İller

8 Şubat 2021 Pazartesi

Küresel piyasalar


Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Başkan Trump’ın yargılanması öncesinde, Biden yönetiminin 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin devreye alınması için Kongre üzerindeki baskı yapmayı sürdürmeleri ile alıcılı seyir izledi. Teşvik paketinin ekonomik toparlanmayı pekiştireceği yönündeki beklentilerin fiyatlamalar üzerinde yarattığı iyimserliğin vaka sayılarındaki düşüş ile güçlendiğini gözlemledik. Geçtiğimiz Pazar günü ABD’de son üç aydan bu yana ilk defa 100.000’in altında vaka açıklandı. Teşvik paketine ilişkin olarak haftasonu Hazine Bakanı Yellen’ın paketin enflasyonu tetikleyebileceği iddialarına yanıt olarak, en büyük ekonomik riskin küçük işletmelere ve işsizlere yardım etmek için yeterince şey yapmamak olduğunu savunmuştu. Ancak, Clinton yönetiminde Hazine sekreteri olarak görev yapan ve Obama’nın baş ekonomi danışmanı Summers, Başkan Biden’in planının doların değeri ve finansal istikrar açısından daha önce görülmemiş türden enflasyonist baskıları tetikleyebileceği konusunda uyardı. Enflasyonist beklentilerin fiyatlamalarda öne çıkmasıyla ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,20 seviyesini, 30 yıllık tahvil faizi de %2 seviyesini test etti. Dow Jones endeksi %0,76 yükselişle 31.385,76 puan seviyesinden kapanış yaptı. S&P 500 endeksi de %0,74 artış kaydederek 3.915,59 puan ile rekor tazeledi. Aynı şekilde Nasdaq endeksi de %0,95 değer kazancıyla yeni zirve seviyesi olan 13.987,64 puandan günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında da ABD tahvil faizlerinde görülen geri çekilme öncülüğünde iyimser atmosfer devam ediyor. Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin ekonomik büyümeyi tetikleyeceği yönündeki beklentilerin enflasyon endişelerine göre fiyatlamalarda daha baskın olduğunu görüyoruz. ABD vadeliler cephesinde de dün görülen alıcılı seyir sonrası bu sabah yatay seyir görülüyor.

Bugün yurt dışında veri akışı sakin seyredecek.

Gelecek gündemde neler var?

Bu hafta ABD’de TÜFE, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Michigan tüketici güveni verileri takip edilecek. Ocak ayı TÜFE verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık %1,5 artış kaydetmesi bekleniyor. Michigan tüketici güveni Şubat ayı öncü verisinin de 1,7 puanlık ılımlı artışla 80,7 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi verisi izlenecek. Asya cephesinde de, Japonya’da cari denge ve ÜFE verisi izlenecek. Aralık 2020’de yıllık bazda %2 düşüş kaydeden Japonya ÜFE verisinin Ocak ayında da %1,6 gerileyeceği tahmin ediliyor. Çin’de de TÜFE ve ÜFE verileri takibimizde olacak. Aralık ayında yıllık bazda %0,2 artış kaydeden TÜFE verisinin Ocak’ta %0,2 gerileyeceği öngörülüyor. ÜFE verisinin ise yıllık bazda %0,3 artış kaydedeceği tahmin ediliyor. Beklentinin gerçekleşmesi halinde Şubat 2020’den bu yana negatif bölgede seyreden veri ilk kez artış kaydetmiş olacak. Güçlü ÜFE verisinin sanayi sektörü karlılığı açısından olumlu bir indikatör olduğunu ve yuan cinsi varlıkları desteklediğini de belirtmek isteriz.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder