İller

31 Mart 2021 Çarşamba

Piyasaların yönü


BIST100… ABD Tahvil Getirilerindeki Yükseliş Endeksteki Yükselişi Frenliyor… Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi günü %0.23 değer kazancıyla 1,396 puandan tamamladı. Yeni işlem gününde Asya Pasifik bölgesinde endeksler karışık bir görünüm sergiliyorlar. ABD ve Avrupa vadelileri ise yataya yakın ekside işlem görüyor. ABD tahvil faizleri yükseliş eğilimini korurken, doların global bazda güç kazanması gelişen piyasa ülke varlıkları üzerinde baskı kuruyor. Yeni işlem gününde banka ve sanayi hisselerindeki ayrışmanın devam etmesi ve endeksin sanayi hisseleri öncülüğünde geçtiğimiz hafta Cuma gününün en yüksek seviyesi olan 1,412 puanı test etmesi beklenebilir.

 

 

USDTRY… TCMB Başkanı Faizlerin Enflasyonun Üzerinde Tutulacağı Açıklamasında Bulundu… TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu dün gün içerisinde açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu temel amaçları doğrultusunda ellerindeki araçları bağımsız ve etkin kullanmaya devam edecekleri, faizleri enflasyonun üzerinde tutacaklarını ve enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşlarının devam edeceğini ifade etti. Dün gün içerisinde 8.45 seviyelerine kadar yükselen Dolar TL kuru, Kavcıoğlu’nun açıklamaları sonrasında 8.30 seviyelerine geriledi. Yurt içinde siyasi gelişmelerin takip edileceği işlem gününe Dolar TL kuru yataya yakın bir açılış yaptı. Gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde baskı kuran ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri dün %1.70 seviyelerine geri çekildikten sonra bugün %1.74 seviyelerinde bulunuyor. Dolar global bazda güç kazanma eğiliminde.

 

 

EURTRY… Yeni İşlem Gününde Sakin Bir Görünüm Sergiliyor…TL varlıklar majör para birimleri karşısında baskı altında kaldı. Euro TL kuru dün 9.93 seviyelerine kadar yükseldikten sonra TCMB başkanının açıklamaları sonrasında bir miktar geriledi. Yeni işlem gününde yataya yakın bir görünüm sergileyen Euro TL kuru 9.81 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD… Dolar Global Bazda Güç Kazanıyor… ABD 10 yıl vadeli tahvil getirilerinin yükselmesiyle birlikte, dolar global bazda güç kazanırken, Euro Dolar paritesi 1.17 seviyesine yöneldi. Paritenin 1.1705 seviyelerindeki desteğini kırması durumunda 1.1640 seviyelerine kadar hareket alanı kazanması beklenebilir. Son 4 ayın en düşük bölgesinden toparlanması durumunda ise 1.1750 ve 1.18 seviyeleri direnç noktaları olarak izlenecektir.

 

 

XAUUSD… 2016 Yılından Beri En Kötü Çeyreklik Performansını Tamamlamaya Hazırlanıyor... ABD 10 yıl vadeli tahvil getirilerindeki yükseliş ve doların global bazda güçlü bir görünüm sergilemesi altın fiyatları üzerinde baskı kuruyor. ABD 10 yıl vadeli tahvil getirileri hafta başından bu yana 10 puana yakın yükselirken, ons fiyatı 1,677 $ seviyelerine kadar geri çekildi. ABD başkanı Biden bugün altyapı harcama planını açıklayacak. Altın yatırımcısı Biden’ın altyapı harcamalarının enflasyonist etkilerini ölçmeye çalışacak.

 

 

GLDGR…450 TL Seviyelerine Tutundu… Ons fiyatındaki zayıf seyre rağmen Dolar TL kurundaki yükselişe bağlı olarak 450 TL seviyesinin üzerine tutundu. Gram altın yeni işlem gününde Dolar TL kurundaki yükseliş ve global altın fiyatlarındaki düşüş arasında sıkışarak yataya yakın bir görünüm sergiliyor.

 

 

BRENT… OPEC+ Toplantısı Takip Edilecek… OPEC+ toplantısından üretim kısıntılarına devam kararı çıkacağı beklentileriyle birlikte yükseldi. OPEC+ teknik komitesi 2021 petrol talebi beklentilerini aşağı çekmesi, arzın da düşük bırakılmaya devam edileceği beklentileriyle petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yarattı. Brent petrolün varil fiyatı dün vadeli piyasalarda 65 $ seviyelerine kadar yükseldikten sonra yeni işlem gününde 64 $ seviyesine geri çekildi.

 

 

S&P500… Tahvil Getirilerindeki Yükseliş Riskli Varlıkları Baskılamakta… Conference Board tüketici güveni Mart ayında ABD’deki ekonomi ve istihdam piyasasına yönelik iyimserlikle 109.7 oldu. ABD’de Mart ayı tüketici güveni beklentilerin üzerinde gelerek son 1 yılın zirvesine yükseldi. ABD’de 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin yeniden yükselişe geçmesi ve teknoloji hisselerinin satıcılı bir görünüm sergilemesiyle birlikte S&P500 endeksi günü %0.32 değer kaybıyla 3,959 puandan tamamladı.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder