İller

31 Mart 2021 Çarşamba

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Biden’ın beklenen altyapı paketi ve hızlanan aşılama programının tahvil faizlerindeki yansımaları nedeniyle ekside kapandı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Başkan Biden’ın açıklayacağı altyapı yatırım programı öncesinde hızlanan aşılama programının da desteğiyle güçlenen enflasyon endişelerinin tahvil faizleri cephesindeki yansımaları nedeniyle günü satıcılı seyirle tamamladı. Yaşanan gelişmeler ışığında 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,7760 ile son 14 ayın zirvesini test ettiği takip edildi. Endeksler cephesinde bir önceki gün rekor seviyeye yükselen Dow Jones endeksi %0,31 değer kaybıyla 33.066,96 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %0,32 düşüşle 3.958,55 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise, Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Microsoft hisseleri öncülüğünde %0,11 düşüşle 13.045,39 seviyesinden kapandı. Başkan Biden’ın bugün açıklayacağı altyapı yatırımı paketinin 3 trilyon doların üzerinde olacağı belirtiliyor. Teşvik paketinin ekonomik büyüme iyimserliğini pekiştirmesine ek olarak, Conference Board tüketici güveni verisinin de son bir yılın zirvesinde gerçekleşmesinin desteğinde havayolları ve kruvaziyer sektörü hisselerinin alıcılı seyir izlediği takip edildi. Conference Board Tüketici Güveni Mart ayında Amerikalıların ekonomi ve istihdam piyasasına yönelik iyimserliğiyle aylık bazda 12,8 puan yükselişle son bir yılın zirvesi olan 109,7 seviyesinde, beklentinin üzerinde gerçekleşti. Şubat ayı verisi ise 90,4’e revize edildi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında beklentinin üzerinde gelen Çin PMI verilerinin küresel büyüme cephesinde verdiği olumlu mesajlara karşın, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yüksek seviyelerin korunması ve Archegos Capital Management’ın kullandığı aracı kurum olan Nomura hissesinde görülen satışların etkisiyle negatif seyir izliyor. Nomura hisselerinde düşüşler %2’yi aştığı izleniyor. Ayrıca, Mitsubishi hissesinin de şirketin aracılık kolunun ismi paylaşılmayan ABD’li bir müşteri nedeniyle 300 milyon dolara yakın tutarda zarar yazabileceği yönündeki haber akışları nedeniyle %3,5 düşüş kaydettiği izleniyor. Makro veriler cephesinde Çin imalat PMI verisi Mart ayında aylık bazda 1,3 puan artışla 51,9 seviyesinde, hizmet verisi de 4,9 puan artışla 56,3 seviyesinde gerçekleşti. ABD vadeliler cephesinde de bugün açıklanacak teşvik paketi öncesinde yatay seyir görülüyor

Yurt dışında ABD’de ADP Özel Sektör İstihdamı Değişimi ve Chicago PMI verileri izlenecek. Mart ayı ADP Özel Sektör İstihdamı Değişimi verisine ilişkin piyasa beklentisi verinin 550K ile Eylül 2020’den bu yana kaydettiği en yüksek seviyede gerçekleşeceği yönünde. Chicago PMI Mart ayı verisinin de aylık bazda 0,5 puanlık ılımlı artışla 60 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Euro Bölgesi’nde de Mart ayı öncü TÜFE verisi takibimizde olacak. Verinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %1,4 ve %1,1 artışlar kaydedeceği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yakın gündemde ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ISM imalat PMI verisine ek olarak, Markit PMI verisinin revizyonu takip edilecek. 27 Mart haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 678K seviyesinede gerçekleşmesi bekleniyor. ISM İmalat PMI Mart ayı verisinin aylık bazda 0,7 puan artışla 61,5 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Mart ayında öncü olarak 0,4 puan artışla 59 seviyesine yükselen Markit imalat PMI verisinin de 59,1 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. Öncü olarak aylık bazda 4,5 puan artışla 62,4 seviyesine yükselen verinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder