Geçtiğimiz hafta ABD tahvil getirilerinde yaşanan yükseliş nedeni ile küresel hisse senedi endekslerinde karışık bir seyir hâkimdi. ABD tarafında Dow Jones endeksi haftayı %0.11 yükseliş ile kapatmasının yanında S&P500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %0.71 ve %1.57 değer kaybı yaşadı. Avrupa tarafında Euro Stoxx 600 endeksinde yatay fiyatlamalarken görürken Asya tarafında pozitif havanın daha belirgin olduğunu takip ettik. Böylelikle Çin Shanghai Composite endeksi %1.12 ve Japonya Nikkei endeksi de %1.69 oranında artış ile haftayı pozitif bölgede kapattılar.
Yurtiçi piyasalarda ise Bist100 endeksinin geçtiğimiz hafta 1522 – 1575 bölgesinde hareket ederek %1.24 artış ile haftayı 1560 puanda kapattığını gördük. Bu fiyatlama ile endeksin benzerlerine göre pozitif ayrıştığını hatırlatalım. Mevcut fiyatlamalarda en önemli unsur TCMB’nin para politikası metnine %5 enflasyon hedefini ekleyerek ileriye yönelik sıkı duruş taahhüdünü güçlendirmesiydi. Bu paralelde Dolar/TL paritesinde 7.00 seviyesinin altında fiyatlamaların devam ettiğini ve TL lehin pozitif görünümün korunduğunu takip ediyoruz.
Fitch’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne yönelik değerlendirmelerini izledik. Fitch'ten yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notu "BB-" olarak teyit edildi. Kredi notunun görünümü ise "Negatif"ten "Durağan"a çıkarıldı. Kredi notunda değişikliğin sürpriz olmamasına karşılık not görünümünün durağana yükseltilmesini pozitif bir sürpriz olarak değerlendirebiliriz.
Global ölçekte ise ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş nedeni ile karışık bir seyrin yaşandığını belirtmiştik. Özellikle ABD perakende satışları ve ÜFE verilerinin beklentilerin bir hayli üzerinde açıklanmış olması ve bu gelişmeye ek olarak bölgesel FED başkanlarının enflasyonda yükseliş beklediklerine yönelik söylemleri uzun vadeli getirilerin yükselmesine neden oldu. Bu sayede ABD 10 yıllıkların getirisi haftayı %1.24 seviyesinde kapatırken 30 yıllıkların getiri ise %2.1350 seviyesine yükseliş kaydetti. Tahvil faizlerine yönelik fiyatlamalar ons altın tarafında satış baskısının hızlanmasına neden oldu. 1760 seviyesine kadar geri çekilmesine karşılık toparlanan sarı metal haftayı 1783 seviyesinde tamamladı ve geçtiğimiz haftayı %2.16 gerileme ile tamamladı.
Petrol fiyatlarında yukarı yönde hareketlerin geçtiğimiz hafta hızlandığını takip ettik. Son dönemde OPEC+ ülkelerinin üretim kısıntısının yanında ekonomik toparlanma beklentilerinin etkisinin yanında ABD’de soğuk havalar sonucu üretim kesintileri ve daha fazla enerji talebi sonrası 65 dolar seviyesine yaklaşan fiyatlamalar gördük.
Yeni haftaya başlarken veri akışının yoğun olmadığını görmekteyiz. Küresel ölçekte Almanya Şubat ayına ilişkin ifo iş iklimi endeksi piyasanın takibinde bulunuyor. Beklenti Ocak ayına kıyasla bu ay 90.1'd’n 90.5’e yükseliş kaydedileceği yönünde.
Yurtiçi tafta ise Aralık işsizlik oranı ve Şubat ayına ilişkin kapasite kullanım oranı ve imalat güven endeksi verilerini izliyor olacağız.
BIST100 bu sabah açılış sonrasında 1546 - 1582 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings,Türkiye'nin kredi notunu teyit ederken, görünümünü yukarı yönde revize etti. Fitch'ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin kredi notu "BB-"olarak teyit edildi. Kredi notunun görünümü ise "Negatif"ten "Durağan"açıkarıldı.Açıklamada, Türkiye'nin yeni ekonomi yönetim ekibi ile birlikte daha tutarlı ve Ortodoks bir politikaya dönüşünün, geçen yıl düşüşgösteren uluslararası rezervler, yüksek cari açık ve kötüleşen yatırımcıgüveninden kaynaklanan kısa vadeli dış finansman risklerini hafifletmeye yardımcı olduğu belirtildi.
Asya hisse senetleri Pazartesi günkü işlemlerde karışık seyretti. Hong Kong ve Japonya'da endeksler pozitif bir seyir izlerken, Avustralya ve Çin'de hisse senetleri satış ağırlıklı bir seyir izledi.
Japonya'nın başlıca çelik üreticilerinden Nippon Steel, yerel üretim kapasitesini yüzde 20 oranında düşürmeyi planlıyor. Kamu yayıncısı NHK'nın firma kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Japon üretici, deniz aşırı rekabet ve yeni tip koronavirüs salgınında azalan yerel talep dolayısıyla üretim kapasitesini daraltacak.
Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, politika yapıcıların üzerinde çalıştıkları 1,9 trilyon dolar büyüklüğündeki teşvik paketinin pandeminin istihdam paketine etkileri dikkate alındığına uygun olduğunu söyledi.
New York Fed Başkanı John Williams, ekonominin hükümetin aşırı harcamaları nedeniyle aşırı ısınacağından endişe etmediğini, istidam ve enflasyonun Fed'in hedeflediği seviyelerin çok altında olduklarını söyledi.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ile bir araya gelerek, ülkenin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kapsamında uygulanan İran'ın Ek Protokol'den ayrılmasını masaya yatırıyor.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün verilerine göre, ocak ayında ülke genelinde satılan taşınmazlar arasında 70 bin 587 konut, 8 bin 64 iş yeri, 49 bin 578 tarla ve 31 bin 813 arsa yer aldı. Satışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23 azaldı.
Çin Merkez Bankası(PBOC), faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. PBOC'dan yapılan açıklamaya göre, bir ve 5 yıl vadeli gösterge borç verme faiz oranları aynı seviyede kaldı
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Trump'ın başkanlık döneminde zarar gören ABD-Cin ikili ilişkilerinin onarılması için Biden yönetimine iki ülke arasında diyaloğun yeniden açılması Pekin ile birlikte çalışma çağrısı yaptı.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder