İller

25 Şubat 2021 Perşembe

Ekonomi/finans tarihinde bugün


26 yıl önce (1995) bugün, 233 yıllık Barings Bankası arsız işlemcisi Nick Leeson’un Japon hisse senedi vadelilerinde izinsiz yaptığı (ve sakladığı) işlemlerle  $1,4 milyar (banka sermayesinin iki katından fazla) zarar edip iflâs etti.

ING Group bankayı borçları ile birlikte £1’e satın aldı. Bazen hiç ders alınmıyor. Barings aynı badireyi bir asır önce Latin Amerika tahvil piyasasında atlatıp İngiltere Merkez Bankası’nca kurtarılmıştı.

Nick Leeson (28) ise utuklanıp 6 buçuk yıl hapis cezası yedi. 4 yıl 4 ay yattıktan sonra iyi halden çıktı. İçerdeyken önce karısı onu boşadı, sonra kolon kanseri oldu ama kurtuldu ve kitabını yazdı (Rogue Trader). Kitap çok sattı ve filmi yapıldı.

Çıktıktan sonra İngiltere’ye dönüp psikoloji lisans diploması aldı. Evlenip İrlanda’ya yerleşti. CEO’su olduğu futbol takımını batırmak üzereyken kovuldu. Şimdi kurda kuzu misali, seminerlerde konuşmacı olarak insanlara kurumsal risk ve yönetimi anlatıyor.

Hisse senedi alıp satıyor ama sadece kendi parasıyla (çünkü kimse ona para vermiyor) ve bir kitap daha yazdı. İşlemciyken Singapur Borsası’nda giydiği ceketi, Barings’i tasfiye eden KPMG 2007’de bir eBay müzayedesinde £21 bine sattı.


Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder