İller

8 Mart 2021 Pazartesi

KUVVACI TEVFİK BİLGE HOCA


Uzun bir aranın ardından yine bir kitap tanıtımı ile karşınızdayız. Bu yıl içerisinde çıkan kısa ve sıkılmadan okunabilecek bir yaşamöyküsü. Kuvvacı Tevfik Bilge Hoca ismini taşıyan kitap Dr. Meşkur Yılmaz imzasını taşıyor. Yazar Bozkırlı olup yakın tarihin mühim bir siması olan Tevfik Bilge hoca ile ilgili kıymetli bir eser bırakmış.    

Ayn-ı Vahid yani tek gözlü lakabıyla bilinen Tevfik hoca çiçek hastalığı yüzünden kısmen de olsa engelli duruma düşmesine rağmen ilimden ve talebe okutmaktan geri durmamıştır. Doğum yeri Ahırlı ilçemizdir. Her ne kadar ayrı ilçede olsak Suğla gölüne hep Bozkırdır. O yüzden ve de Bozkır'da görev yapması nedeniyle Bozkırımızın bir değeridir: Tevfik Hoca.

Kitap ekleri ile birlikte toplamda 80 sayfadır. Tevfik hocanın hayatı kısmında çocukluğu ve eğitimi ele alınmıştır. Bir alimin yetiştiği çevre ve hocaları bilinmeden hayatı doğru bir şekilde ele alınamaz. Tevfik Bilge hocanın kitapta da ele alınan şu yönü çok mühimdir. Ülkemizde çeşitli nedenlerle ve bilinçli olarak din adamları vatanseverlik noktasında çok ağır ithamlara uğramışlardır. Milli mücadeleye destek veren onlarca din adamı olmasına rağmen( Bkz. Milli Mücadelede Din Adamlar, Ali Sarıkoyuncu ) birkaç örnek üzerinden tam tersi bir algı oluşturulmuştur. Bu durumun nedenleri ayrı bir yazı konusu olup şunu söylemek gereklidir. Tarihin geriye doğru ve kasıtlı yanlış okunmasıdır. Tevfik hoca Bozkır müftülüğü ve Milli Mücadelenin Bozkırdaki temsilcilerinden biri olmuştur. İleriki dönemde önce medreselerin kapatılması, sonrada Ali Fethi Okyar tarafından kurulan Serbest Cumhuriyet fırkasına üyeliği yüzünden devlet hizmetinden el çektirilmiştir. Devlet hizmeti bittikten sonra talebe yetiştirmeye devam etmiştir. Talebelerinden bazıları Mustafa Çınar, Abdülkadir Taşan, Osman Güleç, Ali Güzeldülger, Muhittin Candan, Seyit Mehmet Ahsen, Mustafa Uysal ve Mustafa Sağlamdır. Talebelerinin bir bölümü hayatta olup, onlardan ilim okuyanlar sayesinde bilhassa Konya ve çevresi başta olmak üzere ülkemizin ilmi hayatına etkileri devam etmektedir. Bozkır Müftülüğüne bağlı Erkek yatılı Kuran kursu hocanın ismini taşımaktadır. Kitabın bana göre en önemli özelliği devlet arşivlerindeki belgelere dayanması ve Hocanın ailesinden Reha Bilge'nin önsözünün yer almasıdır. Ailesi ve talebeleri ile temasa geçilerek yazılan bu eserden dolayı Meşkure Yılmaz hocaya teşekkür etmek gereklidir. Rabbim hayırlı eserler bırakmayı nasip eylesin. 

Selam ve dua ile…

Mustafa AK
Bozkır Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni
mstfknyali@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder