İller

16 Şubat 2021 Salı

ABD on yıllık tahvil faizindeki yükselişin risk alma iştahını azalttığını izliyoruz


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

ABD on yıllık tahvil faizindeki yükselişin risk alma iştahını azalttığını izliyoruz. Dün 10 baz puan yükseliş kaydeden ve bu sabah %1,33 seviyesini gören ABD on yıllık tahvil faizindeki hareket piyasaları bir miktar rahatsız etmiş gözüküyor. Diğer yandan, uzun vadeli faizlerdeki artış ekonomilerde canlanma beklentilerini içerdiği için hisse piyasalarındaki baskının şu aşamada sınırlı olduğunu izliyoruz. ABD vadelileri bu sabah hafif ekside. Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde de hafif baskı gözlemlerken, dün 6,89'ları gören Dolar /TL 7,0 sınırında. Küresel piyasalardaki görüntüye paralel olarak BIST100 endeksinin bugün banka hisseleri öncülüğünde satış baskısı altında kalabileceğini düşünüyoruz. Olası düşüşlerde geçen haftaki en düşük seviye olan 1.519 hedef olarak izlenebilir.



        

 

MAKROEKONOMİ

    
ABD tarafında, TSİ 22'de Fed'in 26-27 Ocak tarihli FOMC toplantısının tutanakları yayınlanacak. Fed, ocak ayındaki FOMC toplantısında, federal fonlama faiz aralığını piyasa beklentileri dahilinde değişikliğe gitmeyerek oybirliği ile %0-%0,25 aralığında sabit bırakmış ve varlık alım programında ve tahvil alımıyla ilgili sözlü yönlendirmesinde değişiklik yapmamıştı. Tahvil alımlarının, maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinde önemli ölçüde ilerleme sağlanana kadar sürdürüleceği vurgulanmıştı. Öte yandan, TSİ 16.30'da ABD'de ocak ayına ilişkin ÜFE verileri açıklanacak. ABD'de yıllık bazda ÜFE'nin ocakta %0,8'den %0,9 seviyesine sınırlı yükselmesi beklenirken, çekirdek ÜFE'nin ise %1,2 seviyesinden %1,1 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Bu kapsamda, ÜFE'nin Fed'in ortalama %2'lik enflasyon hedefinin uzağında seyretmeye devam etmesi bekleniyor. Bunun yanında, ABD'de ocak ayına ilişkin sanayi üretiminin imalat sanayindeki güçlü görünümün etkisiyle aylık bazda yükselişini sürdürerek %0,5 oranında artması ve kapasite kullanım oranının %74,5'ten %74,8 seviyesine yükselmesi beklenirken, perakende satışların ise aylık bazda %1 oranında artması bekleniyor. İmalat PMI verilerinin güçlü genişleme bölgesinde gelmesi ve kısıtlamaların üretimi çok fazla etkilememesi nedeniyle ocak ayında sanayi üretiminde aylık artış görülmesi beklenmekte. Aralık ayında perakende satışlar verisi düşük talep ve online satışların azalmasıyla aylık %0,7 düşüş kaydetmişti. Ocak ayında ise teşvik paketine ilişkin olumlu beklentilerin harcamalara yansıması ile aylık artış beklenmekte. Avrupa tarafında ise, TSİ 12.30'da İngiltere'de ocak ayına ilişkin yıllık bazda TÜFE'nin %0,6'dan %0,5 seviyesine hafif gerilemesi ve BoE'nin %2'lik enflasyon beklentisinin oldukça altındaki zayıf seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da aralık ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlanacak. Kasım ayı sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verilerine bakıldığında, 2019 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 18,4 milyar USD azalışla 160,9 milyar USD seviyesine gerilediği, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 136 milyon USD azalışla 8,6 milyar USD seviyesine gerilediği gözlenmişti.

Dün yurt içinde Hazine ihaleleri takip edildi. Hazine dün sabit kuponlu tahvil ihraçlarıyla 5,4 milyar TL daha borçlandı. İki gün önce de 6,7 milyar TL (5,1 sabit +1,6 değişken) borçlandı. Şubat ayında ise daha önce EURO cinsi DİBS ve EUR ve TL cinsinden kira sertifikası ihracı ile borçlanmıştı. Hazine'nin dünkü ihraçlarla birlikte şubat ayındaki toplam borçlanması şu ana kadar yaklaşık 26,4 milyar TL oldu. Hazine iç borçlanma stratejisine göre Hazine bu ay 45,4 milyar TL borçlanacağını bildirmişti. Hazine'nin takvimine baktığımızda ayın 22'sinde altın tahvili ihracı ve TLREF'e endeksli tahvil ihracı gözükmekte.

Dün yurt içinde aralık ayına ilişkin konut fiyat endeksi verisi açıklandı. Kasım ayında konut fiyat endeksi aralık ayında da artışını sürdürerek aylık bazda %1,7 oranında ve yıllık bazda ise %30,3 oranında artış kaydetti. Özellikle, aylık bazda konut fiyatları artışı hızını artırırken, yıllık bazda ise artış hızının salgın öncesi seviyelerin de üzerine çıktığı ve verilerin tutulduğu tarihten bu yana en hızlı artışı gerçekleştirdiği gözleniyor. Sıkılaşan finansal koşullarla ve kısıtlamaların etkisiyle konut satışlarındaki aylık düşüş devam etmesine rağmen ki dün açıklanan verilere göre aylık bazda toplam konut satışları %33,4 düşmüştü, fiyat endekslerinin artmakta olduğunu görüyoruz.


         Kaynak: TCMB, TÜİK.

Dün ayrıca perşembe açıklanacak tüketici güven endeksi verisi öncesi şubat ayına ilişkin Bloomberght tüketici güven endeksi verisi takip edildi. Veriye göre BloombergHT tüketici beklenti ön endeksi aylık %3,83 azalarak 81,83'e, tüketici güven ön endeksi ise %6,05 azalarak 68,16 seviyesine geriledi. Ayrıca cari durumun tüketime uygunluğunu değerlendiren tüketici eğilimi ön endeksi ise %15,19 düşüşle 38,51 seviyesine geriledi.  


        Kaynak: Bloomberg HT.

Dün açıklanan yurt dışı verilere bakıldığında;

Dün ABD tarafında, şubat ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi, Biden'ın teşvik paketi teklifinin hızla geçirilmesi yönünde atılan olumlu adımlar, aşılama sürecindeki olumlu gelişmeler ile imalat PMI verilerinin güçlü seyrinin de işaret ettiği üzere 3,5'ten beklentilerin oldukça üzerinde yükselişle 12,1 seviyesinde gerçekleşerek beklentileri yaklaşık olarak ikiye katladı ve son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Endeksin detaylarına bakıldığında, özellikle yeni siparişler, stoklar ve istihdamdaki artışların endeksin yükselişinde etkili olduğu görüldü. Ayrıca firmaların önümüzdeki altı aylık dönemde koşulların iyileşeceği konusunda iyimser kaldıkları ve yatırım harcama planlarını belirgin şekilde genişletme yanlısı oldukları görüldü.

Dün beklentilere yönelik olumlu açıklanan verilerden biri de şubat ayına ilişkin Almanya ZEW beklentiler endeksi oldu. Beklentiler olumlu gözükürken, cari duruma ilişkin alt endeks olumsuz geldi. Beklentiler 61,8'den 71,2'ye yükseldi. Sebep olarak ise salgına ilişkin kısıtlamalarla artacak olan tüketici harcamaları gösterilmekte. Cari durum endeksi ise -66,4'ten -67,2'ye geriledi.

Euro Bölgesi büyüme verisi geçen yılın son çeyreğinde çeyreklik bazda %0,7 daralmadan, %0,6 daralmaya revize edildi. Bu çeyrekte de kısıtlamaların etkisi ile ekonominin daralması beklenmekte ve çift dipli resesyon ihtimali yüksek gözükmekte.
 

ŞİRKET HABERLERİ 


Aksa Akrilik (AKSA, Pozitif): Şirket'in 4Ç2020'deki ana ortaklık net dönem karı 257,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın son çeyreğinde 56,4mn TL ana ortaklık karı elde etmişti. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2020'de 1.404mn TL gerçekleşerek yıllık %55,4 oranında artış kaydetmiştir. Brüt kar ise %190 oranında artarak 403,5mn TL'ye yükselmiştir. Brüt ve net kar marjı ise aynı dönemde sırasıyla %28,7 ve %18,3 oranında gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın son çeyreğinde brüt ve net kar marjı sırasıyla %15,4 ve %6,2 idi. Diğer yandan, Şirket 4Ç2020'de 28,6mn TL net finansman gideri (4Ç2019: 41,3mn TL net finansman gideri) kaydetmiştir.

Son çeyrek karı ile birlikte Şirket'in 2020 yılı ana ortaklık net dönem karı bir önceki yıla göre %58,4 oranında artarak 440mn TL'ye yükselmiştir.

Şirket ayrıca hisse başına 0,87TL brüt (0,7395 TL net) kar payı dağıtma kararı almıştır. Kar payı hak kullanım tarihi 13.04.2021'dir. Dünkü kapanışa göre temettü verimliliği %5,1'e denk gelmektedir.
 
TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Negatif): TAV Havalimanları 2020 yılının son çeyreğinde 767,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Piyasa beklentisi TAV'ın 577mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedeceği yönündeyken bizim beklentimiz ise 571mn TL net dönem zararı açıklayacağı yönündeydi. Tahminimizdeki sapmada brüt kar beklentimizin aksine brüt zarar oluşması etkili olmuştur. TAV Havalimanları'nın 2020 yılının 4. çeyreğinde toplam hizmet verilen yolcu sayısı, yeniden kapamaların başlaması ile bir önceki yılın aynı dönemine göre %65,7 oranında azalarak 6mn olarak gerçekleşmiştir. TAV 3Ç2020'de ise 9,5 milyon yolcuya hizmet verilmişti. Bu duruma bağlı olarak TAV'ın satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, %35,1 oranında azalarak 688,9mn TL'ye gerilemiştir. Diğer taraftan satışların maliyetlerin ise %24,1 oranında artarken, 106,6mn TL'lik brüt zarar oluşmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde yatay kalırken, 48mn TL'lik diğer faaliyetlerden net gelir ile birlikte 391,5mn TL net faaliyet zararı oluşmuştur. 4Ç2019'da 145,9mn TL faaliyet karı kaydedilmişti.  Yatırım faaliyetlerinden 26,5mn TL gelir kaydedilirken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 168,7mn TL gider kaydedilmiştir. Finansman giderleri de 407,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Böylece vergi öncesi zarar 940,9mn TL'ye ulaşırken, 191,3mn TL'lik vergi geliri ve 21,1mn TL'lik Atatürk Havalimanı kaynaklı durdurulan faaliyetlerden gider ardından, ana ortaklık net dönem zararı 767,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 4Ç2019'da 1.418,6mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.

Son çeyrek zarar rakamıyla birlikte, 2020 yılı ana ortaklık net dönem zararı 2.283,3mn TL'ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 2.368,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.
  
Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Doğan Holding çocuk ve gençlere yönelik kitap ve dergi alanında faaliyet gösteren iştiraki Doğan Egmont'ta diğer hissedar Egmont'a ait hisseleri devralarak şirkette tek pay sahibi konumuna geleceğini duyurdu.  Doğan Holding ödenmiş sermayesi 17,55mn TL olan Doğan Egmont'ta %50 hissedar konumunda bulunuyor. Doğan Holding yaptığı açıklamada, şirketin diğer ortağı Egmont'un elinde bulunan yaklaşık 8,78mn adet payı, pay başına 1,25 TL'den devralacağını belirtti. Açıklamada, "Böylelikle Doğan Egmont'un tek pay sahibi olarak şirketimiz tarafından kontrol edilmesine, yapılan pazarlıklar neticesinde işleme ilişkin pay devir bedelinin 11mn TL olmasına karar verilmiştir" denildi.


SEKTÖR HABERLERİ

Konut: TCMB tarafından Aralık 2020 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı. Buna göre, 2020 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,7 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %30,3, reel olarak ise %13,7 oranında artmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT): Şirket'in Ocak 2021 dönemine ait brüt prim üretimi toplam 104,2mn TL olarak gerçekleşerek yıllık %38,8 oranında düşüş kaydetmiştir.

Datagate (DGATE): Şirketin 2020 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %77 oranında azalmış ve 1,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,6 oranında artmış ve 472,1mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %35,4 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sadece %3,1 oranında artmış ve 19,9mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %27,2 artmış ve 8,9mn TL olmuştur. Bunlara bağlı olarak faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %21,7 oranında azalarak 10,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Finansman tarafında net 10,1mn TL gider kaydedilmiştir.
4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2020 yılı ana ortaklık net dönem karı 2019'a göre %6,8 artışla 25,1mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Orge Enerji (ORGE): Şirketin 2020 yılı son çeyrek net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,2 oranında artmış ve 21,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,6 oranında artmış ve 47mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %18,8 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %20,5 oranında artmış ve 21,8mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %40 oranında azalmıştır. Bunlara bağlı olarak faaliyet karı %22,4 oranında artarak 21,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.  Yatırım faaliyetlerinden 2,3mn TL gelir elde edilirken, finansman tarafında ise net 655bin TL gider kaydedilmiştir.

4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2020 yılı net dönem karı 2019'a göre %20,5 artışla 54,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Teknosa (TKNSA): Şirket 2020 yılının son çeyreğinde 69,4mn TL net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 19,2mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %53,7 oranında artan şirketin brüt karı ise %61,1 oranında artarak 338,9mn TL'ye yükselmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %24,3 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 22,9mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 48,3mn TL'den 146 milyon TL'ye ulaşmıştır. Finansman tarafında net finansman giderleri 4Ç2019'daki 59,6mn TL'den 61,7mn TL'ye çıkarken, 21,6mn TL'lik vergi sonrası net dönem karı 69,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Son çeyrek kar rakamıyla birlikte şirket 2020 yılını 85,3mn TL net dönem karı ile kapatmıştır. Teknosa 2019 yılında 148,6mn TL net dönem zararı kaydetmişti.
 
Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket 16.02.2021 tarihinde düzenlenen, Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinin seçildiği "Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2020 Programı"nda ilk 50 şirket arasında yer almıştır.
  
FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 273 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama haftalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak salı günü 41 milyar TL (%17'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı ve diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,21 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,22-%1,31 bandında hareketin ardından, %1,31 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde artışlar gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda faizlerde kısa, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan artışlar görüldü. 


GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder