İller

22 Şubat 2021 Pazartesi

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Küresel tahvil faizlerindeki yükseliş ve teknoloji sektörü hisselerindeki realizasyonlarla karışık seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, tahvil faizlerinde devam eden yükselişin risk algısını baskılamaya devam etmesiyle genel olarak satıcılı seyir izledi. S&P 500 endeksi tüketim malları ve teknoloji sektörü hisselerinde görülen realizasyonlar nedeniyle %0,77 düşüşle 3.876,50 puandan kapanırken, Nasdaq endeksi Tesla hissesinde %10’a varan gerileme ile %2,46 değer kaybı ile 13.533,05 seviyesinden kapandı. Ayrıca Apple, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji hisselerinin de %2’nin üzerinde düşüşler yaşadığını belirtmek isteriz. Dow Jones endeksi ise %0,09’lik artışla 31.521,69 seviyesinden tamamladı. Endeksteki pozitif ayrışmada, ekonomik büyüme hassasiyeti olan hisselere girişler yapılması etkili oldu Disney hissesi %4’ün üzerinde yükseliş kaydederken, Caterpillar, Dow Inc, American Express ve Chevron hisselerinde de getiriler %3’e yakın seviyede gerçekleşti.

Teşvik paketi cephesinde ise, Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi Başkan Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık kurtarma paketini onayladı. Söz konusu paketin hafta sonuna doğru Temsilciler Meclisi'nden geçmesi bekleniyor. Ayrıca Biden, salgından olumsuz etkilenen işletmelere yönelik Maaş Koruma Programı'ndan küçük işletmelerin daha çok yararlanabilmesi için kredi programının şartlarında bazı düzenlemelere gidildiğini duyurdu. Bu kapsamda, Çarşamba gününden itibaren 14 günlük süre içerisinde 20'den az çalışanı olan işletmeler söz konusu programa başvurabilecek.

Tahvil faizleri cephesinde ise, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yaklaşık son 1 yılın zirvesi olan %1,3940 seviyesini test etmesi ve sonrasında %1,33’lü seviyelere gerilemesinin ardından bu sabah %1,37 seviyesine yaklaştığını gözlemliyoruz. Son zamanlarda emtia fiyatlarındaki yükselişle belirginleşen tahvil faizlerindeki yükselişe ilişkin olarak, dün %3’ü aşan yükselişle 62.42 seviyesine yükselen MOVE endeksinin bu eğilimin devam edebileceğine işaret ettiğini belirtmek isteriz. VIX endeksi de %6,35 yükselişle 23,45 seviyesine gelerek hisse senedi piyasalarında oynak görünümün sürdüğünü gösteriyor.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah ise GOÜ piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın bugün Kongre Komitesi’nde yapacağı konuşmada yükselişe geçen enflasyon indikatörlerinin ultra genişlemeci para politikanın seyrine yönelik yapacağı açıklamalar öncesinde alıcılı seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde de pozitif görünüm hakim. Özellikle, teşvik paketi cephesindeki gelişmeler ve beklentilerin fiyatlamaların temelini oluşturduğunu gözlemliyoruz.

Yurt dışında, ABD’de CB tüketici güveni verisine ek olarak, Euro bölgesinde TÜFE verisinin revizyonu izlenecek. Conference Board tüketici güveninin Şubat ayında aylık bazda 0,7 puan artışla 90 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Euro bölgesinde TÜFE verisinin ise yıllık bazda manşet ve çekirdek olarak sırasıyla %0,9 ve %1,4 seviyelerinde teyit edileceği tahmin ediliyor. Veriler dışında bugün Fed Başkanı Powell’ın Kongre Komitesi’ne yapacağı sunum izlenecek.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın geri kalanında ABD’de üretim cephesinde Chicago PMI, dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecek. Diğer yandan, çekirdek tüketim harcamaları, kişisel gelirler, kişisel harcamalar ve tüketici güveni verileri de takibimizde olacak. Üretim cephesinde dayanıklı mal siparişleri Ocak ayı öncü verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %1,4 ve %0,6 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Chicago PMI Şubat ayı verisinin ise 2,8 puan düşüşle 61 puan seviyesine gerilemesi bekleniyor. Kişisel gelirler ve harcamalar tarafında piyasa beklentileri verilerin aylık bazda sırasıyla %9,4 ve %0,5 artışlar kaydedeceği yönünde. Fed tarafından önemle takip edilen kritik enflasyon indikatörü çekirdek kişisel tüketim harcamaları Ocak ayı verisinin aylık bazda %0,1 artış göstermesi bekleniyor. Diğer yandan, Michigan tüketici güveni verisinin ise 76,2 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere öncü veri piyasa beklentilerinin aksine aylık 2,8 puan azalışla 76,2 değerine gerileyerek 6 ayın en düşük seviyesini kaydetmişti. Euro Bölgesi’nde de tüketici güveni verileri izlenecek. Asya cephesinde ise Japonya’da enflasyon, sanayi üretimi ve perakende satışlar verisini izleyeceğiz. Çin’de de PBOC’nin faiz kararı toplantısı gündemimizde olacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder