Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Tahvil faizlerinde devam eden yükselişin sektörel yansımaları ile karışık seyir izledi
Haftanın son işlem piyasalarda neler oldu?
Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin döngüsel sektör hisselerinde alımları tetiklemesi karşısında, 10 yıllık tahvil faizlerinde yukarı yönü baskı yaratması sonucunda genel olarak karışık seyir izledi. Endeksler cephesinde, Dow Jones endeksi %0,90 yükselişle tüm zamanların zirvesi olan 32,778.64 seviyesinden kapandı. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,62-1,63 bandına yükselerek son bir yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından bankacılık sektörü hisseleri alımlara sahne olurken, sanayi sektörü hisselerinde de açıklanan teşvik paketinin olumlu yansımaları takip edildi. Goldman Sachs ve JP Morgan hisseleri sırasıyla %2 ve %1,2 artışlar kaydetti. Sanayi cephesinde, Boeing ve Caterpillar hisselerinde yükselişler %4’ü aştı. S&P 500 endeksi de kayıplarını silerek %0,1 artışla 3,943.34 ile rekor seviyeden günü tamamladı. Ancak tahvil faizlerindeki yükseliş nedeniyle teknoloji ve iletişim sektöründe görülen kayıplarla Nasdaq endeksi %0,6 değer kaybıyla 13.319,86 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda incelediğimizde, Cuma günü yaşadığı negatif seyrin ardından Nasdaq endeksinde toplam getirinin %3 seviyesinde olduğunu görüyoruz. S&P 500 endeksi %2,6 artış kaydederken, Dow Jones endeksinde sektörel rotasyonun etkisiyle haftalık getiri %4’ü aştı. Küçük ölçekli şirketleri içeren Russell 200 endeksi de Cuma günü %0,6 yükselişle tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, haftalık bazda %7’nin üzerinde artış kaydetti.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah GOÜ piyasalarında, hafta içerisinde gerçekleşecek olan FOMC toplantısı öncesinde fiyatlamalarda %1,63 seviyesini aşan ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve Çin özelinde yaşanan gelişmeler ile genel olarak negatif seyir görülüyor. Çin cephesinde açıklanan veriler, büyüme görünümünün daha çok sanayi öncülüğünde gerçekleşerek tüketim tarafının geride kaldığını gösteriyor. Ayrıca, PBOC’nin piyasaya daha fazla likidite vermemesi nedeniyle para piyasaları faizlerinde görülen yükseliş de satıcılı seyir de etkili olan bir diğer unsur. ABD vadeliler cephesinde ise, FOMC toplantısında teşvik paketinin de açıklanmış olmasının etkisiyle Fed’in büyüme tahminlerinde revizyona gideceği yönündeki beklentilerle hafif alıcılı seyir hakim.
Yurt dışında ABD’de NY Empire State İmalat Endeksi açıklanacak. NY Empire State İmalat endeksi Mart ayı verisinin aylık bazda 1,7 puan yükselişle 13,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Gelecek gündemde neler var?
Yakın gündemde, ABD’de sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve perakende satışlar verileri izlenecek. Sanayi üretimi Şubat ayı verisine ilişkin olarak da piyasa beklentisi aylık bazda %0,7 artış yönünde. Kapasite kullanımının da bu süreçte aylık bazda 0,2 puanlık ılımlı düşüş kaydederek %75,4 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Perakende satışlar cephesinde piyasa beklentisi Ocak ayında aylık bazda %5,3 artış kaydeden aylık verinin Şubat’ta %0,3 düşüş kaydedeceği, çekirdek verinin ise %0,2’lik ılımlı artış kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek veri de Ocak ayında aylık bazda %5,9 yükselmişti. Euro Bölgesi’nde de ZEW Beklenti Anketi izlenecek. Veri Şubat ayında aylık bazda 11,3 puan artışla 69,6 seviyesine yükselmişti. Asya cephesinde de Japonya’da Tertiary sanayi endeksi izlenecek. Verinin aylık bazda %0,4 düşüş kaydedeceği öngörülüyor.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder