İller

21 Ocak 2021 Perşembe

Yeni teşvik beklentileri


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Bu hafta daha büyük yeni teşvik beklentileriyle yükselen borsa endekslerinde, haftanın son işlem gününde kar realizasyonları gözleniyor. Artan koronavirüs vaka sayıları ve kısıtlamaların uzayabileceğine yönelik haber akışı da olumsuz bir gelişme olarak öne çıkıyor. Ancak, düşük risk iştahına karşın Dolar güçlenemiyor. Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde de baskı sınırlı. Dün politika faizini değiştirmeyen ancak metinde sıkı duruşun uzun bir müddet devam edeceğine işaret eden TCMB kararı sonrasında 7,36 seviyesinden geçen 200 günlük ortalamasının hafif altına sarkan Dolar / TL ise bu sabah söz konusu ortalamaya yakın sakin bir seyir izliyor. Kur, piyasa faizi ve CDS'deki düşüşe karşın dün satışlarla karşılaşan BIST100 endeksinin de güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Hafta başındaki güçlü yükselişi sürdüremeyen ve yakın zirvelerinin üzerinde kalmakta zorlanarak düzeltme isteğine işaret eden endeksin bugün de satıcılı bir seyir izleyebileceğini düşünüyoruz. Endeks, öne çıkan 1.535 desteğinin altına sarkabilir.  


        

 

MAKROEKONOMİ

        Asya'da da artmaya başlayan koronavirüs vakaları ile kısıtlama haberleri piyasalarda belirleyici oluyor. Hong Kong'un kısıtlamaları artıracağı görülürken bu da Asya borsalarını bugün baskı altında bırakıyor. İngiltere'de de kısıtlamaların yaz aylarına kadar sürebileceği görülüyor. ABD tarafında dikkatler 1,9 trilyon USD'lik teşvik paketi teklifine çevrilmiş durumda ve teklifin şubat ayı başında oylamaya sunulması beklenmekte. ECB beklentiler doğrultusunda para politikasında bir değişikliğe gitmedi, ECB Başkanı Christine Lagarde, Avrupa'da artan kısıtlamaların bu yılın ilk çeyreğinde ekonomik büyümeye olumsuz yansıyacağını ve aşağı yönlü riskler olduğunu belirtti. Lagarde, değerli Euro'nun enflasyona sorun oluşturduğunu belirtmeyi sürdürdü, bununla birlikte pandemi hafifleyince orta vadede enflasyonda yukarı yönlü baskıların olabileceğini ifade etti.

  • Trump dönemi son haftalık işsizlik maaşı başvuruları sayısı 900 bine inmesine rağmen yüksek seviyelerini korudu. Özellikle kısıtlamalara tabi olan restoran, otel vb gibi sektörler kaynaklı işten çıkarmalar bu rakamın son zamanlarda artmasına sebep olurken, başka bir sebep olarak işsizlik yardımlarındaki artış gösterilmekte.  Dün ABD'de ocak ayına ilişkin Philadelphia Fed iş dünyası endeksi 12 seviyesine yükselmesi beklenirken 26,5 seviyesinde gerçekleşerek beklentileri aştı.

Yurt dışı tarafta bugünkü veri takvimine bakıldığında,

  • ABD'de TSİ 17.45'te ocak ayına ilişkin imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. Ayrıca TSİ 18'de aralık ayına ilişkin mevcut konut satışları verisi açıklanacak.
  • Avrupa tarafında da ocak ayına ilişkin imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. 

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da TOBB tarafından aralık ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirketler istatistikleri takip edilecek. Kasım ayında açılan şirket sayısı sıkılaşan finansal koşulların ve kısıtlamaların da etkisiyle aylık %15,7 düşerken, yıllık ise %12,1 artmıştı. Ayrıca S&P'nin Türkiye ile ilgili değerlendirmesini yayınlaması bekleniyor. S&P'nin Türkiye için mevcut durumda kredi notu 'B+' seviyesinde ve görünümü ise 'Durağan'  bulunuyor.

Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini beklentiler doğrultusunda %17 seviyesinde sabit bıraktı, ancak karar metnindeki ifadeler dezenflasyon süreci konusunda kararlı ve şahin bir TCMB'yi işaret etti. TCMB, 2021 yıl sonu enflasyon tahmin hedefine atfını sürdürürken, enflasyonda kalıcı düşüş oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun uzun bir müddet sürdürülmesine karar verildiğini vurguladı. TCMB, gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacağını da metne ekleyerek para politikasında sıkı duruşunu sözlü olarak da güçlendirmiş durumda.

Dikkat Çeken Noktalar:

  • İç talep koşullarının, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkilerinin, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişin ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin (önceki metinde enflasyon beklentilerindeki bozulma şeklindeydi, ocak ayında enflasyon beklentilerinde iyileşme gördük.) fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam ettiği vurgulanmış. Geçen ayki metne göre enflasyonu etkileyen faktörlerde bir değişiklik gözlemlemiyoruz.
  • TCMB, bir nevi politika faizini neden sabit tuttuğunu da şu cümlelerle açıklamış: Kasım ve Aralık PPK toplantılarında gerçekleştirilen güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte, böylelikle enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli olarak zayıflayacağı öngörülmekte.
  • Bununla birlikte TCMB parasal sıkılaşmanın uzun bir süre korunacağına yer vermiş, bunda belirleyici olan bazı unsurlar ise; uluslararası emtia fiyatlarındaki gelişmeler, bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamalarının, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini koruması olarak değerlendirilmiş.
  • İktisadi faaliyetin güçlü seyrettiği vurgulanırken, salgına bağlı kısıtlamaların etkisinin, 2020 yılı ikinci çeyreğine göre sınırlı olduğu ancak başta hizmetler sektörü olmak üzere hizmet ve bağlantılı sektörlerin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturduğu yinelenmiş.
  • Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talebin, cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğü vurgulanmakta. Bununla birlikte sıkılaşan finansal koşullarla son dönemde kredi büyümesinin yavaşlamaya başladığına değinilmiş.
  • Yıl sonu enflasyonuna yönelik atfın sürmesiyle birlikte piyasa katılımcıları 28 Ocak'taki Enflasyon Raporu'nu bekleyecek. Bir sonraki PPK toplantısı 18 Şubat'ta gerçekleşecek.



TCMB dünkü toplantısında iç talep koşullarının enflasyonu etkilemeye devam ettiğini, fakat uygulanan güçlü parasal sıkılaştırmanın iç talebi yavaşlatmasını beklediklerini vurguladı. 

  • İç talebin seyri açısından TCMB'nin haftalık banka ve kredi kartı harcamaları verisini de takip etmekteyiz. Veride her ne kadar haftalık bazda nominal artış görsek de aralık ayında gördüğümüz reel harcama miktarındaki azalışın ocak ayında da sürdüğünü görmekteyiz. Bu durum finansal sıkılaşmanın iç talep üzerinde etkili olmaya devam ettiğine işaret etmekte.  
  • Tüketici güven endeksi, sıkılaşan finansal koşullara karşın risk primi göstergemizdeki iyileşme, TL varlıklardaki olumlu görünüm ve aşılanma süreci gibi faktörlerin etkisiyle geleceğe yönelik pozitif beklentilerin desteğiyle yıla yükselerek başladı. Ocak ayında aylık %4 artış gösteren güven endeksi, 83,3 seviyesinde gerçekleşti. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi ve gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksin yükselişinde belirleyici oldu.
  • 2020 yılında beyaz eşya sektöründeki toplam satışlar, pandemi koşullarının evde geçirilen süreyi uzatması ve ihtiyaçların da buna göre şekillenmesinin yanında konut satışlarındaki artışın da desteğiyle 2019 yılının %4 üzerinde artış kaydetti. Avrupa'da zorlu koşullara rağmen ihracatta 2019 yılının hemen üzerinde yılı sonlandırdı. Bununla birlikte aralık ayı özelinde baktığımızda beyaz eşya sektöründe üretim, yurt içi satış ve ihracatın aylık bazda düşüş sergiledikleri ve düşüşlerini ikinci aya taşıdıkları gözlendi. Aralıkta adet bazında toplam beyaz eşya üretimi %4 daralırken, yurt içi satışlar %19 azaldı ve ihracat ise %3 geriledi. Özellikle, aralık ayında yurt içinde koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında kısıtlamaların sıkılaştırılması ve en büyük ihracat pazarı olan Avrupa ülkelerinde kısıtlamaların sert artırılmasıyla beyaz eşya sektörünün baskılandığı görülüyor. Ayrıca TCMB'nin sıkılaştırma adımlarıyla kredi faizlerinin yükselmesi ve BDDK'nın aralık ayında beyaz eşya ve elektrikli eşya satışlarında taksit sayısını azaltması da yurt içi talebi sınırlandıran diğer unsurlar olarak öne çıkıyor.


ŞİRKET HABERLERİ 


Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Pozitif): 21 Ocak 2021 tarihi itibarıyla, Aksa Enerji Üretim A.Ş.'nin %100 bağlı ortaklığı Aksa Energy Company Congo ile Kongo Cumhuriyeti arasında, Pointe- Noire şehrinde bulunan 50 MW kurulu güce sahip doğalgaz santralinin 30 yıl süre ile işletme hakkına yönelik bir imtiyaz sözleşmesi imzalanmıştır. Bahsi geçen anlaşma çerçevesinde, 50 MW kurulu güç, Aksa Energy Company Congo tarafından kapasite artışı yatırımı yapılarak 100 MW'a çıkarılacaktır. Doğalgaz tedarikinin Kongo'dan çıkarılan yerli doğalgazdan yapılması planlanmaktadır. Üretilen elektriğin ise mevcut iletim sistemi üzerinden Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne ihraç edilmesi planlanmaktadır. 

Öte yandan, Şirket tarafından yayınlanan 22 Ekim 2019 tarihli Özel Durum Açıklaması'nda, Kongo Cumhuriyeti'nde doğal gaz kaynaklı enerji üretimi ve satışına ilişkin iki proje için ön lisans alındığı bilgisi kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bahsi geçen projelerle ilgili çalışmalar yapılmakta olduğu, gelişmeler oldukça kamuoyuyla bilgi paylaşımı yapılacağı belirtilmiştir.

DO-CO (DOCO, Nötr): DO & CO Aktiengesellschaft, 100mn EUR tutarında paya dönüştürülebilir tahvilleri tedavüle çıkartacağı açıkladı.

Doğuş Otomotiv (DOAS, Nötr): Yönetim Kurulunca, Almanya'da mukim Volkswagen Financial Servis AG ile Volkswagen Doğuş Finansman A.Ş. (VDF Finans) unvanlı iştirakin hisselerinin, VDF Servis Ve Ticaret A.Ş. (VDF Servis) bünyesine "iştirak modeliyle kısmi bölünme yöntemi" ile devir alınmasına karar verilmiştir. Şirketin VDF Finans'ın sermayesinde sahip olduğu toplam sermayenin %48 oranına karşılık gelen her birine 1 TL nominal bedelli toplam 86,4mn TL tutarındaki hisselerinin "iştirak modeliyle kısmi bölünme" yöntemi ile VDF Servis'e ayni sermaye olarak konulacaktır. Şirketin aktifinden çıkacak olan VDF Finans payları yerine, VDF Servis paylarının Şirket aktifine gireceğinden bu işlem dolayısıyla şirketin sermayesinde herhangi bir azaltım ve esas sözleşmesinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Banka, uygun piyasa koşullarının oluşması durumunda halka arz edilmeksizin, yurtdışında bir veya birden fazla ihraç yoluyla gerçekleştirilecek, toplamda 6 milyar ABD Doları tutarına kadar tahvil veya benzeri türden borçlanma aracı ihracı için yetkilendirilmiştir. Ayrıca, Banka tarafından, toplamda 750mn Euro veya Türk Lirası da dâhil diğer para birimlerinde muadili tutara kadar, halka arz edilmeksizin, yurtdışında satılmak üzere ipotek teminatlı menkul kıymet ihraç edilmesi konusunda tüm işlemlerin ikmali amacıyla Genel Müdürlüğün yetkilendirilmesine karar verilmiştir.

Pegasus (PGSUS, Nötr): Pegasus, Antalya'dan direkt uçuşlarının sayısını artırarak Moldova'nın başkenti Kişinev'e direkt sefer başlatıyor. Pegasus Havayollarından yapılan yazılı açıklamaya göre, Antalya'dan Kişinev'e düzenlenecek seferlerin ilki 23 Nisan tarihinde gerçekleşecek. (Kaynak: DHA)

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY'nin Sofya Müdürü, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Turizm Bakanı ile gerçekleştirdiği görüşmede, Şubat ayından itibaren haftada iki defa olmak üzere İstanbul-Varna seferlerinin başlayacağını ifade etti.

Türkiye Sigorta (TURSG, Sınırlı Pozitif): Şirket'in Aralık 2020 dönemindeki toplam brüt prim üretimi 1.322mn TL gerçekleşerek yıllık %28 oranında artış kaydetmiştir. Böylece, aralık ayı prim üretimi ile birlikte Şirket'in 2020 yılındaki toplam brüt prim üretimi geçen yıla göre %24 oranında artarak 8.887mn TL'ye yükselmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun temettü ödeme kısıtlamasını kaldırmayı değerlendirdiği belirtildi. Bloomberg'in haberine göre bankaların Şubat'ta başlayacak genel kurulları öncesinde nihai kararın alınacağı ifade edildi.

Beyaz Eşya: Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Can Dinçer 2020'de 6 ana üründe beyaz eşya üretiminin %3 artışla 29,2 milyon adet olarak gerçekleştiğini bildirdi. Dinçer, 2020'de ihracatın hafif yükselişle 22 milyon adede çıktığı bilgisini verdi. 2020'de beyaz eşya iç satışı %16 arttı. Aralık ayında altı ana ürün grubunda beyaz eşya üretimi %43, iç satışı %30, ihracatı ise %37 artış kaydetti.

DİĞER SİRKET HABERLERİ

Adese Alışveriş Merkezleri (ADESE): Şirketin 21.01.2021 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında, Konya "HERSEK "şubesinin demirbaşlarının Özçelikkayalar A.V.M. Pet.Tar.ve Gıda San.Tic.Ltd.Şti.'ne devri için sözleşme imzalanmasına ve bu mağazanın kapanışı ile ilgili işlemlere başlanılmasına; ilgili devir işlemi bedelinin, görüşmeleri devam etmekte olan diğer mağazalarının devir bedellerine yapacağı etkiler göz önünde bulundurularak, tüm mağazaların devir işlemleri tamamlandıktan sonra duyurulmasına, oybirliği ile karar verildiği açıklanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 251 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak perşembe günü 36 milyar TL (%17'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,08 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,08-%1,12 bandında hareketin ardından, %1,11 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana varan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 15 baz puana varan düşüşler gözlendi. 


GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder