyesi ilk destek noktası olarak öne çıkacaktır. Cuma günü açıklanacak olan DOE stok verisi petrol piyasası için oldukça önemli, geçtiğimiz hafta benzin stoklarındaki beklenti üzeri artış petrol fiyatlarını baskılamıştı.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder