İller

28 Şubat 2021 Pazar

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Enflasyon göstergelerindeki ılmlı görünüme karşın fiyatlamalarda reflasyon temasının ağır basması nedeniyle satıcılı seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, açıklanan enflasyon göstergelerinin risk algısını rahatsız edecek düzeyde gerçekleşmemesine karşın, fiyatlamalarda reflasyon temasının ağırlığını sürdürmesi nedeniyle satıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde, çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi Ocak ayında aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,3 ve %1,5 seviyelerinde beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşirken, kişisel gelirler ve kişisel harcamalar verileri de sırasıyla %10 ve %2,4 artışlarla beklentilere yakın geldi. Verinin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,4049 seviyesine gerilemesine karşın hala son bir yılın zirvesinde bulunması risk iştahının baskı altında kalmasına neden oldu. Bu arada MOVE endeksi geçtiğimiz Cuma günü yukarı yönlü seyrini sürdürerek %2 artışla 76 seviyesine yaklaşırken, VIX endeksi %3,25 düşüşle 28 seviyesinin altına gerilemesine rağmen yüksek seviyede kaldı.

Endeksler cephesinde de, gün içinde alıcılı seyir izleyen Dow Jones endeksi kapanışa doğru kazançlarını geri vererek %1,5 düşüşle 30,932.37 puan seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi de enerji ve bankacılık sektörü hisselerinde yaşanan düşüşler nedeniyle %0,48 gerileme ile 3.811,15 puandan günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise, büyük teknoloji hisselerinde görülen toparlanma ışığında pozitif ayrışarak %0,56 değer kazancı ile 13.192,35 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda her üç endeks, enflasyon endişeleri nedeniyle tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin yansımalarıyla negatif performans gösterdi. S&P 500 endeksi %2’yi aşan düşüşle negative görünümünü ikinci haftaya taşırken, Dow Jones endeksi %1,8 geriledi. Nasdaq endeksi ise %5’e varan değer kaybıyla haftalık bazda benzerlerinden negatif ayrıştı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında, Çin cephesinde açıklanan PMI verilerinin aylık bazda düşüş göstermelerine karşın ekonomik büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmeleri ile pozitif seyir görülüyor. Ayrıca, küresel merkez bankalarından gelen enflasyon indikatörlerinde görülen yükselişin endişe verici bir durum olmadığına yönelik söylemler de fiyatlamaları destekliyor. Böylelikle, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,4020 seviyesine gerilediğini gözlemliyoruz. ABD vadeliler cephesinde de Nasdaq endeksi öncülüğünde alıcılı seyir görülüyor.

Bugün ABD’de ISM PMI verisine ek olarak Markit imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. ISM imalat PMI verisinin Şubat ayında aylık bazda değişim göstermeyerek 58,7 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Markit imalat PMI verisinin de 58,5 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de Markit imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. Verinin 57,7 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Hafta içerisinde ABD’de inşaat harcamaları, istihdam, üretim ve dış ticaret dengesi verilerine ek olarak Markit hizmet PMI verisinin revizyonu takip edilecek. Aralık ayında aylık bazda %1 artış kaydeden inşaat giderlerinin Ocak ayında %0,7 yükselmesi bekleniyor. Diğer yandan, ISM hizmet verisine yönelik piyasa beklentisi ise verinin aylık bazda değişim göstermeyerek 58,7 seviyesindeki seyrini sürdüreceği yönünde. İstihdam verileri cephesinde Şubat ayında ADP Özel Sektör İstihdamı Değişimi verisinin 183K, tarımdışı istihdam verisinin de 143K seviyesinde artışlar görülmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de TÜFE, perakende satışlar ve işsizlik verilerine ek olarak Markit hizmet PMI verisinin revizyonu izlenecek. Markit hizmet PMI Şubat ayı verisinin 44,7 olarak teyit edilmesi bekleniyor. Asya cephesinde Japonya’da hizmet PMI, araç satışları ve işsizlik verileri takip edilecek. Çin tarafında ise yalnızca hizmet PMI verileri izlenecek. Caixin hizmet verisinin aylık bazda 0,5 puan düşüşle 51,5 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder