İller

16 Mart 2021 Salı

Powell


POWELL

FED toplantısı öncesinde Teknoloji yoğun Nasdaq endeksinde yukarı yönde fiyatlamalar hız kazandı. ABD tahvil getirilerin de FOMC toplantısı öncesi bekleme modunda olduğu görüldü. Dün %1.58 seviyelerine kadar geri çekilme yaşansa da faizlerin %1.60 üzerine yerleşme çabası içinde olduğunu söyleyebiliriz.

Yurt içerisinde ise Bist100 endeksi küresel piyasalarda oluşan hafif pozitif havaya eşlik ederek günü 1570 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapattı. Bu fiyatlamada Ford Otosan’ın açıkladığı yeni iş birliği haberi ile yükseliş kaydeden şirket hisseleri bir hayli etkiliydi.

FED toplantısında ise ; Öncelikle faiz oranı ve varlık alım miktarında değişikliğe gidilmeyeceği kesin gibi. Piyasa dot plot olarak adlandırılan noktasal grafiklere yoğunlaşacaktır.

Noktasal grafiklerin önemi FED üyelerinin ekonomik projeksiyonları ve faizlerin seyrini göstermesinden geliyor. Daha önceki noktasal grafikler FED üyelerinin ilk faiz artırımını 2023 yılında gerçekleştirileceği yorumlarını göstermekteydi. ABD ekonomisinin beklentilerden daha güçlü toparlanması ve bu durumun kuvvetli enflasyon oluşturacağı endişeleri sonucu FED’in faiz artırımını beklenilenden daha erken bir tarihte gerçekleştirme olasılığı piyasalarda sıkça konuşuluyor. Son dönemde uzun vadeli tahvil getirilerinde oluşan yükselişte ana tema bu düşünce… Dolayısıyla noktasal grafikler FED üyelerinin faiz artırımının zamanına yönelik nerede durduklarını bize gösterecek. Daha erken bir faiz artırım beklentilerinin paylaşılması piyasalarda satış dalgasının oluşmasının önünü açabilir

FED Başkanı Powell’ın açıklamalarında ise tahvil fiyatlamalarına ilişkin yapacağı yorumlar piyasanın en önem verdiği konu durumunda. Daha önceki konuya ilişkin konuşmaları faizlerde yaşanan yükselişin önüne geçememişti. Burada özellikle soru cevap kısmında varlık alımlarının miktarı ve vadesini yükseltmeye yönelik hamle olasılığını değerlendirirse tahvil getirilerinde hızlı bir gevşeme oluşabilir. Bu durum küresel ölçekte hisse senedi piyasalarına güçlü destek verebilir. Daha önceki konuşmasına paralel bir konuşma gerçekleştirmesi durumunda ise tahvil getirilerinde yükselişin devam etme olasılığı canlılığını koruyacaktır. Her şartta FOMC sonrası yüksek oynaklık görülmesi muhtemel…

Bu sabah açılış sonrasında 1550 – 1590 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

• AC Asia ex, Japan % -0,44 satıcılı

• S&P 500 % -0,11 satıcılı

• Euro Stoxx 50 % -1,71 satıcılı

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler Çarşamba günkü işlemlerde karışık seyretti. Avustralya Borsası S&P/ASX 200 Endeksi, birçok sektörün gerilemesi ile negatif seyretti. Japonya'da Nikkei 22 yatay seyrederken, Topix Endeksi, hafif geriledi. Güney Kore Kospi Endeksi, ise yüzde 1'e yakın düşüş kaydetti.

• Japonya'nın ihracatı Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 azaldı. Bu, son 3 aydaki ilk düşüş oldu. Şubat ayında ihracatın yüzde 3,7 azalması bekleniyordu. Ocak ayında ihracat yüzde 6,4 artmıştı. İthalat ise 22 aydır ilk kez arttı. Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 yükseldi. Ocak ayında yüzde 9,5 azalan ihracatın Şubat ayında yüzde 11,9 artış göstermesi bekleniyordu

• ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABC'ye verdiği demeçte Başkan Joe Biden'in ABD'nin hızla artan federal bütçe açığını azaltmak için bir servet vergisi uygulamayı değerlendirebileceğini söyledi. "Servet vergisi bizim henüz üzerinde karar verdiğimiz bir konu değil, ancak bunu değerlendirebiliriz" diye konuşan Yellen, Başkan Biden'in başka vergilerin artırılabileceğine seçim kampanyası sırasında destek verdiğini de hatırlattı.

• CNN'in Biden yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Rusya ve İran'a yönelik yeni yaptırımların gelecek hafta açıklanması bekleniyor.

• Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Slovakya Merkez Bankası Başkanı Peter Kazimir, ECB'nin attığı adımların Euro Bölgesi'ni daha yüksek tahvil getirilerinden koruduğunu, tahvil getirilerinin yükselmesinde mali teşviklerin çok yavaş şekilde uygulanmasının etkili olduğunu savundu.

• Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Isabel Schnabel, AB'nin 750 milyar euro büyüklüğündeki ekonomik toparlanma fonunun çok küçük kalabileceğini ve şu anda önemli olanan paranın mümkün olduğu kadar hızlı harcanması olduğunu söyledi.

• Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Frank Elderson, Euro Bölgesi'nde yılın ilk 2 ayında enflasyon oranının"keskin şekilde" artış gösterdiğini ve bunun önümüzdeki aylarda daha da yukarı gitmesinin muhtemel olduğunu söyledi. ECB'nin enflasyonda bu artışı geçici olarak değerlendirdiğini belirten Elderson, çekirdek fiyat büyümesinin cansız olmaya devam ettiğine işaret ederek ECB'nin enflasyonda yükselişe tepki vermek yerine izlemeyi tercih edeceğini vurguladı.

• Financial Times, Brüksel'in koronavirüs salgınından büyük zarar gören turizme bağımlı ülkelerin ısrarıyla, AB vatandaşlarının birlik içinde seyahat etmesini sağlayacak bir Covid-19 sertifikası dağıtılmasını teklif edeceğini yazdı.

• Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’nda yer alan, kuyumcuların kamu bankalarına 500’er gram altın yatırmalarını öngören maddeye sektörden eleştiri geldi. İKO Başkanı Atayık, “Bakanlık ile geçen hafta görüştük.Bugün 10 ilin kuyumcular odası başkanları ile bir araya gelerek yeniden Bakanlık’a gidiyoruz” dedi

 

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder