İller

31 Mart 2021 Çarşamba

BİST100 endeksi


Küresel piyasalarda ABD tahvil faizindeki yükselişle paralel, güçlenen dolar etkisiyle gelişen ülke paralarında kayıplar yaşanıyor. ABD Dolar Endeksi, Kasım sonrası en yüksek seviyeye çıkarken Euro / Dolar 1,17’ye doğru gerileyerek 5 Kasım sonrası en düşük seviyeyi gördü.

Yurtiçine baktığımızda TCMB başkanının değiştirilmesiyle zedelenen para politikası kredibilitesinin etkisiyle yükselen Dolar/TL, önceki gün 8,27'li seviyelerden işlem görürken, 22 Mart'tan bu yana en yüksek düzeye çıkmıştı. Para Politikası Kurulu üyesi olan Murat Çetinkaya'nın TCMB başkan yardımcılığı görevinden alınarak yerine Mustafa Duman'ın atanmasının ardından, TL tekrar satış baskısında kalırken, coronavirüs vaka sayılarındaki artış sonucu kısıtlamaların sıkılaştırılması ve doların küresel çapta değer kazancı da değer kaybında etkili oldu.

Dün ise para politikasına dair endişelere doların da güçlenmesi eklenince Dolar/TL’de fiyat dün %2,5 üzeri artışla 8,46’ya çıktı. TCMB 89. Olağan Genel Kurul Toplantısında konuşan Başkan Kavcıoğlu, “İçinde bulunduğumuz dönemde enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor.” diyerek para politikasında değişim olmayacağının mesajını verdi. Ağbal’ın görevden alınmasıyla para politikasında değişikliği gidileceği kaygısı TL’de sert kayıp yaşanmasına neden oldu. Kavcıoğlu, daha önceki açıklamasında da Nisan ayında faiz indirimi olmayacağının mesajını vermişti. Başkan dünkü konuşmasında da sıkı para politikasının korunacağını belirtti. Borsa İstanbul tarafında negatif ayrışma devam ederken endekste 200 g HO’nun geçtiği 1.330 destek seviyesi hafta içinde kırılmasının ardından 1.256‘den gelen  tepki alımlarıyla BİST100 endeksi 1.350 destek seviyesinin üzerinde kapanış yapmıştı. Dün ise hisse bazında hareketlerin ön plana çıktığı piyasada sanayi sektörü hisselerindeki kısmi alımlar endeksi 1.400 sınırına yaklaştırdı. Haftanın geri kalanında endekste yukarıda 1.430 – 1.450 direncinin yakından takip edilmesi beklenirken aşağıda 1330 destek seviyesi yakından takip edilecek.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder