İller

24 Şubat 2021 Çarşamba

Uluslararası piyasalar


Eurotahvil Piyasaları

ABD tahvillerindeki genişlemeye paralel getiri eğrisindeki dikleşme bugün de devam etti. Piyasadaki aktörler daha hızlı bir toparlanma potansiyelini fiyatlamaya devam ediyor. ABD 30 ve 10 yıllıkları sırasıyla 5,7 ve 4,1 baz puan artarak %2,23 ve %1,38 seviyelerinden fiyatlandı. Avrupa tarafında da benzer bir seyir söz görüldü ve negatif getiri sunan Almanya 10 yıllıkları 1,2 baz puan yükselerek %0,30’dan işlem gördü. 4,2 baz puan genişleyerek öne çıkan İtalya 10 yıllıklarına İngiltere 1,2 baz puan ile eşlik etti ve %0,728’den fiyatlandı.

 

Türk lirasında görülen değer kayıpları Türk eurotahvillerine olan iştahın azalmasına sebep olurken, 5 yıllıklar günü hafif satıcılı tamamladı. 10 yıllıklar ise 5,8 baz puan genişleyerek %5,70’den fiyatlandı. Beş yıllık ülke risk primi 1 baz puan gerileyerek 293 seviyesinden işlem gördü. 2030 vadeli İş Bankası senior kıymet %6,624’den fiyatlanırken, 2026 vadeye sahip Türkiye Sinai Kalkınma Bankası benzer kıymeti %5,183 getiri sundu.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD endeksleri seans açılışındaki sert kayıpları geri alarak günü pozitif sonlandırdı. Toparlanmanın asıl sebebi ise FED Başkanı Jerome Powell’in ekonominin desteğe ihtiyacı olduğu görüşünü tekrar teyit etmesi oldu. Powell, ABD ekonomisinin maksimum istihdama ve FED’in enflasyon hedefine ulaşmak için kat etmesi gereken uzun bir yolu olduğunu söyledi. Yatırımcıların, yüksek faiz oranlarının hisse senetlerinin çekiciliğini engelleyebileceği endişelerine karşın Powell’in yorumları, yatırımcılara FED’in varlık fiyatlarına yardım etmeye hala istekli olduğuna dair güven verdi.

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %1,35, %1,1 ve %1 primlenerek günü sonlandırdı. Dow Jones endeksinde petrol fiyatlarında yükseliş ile birlikte enerji sektörü %3,7 civarı değerlenerek en iyi performansı sergilerken sanayi %3,3 ve hammadde %2,5 oranında değer kazanarak endekse destek veren sektörler arasında yer aldı. Endekste havacılık sektörüne yapılacak yardım ile ilgili oluşan olumlu havaya paralel Boeing %8,1 değerlenerek endeksin en çok primlenen hissesi olurken, petrol fiyatlarının rallisini sürdürmesi ile Chevron %3,7, istihdam hedefinin vurgulanması ile Visa ve Goldman Sachs sırasıyla %3,45 ve %3,6 primlenerek dikkat çekti. Endekste en çok değer kaybeden hisseler arasında ise %2,7 ile Home Depot ve %1,7 ile Walmart yer aldı. S&P500 endeksinde ise %3,65 ile enerji en çok kazandıran sektör olurken alt yapı sektörü %1,15 oranında kayıplarla en çok değer kaybeden sektör oldu. Tesla hisselerinde sert kayıpların yaşandığı geçtiğimiz seansların ardından, Ark Investment Management’ın bugün, düşüş sırasında elekktrikli araç üreticisinin hisselerini aldığını paylaşması Tesla hisselerinin %6,2 oranında değerlenmesinde rol oynadı. Yeni CEO Larry Culp’ın göreve gelmesinden bu yana gün içi en fazla artışı kaydeden Genaral Electric ise %4,2 primlenerek günü sonlandırdı. ABD Gıda ve İlaç Bakanlığı tarafından Covid-19 aşılarının güvenli ve etkinliğinin yüksek olduğu söylenen Johnson & Johnson ise %1,3 civarı yükselerek günü sonlandırdı. Kuzey Denizi’nde bulunan bazı varlıklarını $1 milyar karşılığında satacağını açıklayan Exxon ise günü %3 yukarıda kapattı. Endekste Walmart %1,7, Apple %0,4 ve Lowe’s Cos %3,7 değer kaybederek dikkat çekti. Bugün seans sonrasında bilanço açıklamasında bulunacak Nvidia ise %2,5 oranında primlendi.

Almanya tarafında beklentilerin üzerinde açıklanan büyüme verileri, seyahat ve inşaat hisselerindeki kuvvetli performans Avrupa endekslerini yukarı taşıdı. DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endeksleri günü sırasıyla %0,80,%0,46 %0,5 oranlarında kazanımlarla sonlandırdı. FTSE100 endeksinde enerji sektörü %4.,17 değerlenerek diğer sektörlerin oldukça üzerinde performans sergilerken iletişim servisleri %1,76 ve temel tüketici ürünleri %0,9 değer kaybetti. AB’ye teslim etmek için söz verdiği Covid-19 aşılarının yarısından azını teslim edebileceği haberi çıkan Astra Zeneca ise %0,2 düşüş yaşadı. DAX endeksinde ise Sağlık sektörü %1,9 civarı değerlenerek en iyi performansı sağlarken artan kıymetli metal fiyatları ile birlikte hammadde %1,36 değerlendi. Gayrimenkul sektörü ise %1,2 düşüşle endeksin en çok değer kaybeden sektörü oldu. Endekste Bayer %3,3, Deutsche Bank %2,6 ve Continental %1,7 değerlenerek en çok kazandıran hisseler arasında yer aldı.Delivery Hero ise %3 değer kaybederek en kötü performans gösteren hisse oldu.

Ekonomik takvimin zayıf olduğu günde Almanya, son çeyrek büyüme rakamları %0,3’e revize edildi. ABD tarafında ise Ocak ayına ilişkin yeni konut satış rakamları -%11,4 olarak açıklanarak bir önceki veri olan -%5,1’in altında kaldı. Yarın piyasalar, Avrupa Bölgesi Ocak ayı M3 para arzını ve Şubat ayı tüketici güveni verilerini, ABD Ocak ayı öncü dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik başvurularını, 4. çeyrek GSYH ve bireysel harcama verilerini takip edecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Haftanın üçüncü gününde, ABD doları G10 para birimlerine karşı karışık bir seyir kaydetti. Güne 90,16 seviyesinden başlayan dolar endeksi, ABD hisse senedi piyasalarında seans başında görülen satış baskısı ile birlikte gün içinde en yüksek 90,43 seviyesini gördükten sonra endekslere gelen alımlara paralel 90,17 seviyesine kadar geriledi. Günü ise 90,05 bölgesinde hafif ekside tamamladı. FED’in finans kuruluşlarına elektronik olarak para göndermesine izin veren sistemin Çarşamba öğleden sonra çöktüğü haberi öne çıktı ama ABD doları üzerinde çok büyük bir etkisi olmadı. 1,2150 seviyesinden açılış yapan EURUSD paritesi ise gün içinde en düşük 1,2110 seviyesini gördü. Seansta 1,2170 seviyesi kur üzerinde direnç rolünü üstlenirken, parite ABD hisse senedi piyasası kapanışına doğru 50 günlük hareketli ortalamasının bulunduğu 1,2155 seviyesinin üzerinde 1,2163’den fiyatlandı. Telegraph gazetesinin aşıların etkisine ilişkin verilerin beklenenden daha iyi olması halinde İngiltere’nin kısıtlamaların kaldırılmasını hızlandırılabileceğini bildirdi. Bu haber ise İngiltere’nin Avrupalı müttefik erlinden daha hızlı bir geri dönüş iyimserliğine katkıda bulundu ve GBPUSD paritesi gün çerisinde en yüksek 1,4237 seviyesini gördü. Kazanımların kalıcı olamadığı seansta ise ABD kapanışına doğru 1,413 seviyesinden fiyatlandı.

ABD hisse senedi piyasası açılışı öncesinde $1800’ün üzerinde konumlanan Spot altın açılışın ardından $1783 seviyesine kadar geriledi ve ABD kapanışına doğru %0,30 civarında değer kayıplarıyla işlem gördü. Yükselen ABD 10 yıllıkları değerli metal üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Spot gümüşte ise altına kıyasa görülen kuvvetli seyir bugün de devam etti ve kapanışa doğru %0,6’lik primlerle 27,85 seviyesinde işlem gördü. LME metallerinin genelinde alıcılı bir seyir gözlenirken, 3 ay vedeli çinko kontratları negatif ayrışarak günü %0,28 oranında kayıplarla tamamladı. Aynı vadeye sahip alüminyum ve bakır kontratları ise sırasıyla %1,75 ve %1,11 oranlarında değer kazandı. Haftalık bazda açıklanan stok verilerinde ham petrol envanterlerinde 6,74 milyon varil gerilemeye karşın 1,28 milyon varil yükseliş duyurulurdu. Benzin stoklarında da benzer bir durum söz konusuydu ve beklentilerin aksine 12 bin varil artış gözlendi. Cushing bölgesinde ise ham petrol stokları bir önceki veride görülen daralmaya ters olarak 2,80 milyon varil arttı. Stok artışlarından olumsuz etkilenmeyen aktif vade WTI kontratları yaklaşık %3’e yakın primlerle 63,40 seviyesinden fiyatlandı. Brent petrol ise benzer kazanımlarla $67 seviyesinde konumlandı

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder