İller

28 Şubat 2021 Pazar

Piyasa analizi


 Geride bıraktığımız haftanın en önemli gündem maddesi ABD tahvil faizlerinde oluşan oynaklıktı. ABD 10 yıllıklarının getirisi %1.61 seviyesini aşarak bir yılın en yüksek seviyesine artış kaydetti. Haftayı ise bir miktar geri çekilme sonucu %1.4070 seviyesinde kapattı. Bu fiyatlamalar ekonomik toparlanmanın kuvvetli olduğunu ve buna paralel olarak enflasyon beklentilerinin güçlenmeye devam ettiğini göstermekte.

 Öyle ki; S&P500 endeksi temettü getirisinin %1.48 olarak hesaplandığını hatırlatırsak 10 yıllık tahvil getirisinin bu seviyenin üzerini test etmesi ile hisse senedi endekslerinde satış baskısının sertleşerek devam etmesini normal karşılamak gerekiyor. Bu bağlamda S&P500 endeksi geçtiğimiz haftanın genelinde %2.5 gerileme kaydederken Dow Jones endeksi %1.78 oranında satışlara maruz kaldı. Yalnız satışlar daha çok teknoloji firmalarında takip edildi. Böylelikle teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksinde düşüş %4.92 oranında gerçekleşti.

 Yeni haftanın ana gündem maddesi tahvil getirileri olmaya devam edecek. ABD tarafında dayanıklı mal siparişleri ve FED’in favori enflasyon göstergesi olan PCE fiyat endeksi verilerinin beklentilerin bir hayli üzerinde kalması sonucu ekonominin yıla beklenilenden çok daha iyi başlangıç yaptığı teyit edildi. Pozitif gerçekleşen veriler ile birlikte ABD tarafında 1.9 trilyon dolarlık ek teşvik paketine ilişkin beklentiler de bir hayli yükseldi. Paketin geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi’nden onay alması sonrası gözler Senatoya çevrildi. Demokratlar, yasanın işsizlik yardımı ödeneğinin dolacağı süre olan 14 Mart’tan önce imza için Başkan Joe Biden’ın masasına getirilmesini hedefliyor.

 Paketin onaylanması adına dar çoğunluktan dolayı Demokratların fire vermemesi gerekiyor. Yalnız asgari ücretin saatte 15 dolara yükseltilmesi adımı bir hayli sorunlu. Senatoda ilgili yetkililerin açıkladığı bir karara göre, asgari saatlik ücretin 15 dolara çıkarılması ile ilgili madde ekonomik destek paketinde yer alamayacak. Ayrıca asgari ücret artışına iki Cumhuriyetçi senatör karşı durmakta… Böyle bir durumda asgari ücret artışı zammı büyük bir ihtimali ile teşvik paketinden çıkarılacak ve yüksek olasılıkla yeni tasarı bir kere daha Temsilciler Meclisine sunulacak. Biden, hafta sonu senatörlere seslenerek kaybedecek zamanlarının olmadığı ve eyleme zamanının geldiğini belirtmişti.

 Hafta içerisinde FED Başkanı Powell’ın konuşması ve ABD tarım dışı istihdam verisi bir hayli önemli. Özellikle Powell’ın konuşmasında tahvil getirilerinde görülen artışa değinip değinmeyeceği merak konusu. Geçtiğimiz hafta tahvillerdeki yükselişi güçlenen bir ekonominin sonucu olarak nitelendirmesinin yanında varlık alım miktarında ve faiz oranlarında yıl içerisinde değişikliğe gidilmeyeceği taahhüdünü yenilemiş ve enflasyonun kısa süreli yükseliş haricinde hedefin altında kalmaya devam edeceğini belirtmişti. Perşembe gerçekleştirilecek konuşmasında bu ifadelerin tekrarlanması bekleniyor. Yalnız getirilerdeki yükselişin izlendiğine dair net ifadeler kullanılması durumunda faiz oranlarında gevşeme gözlemlenebilir.

 Yeni haftanın ilk işlem gününde küresel ölçekte Şubat ayına ilişkin imalat PMI verilerini takip edeceğiz. Ekonomilerin yılın ilk çeyreğinde hangi güçte olduğunu görmemiz açısından açıklanacak verileri önemli olacaktır. PMI dataları ile birlikte Almanya Şubat ayı enflasyon verisi de piyasanın takibinde olacak.

 Yurtiçi tarafta ise geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğine ilişkin büyüme verisi izlenecek. Beklenti %7.0 oranında büyüme kaydedildiği yönünde bulunuyor.

 Şubat Tüfe’de ikinci önemli veri olacak. Şubat ayında TÜFE’nin aylık %0,70 artışla yıllık %15,40’a çıkması bekleniyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya hisse senetleri Pazartesi günkü işlemlerde kazanıma yöneldi. Hafta sonu Çin'den alınan veriye göre Şubat ayında imalat PMI endeksi, 51 seviyesindeki beklentilerin altında klarak 50.6 düzeyinde gerçekleşti. Çin'in toparlanmasının Şubat ayında yavaşladığına dair veriye rağmen endekslerdeki kazanım hafta başında yüzde 1'i aştı.

• ABD'de 1,9 trilyon dolarlık destek paketinin Temsilciler Meclisi'nde onaylanmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden senatörlere paketi onaylama çağrısı yaptıABD Başkanı Joe Biden 1,9 trilyon dolarlık destek paketi ile ilgili olarak senatörlere "Eyleme geçme zamanı" diye seslendi ve paketi onaylamaları çağrısı yaptı.

• ABD istihbaratı tarafından 2018 yılında işlenen Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili raporda, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini onayladığı açıklandı.

• Dünga gazetesinde yer alan habere göre Yeni vergi reformunda ; Şirketlerin 2020, 2021 ve 2022 yılı kazançlarına uygulanmak üzere vergi tevkifatı getiriliyor. Kanun Teklifi ile, Gelir Vergisi Kanununa “Kurum kazançlarında vergi tevkifatı” başlığıyla geçici 92. madde eklenerek, şirketlerin 2020, 2021 ve 2022 yılı kazançlarına uygulanmak üzere geçici olmak üzere vergi tevkifatı getiriliyor. Bu düzenleme ile, gelecek dönemlerde ortaklara yapılacak kar dağıtımı veya ana merkeze aktarılan tutar üzerinden yapılacak tevkifata mahsuben kurum kazancı üzerinden önceden vergi alınması öngörülüyor. Böylece fiili kar dağıtımı veya dar mükellef kurumlar için ana merkeze aktarımı olmayan durumlarda, kurum kazancının belli bir oran üzerinden vergilendirilmesi sağlanıyor. Bu düzenlemeden bütçe vergi gelirlerinin yüzde 4’ü tutarında ek gelir bekleniyor. Düzenleme ile, 2020 yılı ve 2021 yılı vergilendirme dönemlerine ait kazançlardan yüzde 10, 2022 yılı vergilendirme dönemine ait kazançlardan ise yüzde 5 oranında tevkifat yapılması öngörülüyor.

• Turk İlaç paylarının halka arzı için 25 - 26 Şubat 2021 tarihleri arasında sabit fiyatla talep toplama işlemlerine bireysel yatırımcıların 139 kat talep geldi. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamaya göre halka arz büyüklüğü 234,5 milyon TL olarak gerçekleşti.

• Doğalgaza yılın 3. Zammı BOTAŞ'ın internet sitesinde, Mart ayına ilişkin yayımlanan tarife tablosuna göre, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı 1.289 TL'ye yükseltildi.

• Hafta içinde sert düşüş kaydeden Bitcoin'de aşağı yönlü ivme hafta sonunda da devam etti. Pazar günü sabah saatlerinde Bitcoin'de 44 bin dolar seviyesinin altı test edildi. Kripto parada 3 günlük düşüş yüzde 6'ya ulaştı.

 AC Asia ex, Japan % 0,89 alıcılı

 S&P 500 % 0,74 alıcılı

 Euro Stoxx 50 % 0,52 alıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder