İller

23 Şubat 2021 Salı

ABD endekslerinde baskı sürüyor


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Dün Fed Başkanı Powell piyasaların duymak istediği şeyleri (tahvil alımlarını sürdürüleceğini, enflasyon endişesi taşımadığını vs) söylemesi hisselere gelen sert satışları durdursa da bu sabah ABD on yıllık tahvil faizindeki gevşemeye karşın borsa endekslerinde baskının devam ettiğini izliyoruz. Asya'da satışlar daha belirginken, Nasdaq vadelisi %0,4 aşağıda. Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde ise sakin bir görüntü yaşanırken, TCMB'nin TL zorunlu karşılık oranlarında artış yaptığına yönelik duyurusu ile TL sepet bazında alıcılı. TCMB'nin hamlesi bankacılık hisselerindeki baskıyı biraz daha artırabilir. Yurtdışı borsalardaki zayıflık da dikkate alındığında endeks bugün satıcılı bir görüntü sergileyebilir. Ayrıca, ABD'nin S-400 konusundaki açıklamalarında yeni bir şey olmasa da zayıf görüntüye bağlı olarak genel jeopolitik riskler fiyatlanabilir. Bu kapsamda, ocak sonunda yaşanan sert düşüşte destek olarak çalışan ve halihazırda 1.505 civarında bulunan 50 günlük hareketli ortalamanın bugün kırılabileceğini düşünüyoruz. Bu seviyenin kırılması durumunda 1.487 fibo hedefi takip edilebilir.
 


        

 

MAKROEKONOMİ

    
Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında veri gündemi görece sakin bir güne başlıyoruz.

  • ABD tarafında, TSİ 18'de Fed Başkanı Jerome Powell'ın, Fed'in Yarı Yıl Para Politikası Raporu'nu Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne sunumu takip edilecek. Powell'ın bugünkü sunumunun Senato'daki dünkü sunumuyla benzer olması bekleniyor.
  • Ayrıca TSİ 18'de ocak ayına ilişkin yeni konut satışları verisi takip edilecek. ABD'de yeni konut satışlarının ocakta aylık bazda artışını sürdürerek %2,1 oranında artması bekleniyor.
  • Avrupa tarafında, TSİ 10'da Almanya ekonomisinin geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin nihai büyüme verisi açıklanacak. Almanya ekonomisin geçen yılın son çeyreğinde çeyreklik bazda %0,1 oranında büyüme sergilemesi beklenirken, yıllık bazda ise daralma hızının -%4'ten -%3,9 seviyesine sınırlı gerilemesi bekleniyor.

Dünkü gelişmelere baktığımızda;
 
Fed Başkanı Jerome Powell dün Senato'da Bankacılık Komitesi'ne yarı yıl para politikası raporunu sundu. Powell, ekonomik toparlanmanın uzakta ve oldukça belirsiz olduğunu vurguladı. İstihdam yaratma hızının yavaşladığını, artan vakalar ve sosyal mesafe uygulamaları ile istihdam piyasasındaki toparlanmanın sekteye uğradığını ve iş gücüne katılım oranının salgın öncesi seviyelerin altında olduğunu vurguladı. Ayrıca istihdam kayıplarındaki eşitsizliğe de vurgu yaparak, düşük ücretlilerin daha fazla etkilendiğini belirtti. Salgının enflasyon üzerinde de etkili olduğunu ve fiyatlarda büyük düşüşler gördüklerini ama bu sene için daha iyi bir görünüm beklediklerini vurguladı. Fed'in tam istihdam ve ortalama %2'lik enflasyon hedefine ulaşana kadar uyumlu para politikası uygulayacaklarını, varlık alımlarını en azından hedeflerde ilerleme sağlayana kadar devam ettireceklerini ve bu alımların finansal koşulları gevşettiğini ve ekonomiye destek olduğunu belirtti. Ekonominin şu anda tam istihdam ve enflasyon hedefinden uzak olduğunu ve toparlanmanın zaman alacağının altını çizdi ve Fed'in salgın boyunca ekonomiye kredi akışının acil kredi programlarıyla sağlandığını belirtti. 

  • Soru cevap kısmında ise Powell insanların bu sene daha fazla harcama yapmasıyla fiyatların yukarı yönlü hareket edebileceğini fakat bunun kalıcı olmayacağını ve bununla mücadele edebilecek araçları olduğunu belirtti. Teşvik paketine ilişkin ise fikir belirtmedi. Ayrıca yükselen uzun vadeli tahvil getirilerinin ekonomik toparlanma beklentilerine yönelik bir güven ifadesi olduğunu söyledi.  

 ABD'de şubat ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi, 90 seviyesine yükselmesi beklenirken 91,3 seviyesinde gerçekleşerek beklentileri aştı ve son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıca şubat ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi ise 14 seviyesinde gerçekleşerek bir önceki aya göre yatay seyretti. Avrupa tarafında ise, Euro Bölgesi'nde ocak ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklandı. Euro Bölgesi'nde nihai verilere göre TÜFE, öncü verilerle uyumlu olarak ocakta yıllık bazda -%0,3'ten %0,9 seviyesine yükselerek Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve böylece salgın öncesi seviyelere geldi. Ayrıca yıllık bazda TÜFE ocakta %0,9 seviyesinde gerçekleşerek son 5 aydır bulunduğu deflasyonist bölgeden de çıkmış oldu.  Ancak enflasyondaki artışın büyük kısmının Almanya'daki KDV indiriminin sona ermesi gibi geçici faktörlere bağlı olduğu görülmekte. Özellikle, normalleşme süreci ile artan tüketim talebi ve artan emtia fiyatları ile geçici enflasyon artışlarını bu yıl görmemiz olası.
 

ŞİRKET HABERLERİ 


Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Aselsan'ın 2020 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %7 oranında artarak 1.460,7mn TL'ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 894mn TL hem de piyasa beklentisi olan 1.225mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada satış gelirleri ve brüt kar marjının beklentimizden yüksek gerçekleşmesi etkili olmuştur. Aselsan'ın satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %43,2 oranında artarak 7.681,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan satış maliyetleri aynı dönemde %38,3 oranında artarken, brüt kar ise %55,4 oranında artarak 2.365,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde sadece %9 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 4Ç2019'daki 285,5mn TL'lik gelire karşın, kurlardaki geri çekilme kaynaklı 4Ç2020'de 624,5mn TL gider kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak da faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,2 oranında azalarak 1413,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in FAVÖK'ü ise son çeyrekte %62,9 oranında artarak 2.111,2mn TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı da %24,2'den 4Ç2020'de %27,5'e yükselmiştir. Finansman tarafında ise Şirket 4Ç2019'daki 55,8mn TL'lik finansman giderine karşın bu çeyrekte 195,4mn TL finansman geliri kaydetmiştir. 173,7mn TL'lik vergi gideri sonrası şirketin son çeyrek ortaklık net dönem karı 1.460,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Son çeyrek yüksek kar rakamıyla birlikte Aselsan'ın 2020 yılı ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,2 oranında artarak 4.449,1mn TL'ye ulaşmıştır.

Aselsan'ın bakiye sipariş miktarı, eldeki projelerdeki ilerlemelere karşın, eklenmeye devam eden yeni projelerin etkisiyle, Aralık ayı sonunda Eylül ayı sonundaki 9,5 milyar dolar seviyesini korumuştur.

2020 yılının üçüncü çeyreğini 1.310mn TL net borçta kapatan şirket, Aralık sonu itibariyle 209mn TL net nakit pozisyona geçmiştir.

Aselsan ayrıca 2021 yılı beklentilerini de açıklamıştır. Buna göre Aselsan 2021 yılında satış gelirlerinde %40-50 arası büyüme beklerken, FAVÖK marjının %20-22 arasında olacağını öngörmektedir. Ayrıca şirket 2021 yılında 2.000mn TL'lik yatırım harcaması beklemektedir. Şirket 2021 beklentilerinde ortalama 8,26 USD/TL ve ortalama 9,83 EUR/TL kullanmıştır.
 
 
Çimsa (CIMSA, Sınırlı Negatif): Çimsa'nın 4Ç2020 ana ortaklık net dönem karı 40,2mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 66mn TL'nin, hem de piyasa beklentisi olan 67mn TL'nin altında gerçekleşmiştir. Şirket geçen yılın son çeyreğinde 18,3mn TL ana ortaklık zararı kaydetmişti. Dördüncü çeyrek karı sonrasında Çimsa'nın 2020 yılı ana ortaklık net dönem karı 175,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yıl 13,2mn TL ana ortaklık karı elde edilmişti.

Grup 2020 yılı içerisinde yurt dışındaki beyaz çimento operasyonlarını üstlenen bir takım bağlı ortaklıklarının hisselerinin tamamının, sermayesinin %40'ına sahip olduğu iştiraki Cimsa Sabancı Cement BV' ye satılmasına karar vermiş olup, söz konusu satış işleminin 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Bu kapsamda Grup TFRS 5 "Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler" ("TFRS 5") standardını uygulamıştır. TFRS 5 ''Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler''standardı kapsamında değerlendirilen Cimsa Americas Cement Manufacturing and Sales Corporation, Cimsa Cement Sales North Gmbh ve Cimsa Cementos Espana S.A.U. hisselerinin %100'ü ile Cimsa Adriatico S.R.L.'nin hisselerinin Çimsa'nın sahip olduğu %70'inin tamamının, 1 Ekim 2020 tarihli özel durum açıklaması ile Hollanda'da kurulacak CSC BV'ye satılması hususu duyurulmuştur. TFRS 5'in gerektirdiği şartların gerçekleşmesini takiben, bu bağlı ortaklıklıklara ilişkin varlık ve yükümlülükler "Satış amaçlı sınıflandırılan varlık gruplarına ilişkin varlıklar" ve "Satış amaçlı sınıflandırılan varlık gruplarına ilişkin yükümlülükler", varlık gruplarına ilişkin kar veyaz zarar ise "Durdurulan faaliyetler dönem (zarar) kar " olarak sınıflanmıştır.

Doğuş Otomotiv (DOAS, Sınırlı Pozitif): Doğuş Otomotiv 4Ç2020'de 296,2mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasa beklentisi şirketin 4. çeyrekte 341mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 78,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2020'de 4Ç2019'a göre %83,5 oranında artarak 6.830mn TL'ye yükselirken, brüt kar %124,1 oranında artarak 923,3mn TL'ye çıkmıştır. Şirket'in brüt kar marjı ise 4Ç2019'a göre 2,4 puan artışla %13,5 olarak gerçekleşmiştir. Doğuş Otomotiv'in operasyonel giderleri personel giderlerindeki yüksek artış sebebiyle aynı dönemde %87,3 oranında artmış ve 439,6mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 81mn TL gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 402,6mn TL'yi göstermiştir. 4Ç2019'daki faaliyet karı 200,6mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 0,5 puan artışla %5,9'u göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 2,2mn TL gider kaydeden şirket, özkaynak yöntemiyle değerlediği yatırımlardan da 72,3mn TL'lik gelir kaydetmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 472,7mn TL olmuştur. Diğer yandan, Şirket'in net finansman giderleri yıllık %42 azalarak 104,4mn TL'ye gerilemiştir. 71,3mn TL'lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 296,2mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana ortaklık net dönem karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da 2,2 puan artışla %4,3'e yükselmiştir.

4. çeyrekte açıklanan net dönem karıyla birlikte 2020 yılı toplam ana ortaklık net dönem karı 1.037mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2019 yılındaki ana ortaklık net dönem karı 75,8mn TL idi.

Şirket 2021 yılında toplam otomotiv pazarının (ağır ticari araç dahil) 700bin adet (2020: 808bin) seviyesinde gerçekleşmesini öngörmekte olup, Doğuş Otomotiv'in satış adetinin ise Skoda hariç 100bin adet (2020: 100bin) civarında olabileceğini tahmin etmektedir. Şirketin yıllık yatırım harcamaları beklentisi ise 360mn TL (2020: 142mn TL) aralığındadır.

Ayrıca, Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına 2 taksitte ödenecek toplam brüt 2,7273 TL (net 2,3182 TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihleri 30 Nisan ve 30 Kasım 2021'dir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %7,36 olarak hesaplanmaktadır.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Sabancı Holding'in 2020 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,2 oranında artarak 926,7mn TL'ye yükselmiş, ancak hem bizim beklentimiz olan 1.312mn TL'nin hem de piyasa beklentisi olan 1.302mn TL'nin altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada Enerjisa'nın beklentimizin aksine zarar açıklaması etkili olmuştur. Bu çeyrekte Akbank,  Sanayi Grubu ve Çimento Grubu karları ise oldukça güçlü gelmiştir.  Bir sefer mahsus gelir-giderler hariç olarak bakıldığında Sabancı Holding'in ana ortaklık net dönem karı son çeyrekte 1.201,6mn TL ile bir önceki yılın aynı dönemine göre %30,1 oranında artış kaydetmiştir.

Son çeyrek kar rakamıyla birlikte Holding'in 2020 yılı ana ortaklık net dönem karı %26,1 oranında artışla 4.767,6mn TL'ye yükselmiştir.
 
Avivasa Emeklilik ve Hayat (AVISA, Nötr): Ageas Insurance International NV (Ageas) ile Aviva International Holdings Ltd.(Aviva) arasında 23.02.2021 tarihli bir Hisse Alım Sözleşmesinin imzalandığı ve Aviva'nın sahip olduğu Şirket sermayesinin %40'ını temsil eden 72.000.006,72 TL nominal değerli payların tamamının Ageas tarafından devralınması konusunda anlaşmaya varıldığı öğrenilmiştir. Ageas ile Aviva arasında imzalanan Hisse Alım Sözleşmesinin yürürlüğü, gerekli izin ve onayların alınması da dahil olmak üzere, sözleşmede belirlenen kapanış koşullarının yerine getirilmesine bağlı olup, bu sürecin 2021 yılı içerisinde tamamlanması öngörülmektedir. Yeni durumda Şirket, Sabancı Holding ile Ageas'ın %40 - %40 ortaklığı ile ortak yönetime tabi bir şirket olarak faaliyetlerine devam edecektir.

Bahse konu Hisse Alım Sözleşmesi ve Hissedarlar Sözleşmesinin yürürlüğü ile birlikte AvivaSA'nın ortaklık yapısında meydana gelecek değişiklik, Şirket tarafından veya Ageas tarafından münferiden yönetim kontrolünün ele geçirilmesine yol açmayacaktır. Bu nedenle, AvivaSA payları açısından Şirkete ve/veya Ageas'a yönelik bir zorunlu pay alım teklifi yükümlülüğünün doğmayacağı değerlendirilmiştir.

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Daha önce belirtildiği üzere, Kırklareli/Lüleburgaz'daki fabrikanın bulunduğu sanayi parseli ve çevresindeki tarım parsellerinden oluşan taşınmazların, Toybox Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasına satılması amacıyla Şirket yönetimine yetki verilerek başlanmış olan çalışmalar neticelendirilmiş olup, söz konusu gayrimenkulün tapu devri KDV hariç toplam 60mn TL bedel ile 23.02.2021 tarihinde gerçekleşmiştir.
 
Selçuk Ecza Deposu (SELEC): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,1700 TL (net 0,1445 TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 20.04.2021'dir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,4 olarak hesaplanmaktadır.

Tat Gıda (TATGD): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,2500 TL (net 0,2125 TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 26.04.2021'dir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,3 olarak hesaplanmaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası cinsi yükümlülüklerde zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı.  Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, zorunlu karşılık oranı yurtdışı bankalar hariç mevduat ve katılım fonlarında vadesiz, ihbarlı 1 aya kadar ve 3 aya kadar vadelilerde %6'dan %8'e, 6 aya kadar vadelilerde %4'ten %6'ya, 1 yıla kadar vadelilerde %2'den %4'e, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadelilerde %1'den %3'e çıkarıldı. Yurtdışı bankaların dahil olduğu mevduat ve katılım fonlarında ise zorunlu karşılık oranları 1 yıla kadar vadelilerde %6'dan %8'e, 3 yıla kadar vadelilerde %3,5'ten %5,5'e, 3 yıldan uzun vadelilerde %1'den %3'e yükseltildi. Kaynak: Bloomberg

Halka Arz: Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji üreticilerinden Aydem Yenilenebilir Enerji halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu'na tekrar başvuruda bulundu. Türkiye'de portföyü sadece yenilenebilir enerji santrallerinden oluşan en büyük üreticilerinden biri olan Aydem Yenilenebilir Enerji'nin çoğu hidroelektrik santrali olmak üzere 1,020 MW kurulu güçte 25 yenilenebilir enerji santrali bulunuyor. Santrallerden bazıları kamunun sabit dolar fiyatla elektrik alım garantisi verdiği YEKDEM mekanizması tarafından destekleniyor. Aydem Yenilenebilir Enerji'nin halka arz süreci ile ilgili değerlendirmede bulunan Aydem Enerji CEO'su İdris Küpeli, 2021 yılı içinde hibrit üretim tesisi yatırımlarımızla portföyümüzün çeşitliliğini artırıyoruz. Teknoloji tabanlı olarak gelişmeye devam ederek kurulu gücümüzü geçmişte olduğu gibi artırmayı hedefliyoruz" dedi. (Kaynak: Reuters)


FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 304 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama haftalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak salı günü 38 milyar TL (%17'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı ve diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,37 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,34-%1,39 bandında hareketin ardından, %1,34 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde sınırlı değişimlerle görece yatay hareket gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde değişim gözlenmezken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan sınırlı artışlarla görece yatay seyir görüldü. 


GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder