İller

11 Mart 2021 Perşembe

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Teşvik paketinin devreye alınması ve tahvil faizlerinde görülen dengelenmenin desteğiyle günü artıda tamamladı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,52 seviyesinde dengelenmesinin teknoloji hisselerinde alımları tetiklemesi ve Başkan Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık yardım paketini imzalaması ile günü alıcılı seyirle tamamladı. Bu planla kapsamında birçok Amerikalıya 1.400 dolara kadar doğrudan ödeme yapılmasına ek olarak, aşılama için yaklaşık 20 milyar dolar ve eyalet, yerel hükümet yardımları için de 350 milyar dolar bütçe ayrılacak. Ayrıca Başkan Biden’ın 1 Mayıs’a kadar tüm Amerikalılar’ın aşı olmaya hak kazanacağı, Amerika’nın bağımsızlık günü olan 4 Temmuz’a kadar da ülkenin “normale yakın” faaliyetlerine döneceği vaadinde bulunması da ekonomik toparlanma beklentileri güçlendirdi. Makro veriler cephesinde, ABD’de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 6 Mart’ta sona eren haftada 42K düşerek 712K ile Kasım başından beri görülen en düşük seviyeye gerilemesi de piyasalardaki iyimser görünümde etkili olan bir diğer unsur olarak sıralanabilir. Endeksler cephesinde, S&P500 endeksi %1,04 yükselişle 3.939,34 seviyesinden kapanarak 16 Şubat’tan bu yana görülen en yüksek seviyeye geldi. Dow Jones endeksi ise kapanışa doğru gelen realizasyonlar nedeniyle %0,58 artışla 32.485,59 seviyesinden günü tamamlarken; Nasdaq endeksi Apple, Facebook, Alphabet ve Netflix hisselerinde %3’ü aşan yükselişler öncülüğünde %2,52 değer kazancıyla 13.398,67 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin bu sabah %1,54 seviyesinin üzerindeki seyrine ek olarak, ABD-Çin ilişkilerine yönelik endişelerin ön plana çıkması nedeniyle karışık seyir görülüyor. Biden yönetiminin bu hafta şirketlerin Çin'deki Huawei Technologies Co Ltd'ye satış lisanslarını değiştirerek şirketlerin 5G cihazlarıyla kullanılabilecek ürünleri tedarik etme sürecindeki kısıtlamaları artırdığı belirtiliyor. Bu nedenle Çin piyasalarında yükselişler zayıf kalırken, Hang Seng endeksinin negatif seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde de, dün yaşanan güçlü alımların ardından bu sabah pozitif seyrin oldukça ılımlı tonda devam ettiğini gözlemliyoruz.

Yurt dışında ABD’de ÜFE ve Michigan tüketici güveni verileri izlenecek. Euro Bölgesi’nde de sanayi üretimi verileri takibimizde olacak. ÜFE cephesinde de beklentiler manşet bazda %2,7, çekirdek bazda da %26 seviyesinde artışlar görüleceği yönünde. Michigan tüketici güveni Mart ayı öncü verisinin aylık bazda 1,7 puan artışla 78,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi Ocak ayı sanayi üretimi verisinin ise Aralık ayındaki aylık bazda %1,6’lık düşüşün ardından %0,2 seviyesine ılımlı gerileme kaydettiği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yakın gündemde, ABD’de NY Empire State İmalat endeksi verisi izlenecek. NY Empire State İmalat endeksi Mart ayı verisinin aylık bazda 1,7 puan yükselişle 13,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Çin’de yılbaşından bu güne yılllık bazda sanayi üretimi, sabit sermaye yatırımları ve perakende satışlardaki değişim izlenecek. Piyasa beklentileri sırasıyla %32,5, %41,1 ve %32 seviyelerinde bulunuyor. Japonya’da da çekirdek makina siparişleri ve Tertiary sanayi endeksi izlenecek. Çekirdek makina siparişleri verisinin Ocak ayında da düşüşünü sürdürerek aylık ve yıllık bazda sırasıyla %3,3 ve %0,8 seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Tertiary sanayi endeksinin de aylık bazda %0,4 düşüş kaydedeceği öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder