İller

25 Şubat 2021 Perşembe

Piyasa analizi


 Geride bıraktığımız günde Bist100 endeksinde yüksek oynaklık yaşandı. Sabah saatlerinde güçlü tepki alımlarıyla başlayan endeks gün içinde küresel piyasalarda tahvil getirilerinde gözlenen yükseliş hareketi ile 1.460 puana kadar geri çekildi. Geri kalan bölümde toparlanan endeks günü 1.488 puandan kapattı. İşlem hacmi 32.4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Yalnız akşam saatlerinde ABD 10 yıllık tahvil faizinin %1.61 seviyesini aşması ile küresel ölçekte risk alma iştahında keskin bir düşüş yaşandı. Bu sayede GOÜ para birimlerinde ortalama %1.5 oranında satış baskısı gözlendi. Dolar/TL paritesi ise 7.44 seviyesini test etti. Türkiye'nin risk primi 293 baz puan seviyesinden işlem görürken, gösterge tahvil faizi yüzde 14,92 oldu.

 Gece saatlerinde ise ABD tahvil faizlerinin yükselişe hız vermesi sonrası ABD endekslerinde satışlar derinleşti. 10 yıllık tahvilin getirisinin %1.61’i görmesi ile bir yılın en yüksek seviyesini test etmesi sonrası pozitif gelen veri akışına rağmen özellikle teknoloji hisseleri öncülüğünde satışlar sertleşti. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite, Tesla’nın %9 ve Alphabet, Facebook, Apple ve Microsoft gibi hisselerin % 3′ün üzerinde düşüş yaşaması ile %3,5 oranında değer kaybetti.

 Son dönemde özellikle piyasada enflasyonist beklentiler fiyatlamaların merkezinde bulunuyor. ABD teşvik paketinin Mart ayının ilk yarısında yürürlüğe gireceği beklentileri, aşılama hızının artması ile ekonomik aktivitede toparlanma, küresel ölçekte azalan korona virüs vaka sayıları ve emtialarda yükseliş trendinin devam ediyor olması reflasyon fiyatlamasını beraberinde getiriyor.

 Gün içerisinde açıklanacak ve FED’in favori enflasyon verisi olan Ocak ayına ilişkin çekirdek kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi verisi yakından takip edilecek. Beklentiler yıllık bazda %1.4 artış kaydedileceği yönünde. Beklentilerin üzerinde açıklanacak veri enflasyon beklentilerine destek olacağı için tahvil getirilerinde yükselişleri tetikleyebilir.

 Yurtiçi gündem de ise ; TÜİK dış ticaret istatistikleri, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, TCMB uluslararası rezervler ve döviz likiditesi verileri ve Hazine ve Maliye Bakanlığı, önümüzdeki Mart-Mayıs dönemine ilişkin iç borçlanma ve ihale programını duyuracak

 AC Asia ex, Japan % - 2,40 satıcılı

 S&P 500 % - 0,34 satıcılı

 Euro Stoxx 50 % - 1,57 satıcılı

 Bıst-100 endeksinde 1442 – 1495 bandında hareket görebiliriz.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder