İller

18 Mart 2021 Perşembe

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlü gelen makro verilerin tahvil faizlerinde yükselişi güçlendirmesi nedeniyle ekside kapandı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, beklentiden güçlü gelen Philadephia Fed İmalat Endeksi verisinin tahvil faizlerinde yükseliş eğilimini güçlendirmesi nedeniyle satıcılı seyir izledi. Veri Mart ayında aylık bazda 27,8 puan artış kaydederek 51,8 ile 1973 yılından bu yana gerçekleşti. Ayrıca, 21,5 puan artış kaydeden ödenen ücretler verisi de 75,9 ile 1980 yılından bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşti. Makro cephedeki gelişmeler, önceki gün sona eren toplantısında Fed’in enflasyonun bir süre %2 seviyesinin üzerinde seyretmesini tolere edeceği yönündeki söylemlerinin tahvil faizlerinde yarattığı yükseliş eğilimini destekledi. Bu nedenle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin dün %1,75 seviyesini aşarak Ocak 2020’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Endeksler cephesinde, Nasdaq endeksi %3 düşüşle 13,116.17 seviyesine gerileyerek, 25 Şubat’tan bu yana en kötü düşüşünü yaşadı. S&P 500 endeksi %1,5 değer kaybı ile 3,915.46 seviyesinden günü tamamladı. Bankacılık sektörü hisselerinde görülen yükselişin desteğiyle gün içinde rekor yüksek seviyeleri test eden Dow Jones endeksi ise %0,5 düşüşle 32,862.30 seviyesinden kapandı. Sektörler cephesinde, tahvil faizlerindeki yükselişin desteğiyle bankacılık sektörü hisselerinde yükselişin %2’yi aştığını izledik. Enerji sektörü hisseleri ise petrol fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle %5’e varan değer kayıpları yaşadı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında da, Alaska’da ABD’li ve Çin’li yetkililerin gerçekleştirdiği toplantıda yaşanan gerginliklerin yansımaları nedeniyle satıcılı seyir görülüyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Alaska'daki iki günlük etkinliğin başında Çin'i Hong Kong, Sincan ve Tayvan'a yönelik eylemleriyle küresel istikrarı baltalamakla suçladı. Çin Dışişleri Bakanı Yang ise ABD'yi "soğuk savaş zihniyetine" sahip olmakla suçlayarak ve Washington'un askeri ve mali gücünü diğer ulusları "bastırmak" ve "bazı ülkeleri Çin'e saldırmaya teşvik etmek" için kullandığını söyleyerek karşılık verdi. Yaşanan gelişmeler, ticaret savaşlarının ardından Biden döneminde de iki ülke arasında gerilimin yüksek olacağı yönündeki endişeleri canlandırdı.

ABD vadeliler cephesinde ise, bu sabah ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,70 seviyesinin altına geri çekilmesinin etkisiyle ılımlı alıcılı seyir görülüyor

Gelecek gündemde neler var?

Yakın gündemde ABD’de Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi ve mevcut konut satışları izlenecek. Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksinin Şubat ayında aylık bazda 0,06 puan artışla 0,72 puan seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Mevcut konut satışları verisinin de Şubat ayında aylık bazda %2,2 düşüşle 6,54 milyon adet seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Euro Bölgesinde ise cari denge verisi takip edilecek. Asya cephesinde, Çin’de 1 yıllık ve 5 yıllık gösterge faiz oranına ilişkin revizyonları izleyeceğiz. Piyasa beklentisi oranların sırasıyla %3,85 ve %4,65 seviyelerinde sürdürüleceği yönünde.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder