İller

1 Şubat 2021 Pazartesi

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Gamestop çılgınlığına yönelik azalan endişelere ek olarak aşı ve teşvik paketi cephesindeki gelişmelerle alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, bireysel yatırımcılar ve brokerlar arasındaki çekişmeye yönelik azalan endişelere ek olarak aşı cephesindeki olumlu gelişmeler ve teşvik paketine ilişkin haber akışlarının desteğinde alıcılı seyir izledi. Geçen hafta %400 yükselen Gamestop hisseleri dün %30 gerilerken, seans sonrasında da düşüşünü sürdürdü. Aşı cephesinde Astra Zeneca’nın Oxford Üniversitesi ile geliştirdiği aşıya yönelik tedarik anlaşmasının şartları üzerinde, AB ile yapılan müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi de bu görünümü pekiştirdi. Buna göre Astra Zeneca bloğa Mart ayına kadar ek 9 milyon doz aşı tedariğini sağlayacak. ABD özelinde hastaneye yatan insan sayısının belirgin düşüş göstermesine ek olarak, aşılamanın hızlı seyretmesi de piyasalarda olumlu seyir görülmesinde etkili olan bir diğer faktör olarak öne çıktı. Teşvik paketine ilişkin olarak, Başkan Biden Pazar günü yayımladıkları mektupla 618 milyar dolarlık bir teşvik paketi teklifinde bulunan Cumhuriyetçi Senatörlerle bir araya geldi. Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, toplantıyı "anlamlı ve üretken" olarak nitelendirdi. Nasdaq endeksi,bu hafta bilançoları açıklanacak olan Alphabet ve Amazon gibi önde gelen teknoloji sektörü hisselerinde görülen alımlar öncülüğünde %2,55 yükselişle 13.403,39 puan seviyesinden kapanış yaptı. S&P 500 endeksi de 11 sektör hissesinde görülen yükselişlerle %1,6 değer kazanarak 3.773,86 puan seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %0,76 artış kaydederek 30.211,91 puan seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları, ABD’de teşvik paketi cephesinde anlaşmaya varılabileceğine ilişkin ümitler ve aşılama konusunda kaydedilen ilerlemelerle alıcılı seyir izliyor. Özellikle aşılama konusunda salgına yakalananlardan daha fazla sayıda kişinin en az bir doz aşı almış olması pandemiyi sone erdirmek için kritik bir adım olarak görülüyor. Ayrıca, Almanya Başbakanı Merkel’in yeni aşılar onaylanmasa bile Eylül ayı sonuna kadar tüm Almanlara aşı teklifi sunulmuş olacağını belirtmesi de iyimserliği pekiştiriyor. ABD vadeliler cephesinde de olumlu görünüm devam ediyor

Bugün yurt dışında, Euro Bölgesi’nde büyüme verisi izlenecek. 3Ç20’de çeyreksel bazda %12,3, yıllık bazda da %-4,3 GSYİH büyümesi kaydeden bölge ekonomisinin yılın son çeyreğinde çeyreksel bazda %0,9, yıllık bazda da %5,3 daralmalar kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın geri kalanında ABD’de istihdam, ISM hizmet PMI, fabrika siparişleri verilerine ek olarak, dayanıklı mal siparişleri, ve Markit hizmet PMI verilerinin revizyonları takip edilecek. İstihdam verileri cephesinde 2021 yılının ilk ADP ve tarımdışı istihdam verilerinin sırasıyla 58K ve 75K seviyelerinde ılımlı artışlar kaydedileceği tahmin ediliyor. Fabrika siparişleri verisine yönelik piyasa beklentisi verinin Aralık ayında aylık bazda %1 artış kaydettiği yönünde. ISM hizmet PMI verisinin 0,9 puan gerileme ile 56,8 seviyesine gerileyeceği öngörülüyor. Euro Bölgesi’nde de perakende satışlar verisine ek olarak Markit hizmet PMI verisinin revizyonu izlenecek. Çin ve Japonya’da da PMI verileri gündemimizde olacak. Çin Caixin imalat PMI verisinin Ocak ayında 0,4 puan düşüşle 52,6 puan seviyesine gerilemesi, hizmet PMI verisinin de 0,8 puan düşüşle 55,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder