İller

24 Şubat 2021 Çarşamba

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Powell’ın enflasyon endişelerini hafifleten mesajlar öncülüğünde alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün gün içinde volatil seyir izleyen ABD piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın sunumunun ikinci gününde enflasyonun Fed hedefine ulaşmasının üç yıl alacağını belirterek, enflasyon endişelerini dizginleyemeye devam etmesinin desteğiyle günü alıcılı seyirle tamamladı. Powell konuşmasında ayrıca, ekonominin yeniden açılmasıyla enflasyonda volatilitenin hakim olabileceğini, ancak yine de aşırı yüksek seviyelerin görülmeyeceğini yineledi. Powell ayrıca, enflasyonda sert yükseliş yaşansa bile Fed’in bu durumla mücadele edebileceği araçlara sahip olduğunu vurguladı. Powell’ın konuşmasının ardından dün son bir yılın zirvesi olan %1,4350 seviyesini test eden ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,3790 seviyesinde dengelendi. Ancak bu sabah %1,40 seviyesine hafif yükseliş gösterdiğini belirtmek isteriz. Endeksler cephesinde, gün içinde kayıpların %1’i aştığı Nasdaq endeksi gün sonunda kayıplarını toparlayarak %1 artışla 13.597,97 puan seviyesinden kapandı. Aynı şekilde S&P 500 endeksi de %1,14 yükselişle 3.925,43 puandan günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %1,35 artışla 31.961,86 seviyesinden kapandı. Bu arada MOVE endeksi 62 seviyesinin altındaki seyrini sürdürürken, VIX endeksi %7,7 düşüşle 21,34 seviyesine gerileyerek hisse senedi piyasalarında volatiliteni hafif azalış gösterdiğine işaret ediyor.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında da, risk algısında öne çıkan iyileşmenin yansımalarıyla alıcılı seyir görülüyor. ABD vadeliler tarafında da alıcılı seyir sürüyor.

Bugün yurt dışında ABD’de dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek. Dayanıklı mal siparişleri Ocak ayı öncü verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %1,4 ve %0,6 artışlar kaydetmesi bekleniyor. 12 Şubat haftasında 861K seviyesinde gerçekleşen haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 20 Şubat haftasında 825K seviyesine hafif gerileyeceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nde de tüketici güveni verisinin revizyonu takip edilecek. Veri öncü olarak 0,7 puan yükselişle 14,8 seviyesine yükselmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de üretim cephesinde Chicago PMI, çekirdek tüketim harcamaları, kişisel gelirler, kişisel harcamalar ve tüketici güveni verileri takibimizde olacak. Üretim cephesinde, Chicago PMI Şubat ayı verisinin ise 2,8 puan düşüşle 61 puan seviyesine gerilemesi bekleniyor. Kişisel gelirler ve harcamalar tarafında piyasa beklentileri verilerin aylık bazda sırasıyla %9,4 ve %0,5 artışlar kaydedeceği yönünde. Fed tarafından önemle takip edilen kritik enflasyon indikatörü çekirdek kişisel tüketim harcamaları Ocak ayı verisinin aylık bazda %0,1 artış göstermesi bekleniyor. Diğer yandan, Michigan tüketici güveni verisinin ise 76,2 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere, öncü veri piyasa beklentilerinin aksine aylık 2,8 puan azalışla 76,2 değerine gerileyerek 6 ayın en düşük seviyesini kaydetmişti. Asya cephesinde ise, Japonya’da enflasyon, sanayi üretimi ve perakende satışlar verisini izleyeceğiz. Yeni haftada ise, ABD’de inşaat harcamaları, ISM PMI, istihdam, üretim ve dış ticaret dengesi verilerine ek olarak Markit PMI verilerinin revizyonları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde de TÜFE, perakende satışlar ve işsizlik verilerine ek olarak Markit PMI verilerinin revizyonları izlenecek. Asya cephesinde, Japonya’da PMI, araç satışları, işsizlik verileri, Çin’de de PMI verileri izlenecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder