İller

11 Mart 2021 Perşembe

Paketteki reform


 

PAKETTEKİ REFORM

Lagarde yine gerekeni yaptı ve PEPP’in yükseleceğini açıkladı. Dün ECB para politikası kurulu kararı ve ardından Başkan Lagarde’ın konuşmasını takip ettik. ECB’nin faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi, gecelik mevduat oranı -%0,50; politika faizi %0,00; gecelik borç verme oranı da %0,25 seviyesinde bırakıldı. Bunun yanında pandemi varlık alım programı 1,85 trilyon euroda tutuldu ve Mart 2020 tarihine kadar uygulamada olacağı belirtildi. Bu gelişmeler piyasaların beklentisi doğrultusundaydı. Faiz kararından ziyade toplantı karar metninde geçen ifadeler ve Lagarde’ın yapacağı konuşma çok daha önemliydi.

Metinde yer alan PEPP (Pandemi varlık alım programı) çerçevesinde varlık alımının gelecek çeyrekte yılın ilk aylarına göre çok daha yüksek miktarda olacağı ifadesi oldukça önemliydi. Son dönemde ECB, PEPP programı dahilinde varlık alım miktarını düşürmesi nedeniyle eleştirilmekteydi. Varlık alımlarının artırılacağı taahhüdü sonrası Almanya, Fransa ve İtalya gibi birliğin en güçlü ekonomilerinin 10 yıllık tahvil getirilerinde sert sayılabilecek geri çekilmeler kaydedildi. Sabah saatlerinde ise Reuters'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) hızlı aylık varlık alımları 60 milyar euronun üzerinde 100 milyar euronun altında olacak haberi ajanslara düştü

ECB kararının ardından Başkan Christine Lagarde’ın konuşması takip edildi. Lagarde, mevcut finansman koşullarının korunması gerektiğini ve erken sıkılaşmanın istenilen bir şey olmadığını ifade etti. Buna karşılık ekonomiye yönelik risklerin dengeli olduğunu fakat kısa vadede aşağı yönde risklerin bulunduğunu ekledi. Yıla başlarken enflasyonda yükseliş kaydedildiğini ve bu yükselişin devam edeceği beklentisini paylaştı. Özellikle çekirdek enflasyonda yükselişin bir miktar daha devam edeceğini fakat bu yükselişlerin kalıcı olmayacağının altını çizdi. Buna karşılık bu yıl enflasyonun %2 seviyesine ulaşabileceğini söyledi. Lagarde, ECB’nin ekonomiye ilişkin projeksiyonlarını da paylaştı. Bu noktada; bankanın 2021 büyüme beklentisi yüzde 3,9'dan yüzde 4'e yükseldi. Enflasyona yönelik beklenti ise %1den %1.5 seviyesine revize edildi. ECB’nin özellikle tahvil alım hızını önemli ölçüde artıracağını söylemesinin etkisi ile ABD borsalarının günü pozitif kapattığını takip ettik.

ABD tarafında ise istihdam piyasasına yönelik data akışı takip edildi ve açıklanan veriler olumlu bir tablo ortaya sundu. İlk olarak haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi beklentilerin altında gelerek 712 bin kişi ile Kasım ayından beri en düşük seviyeye ulaştı. Bu verinin yanında açıklanan diğer bir data olan iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) 6.9 milyon gelerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde; Ocak ayına ilişkin sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri ön plana çıkmakta. Foreks anketinde ekonomistlerin sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 8,3 olarak belirlendi. Merkez Bankası Beklenti Anketi de haftanın son günü takviminde yer alıyor. Bir önceki ankette yıl sonu tüketici fiyat beklentisi yüzde 11,23 seviyesinde oluşmuştu. Bunun yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik reform paketi ise yurtiçi piyasalar adına en önemli gündem maddesi olmakta.

Küresel ölçekte İngiltere büyüme verisinin yanında Almanya TÜFE datası izlenecek. Yalnız ABD veri akışının çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada Şubat ayına ilişkin ÜFE verisi enflasyon beklentilerini şekillendirme noktasında önemli olacaktır. Açıklanacak veriye göre ABD tahvil faizlerinde bir miktar oynaklık görebiliriz. ÜFE verisinin yanında Mart ayına yönelik Michigan tüketici güven endeksi de takibimizde bulunacak.

 AC Asia ex, Japan % 0,53 alıcılı

 S&P 500 % 0,23 alıcılı

 Euro Stoxx 50 % 0,05 alıcılı

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 New York Borsasının, ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkileriyle mücadeleye yönelik 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketini onaylaması ile günü yükselişle tamamlamasının ardından Asya borsaları da Cuma günkü işlemlerde güçlü kazanımlara yöneldi. Asya Pasifik Belgesi’nde Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi, birçok sektörde kazanım yaşanması ile yükseldi. Japonya'da'da hem Nikkei hem Topix Endeksi artıda seyretti.Güney Kore'de ise kazanımlara teknoloji hisseleri öncülük etti.Hong Kong'da Endeks gerilerken, Çin'de kazanımlarını tutmakta zorlandı.

 IMF, ABD'de yürürlüğe giren 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi pekçok ülkeye fayda sağlayacak ve toparlanmaya yardım edecek olsa da faiz oranlarında anı bir artışın gellişmekte olan piyasalara yayılması olasılığına karşı uyanık olmaları konusunda merkez bankalarını uyardı.

 ABD'de Hazine Bakanlığı tarafından düzenlenen 30 yıllık tahvil ihalesinde faiz oranı 2.295 oldu. Önceki oran yüzde 1.933 olmuştu.24 milyar dolarlık satış yapılan ABD 30 yıllık tahvil ihalesinde talep 2.28 kat oldu.

 ABD Başkanı Joe Biden 1 Mayıs’a kadar tüm Amerikalılar’ın aşı olmaya hak kazanacağı, Amerika’nın bağımsızlık günü olan 4 Temmuz’a kadar da ülkenin “normale yakın” faaliyetlerine döneceği vaadinde bulundu.

 ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, Çinli yetkililerle ilk temas öncesinde, Pekin’in Hong Kong’da seçim sistemini değiştirme adımına kınama geldi. Sözcü, Pekin’le zorlu görüşmelerin olmasını beklediklerini söyledi.

 Japonya Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura, COVID-19 aşılama kampanyasının başlaması ve Tokyo bölgesi için de olağanüstü halin sona erdirilmesi ile birlikte Japon şirketlerinin daha iyimser hale geleceklerini söyledi.

 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa İlaç Ajansının (EMA), Johnson and Johnson'ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına onay verdi

 Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından hazırlanan rapora göre, gelişen piyasalarda ABD tahvil faizlerindeki artış ile başlayan para çıkışı, 2013 yılında Fed'in varlık alımlarını azaltacağı sinyali ile başlayan kriz dönemindeki (taper tantrum) seviyelerine yaklaştı.

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ekonomik Reformları'nı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde kamuoyuna açıklayacak (15.00). Reform paketi ile kamuda tasarruf politikalarının uygulanacağı, harcamaların denetlendiği bir sistem kurulacağı belirtildi.

 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Biz Türkiye olarak S-400'lerden geri adım atmayız" dedi. İbrahim Kalın, koronavirüs tedbirlerine uyulması gerektiğini vurgulayarak "Kontrollü normalleşme dediğimiz süreç tedbirleri önemsememeye dönüşürse yeniden kapanmak zorunda kalırız. Biz bunu istemiyoruz. Bu ihtimal hep var." dedi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder