İller

17 Mart 2021 Çarşamba

Powell’dan Ağbal’a


Powell’dan Ağbal’a

FED’in Mart ayı FOMC toplantısı dün akşam sonuçlandı. Piyasaların beklentisi doğrultusunda faiz oranlarında ve varlık alım miktarında değişikliğe gidilmedi. Piyasaların ilgilendiği konu ise FED üyelerinin geleceğe yönelik faiz oranlarına ilişkin beklentileri ve FED’in ekonomik projeksiyonlarıydı. Öncelikle dot plot olarak adlandırılan noktasal grafiklerde 7 üyenin 2023 yılında faiz artırılacağını belirtmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Bilindiği üzere son dönemde ekonomik aktivitedeki güçlü toparlanma ile enflasyona yönelik pozitif beklentiler FED’in tahmin edilenden daha erken faiz artırımına gidebileceği yorumlarını beraberinde getirmekte. Bu nedenle noktasal grafikler bir hayli önemliydi ve üyelerin çoğunun 2023 yılını işaret etmesi ile piyasalarda pozitif fiyatlamalar meydana geldi. Fakat 2022 yılında faiz artırımı bekleyen üye sayısı geçtiğimiz yılık Aralık ayına kıyasla 1’den 4’e yükselmesi dikkat çekti. Dolayısıyla ekonomik verilerin pozitif gelmeye devam etmesi, FED’in 2023 yılından önce faiz artırma olasılığının piyasalar tarafından canlı tutulmasına neden olabilir.

FED’in ekonomik projeksiyonlarını da beklenildiği gibi yukarı yönde revize ettiğini gördük. Bu noktada Aralık projeksiyonları ile karşılaştırıldığında 2021 yılında büyüme beklentisi %4.2’den %6.5’e revize edildi. İşsizlik oranının bu yıl %4.5 olacağı ve 2022 ile 2023 yılında sırasıyla %3.9 ve %3.5’e revize edileceği tahmini paylaşıldı. Dikkat çeken nokta ise PCE enflasyon beklentileriydi… Hem manşet hem de çekirdek bazda PCE beklentilerinin %2 üzerinde olduğunu gördük. Çekirdek PCE verisinin bu yıl %2.2 seviyesine ulaşılacağı ve 2020 ile 2023 yılında sırasıyla %2.0 ve %2.1 seviyelerine yükseleceği beklentisi paylaşıldı.

Tüm bu gelişmelerin ardından FED Başkanı Powell’ın basın toplantısı takip edildi. Powell’ın daha önceki konuşmasından çok farklı bir ton takındığını söyleyemiyoruz. Ekonominin enflasyon ve istihdam hedeflerinden oldukça uzakta olduğunu ve bu nedenle para politikası duruşunun destekleyici kalmaya devam edeceğini söyledi. Ekonomik göstergelerin son dönemde toparlandığını fakat bu olumlu seyrin virüse bağlı olduğunu, dolayısıyla tahvil alımlarını azaltma noktasında doğru zaman olmadığını sözlerine ekledi. Faiz artışına yönelik olarak yakın vadede üyelerin büyük çoğunluğunun faiz artışı ön görmediğini ve bu hamlenin çok uzakta olması nedeni ile şuan için yorum yapmadığını belirtti. Enflasyonda görülmesi muhtemel yükselişin kalıcılığını sorgulayan Powell, tek seferlik fiyat artışlarına göre politika değişikliğine gitmeyeceklerini ve gerçek bir toparlanma görmeyi bekleyeceklerini de yineledi. Yurt içerisinde gözler dünkü FOMC toplantısının ardından bugün TCMB’ye çevrilmiş durumda. Piyasalarda genel beklenti politika faizinde 100 bp faiz artırımına gidilerek %17 seviyesinden %18 seviyesine yükseltileceği şeklinde. Karar metninde enflasyon ile mücadele vurgusunun güçlü tonda olmaya devam etmesi bekleniliyor. TL ve TL bazlı varlıklar üzerinde oynaklığın yükselmesi beklenebilir.

• AC Asia ex, Japan % 0,90 alıcılı

• S&P 500 % 0,06 alıcılı

• Euro Stoxx 50 % -1,09 satıcılı

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Mart ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı. Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, büyüme ve enflasyon tahminlerini artırdı. En az 120 milyar dolar olan aylık varlık alım programının süreceğinin belirtildiği açıklamada, finasal koşulların genel olarak ekonomiyi desteklemeye devam ettiği vurgulandı.

• Fed'in ardından Asya Pasifik Borsaları Perşembe günkü işlemlerde çoğunlukla yükseldi.Japonya'da Nikkei 225 Endeksi de Topix Endeksi de yüzde 1'den fazla yükseldi. Hong Kong Hnag Seng Endeksi'nde de kazanımlar yüzde 1'i aşarken, Çin ana karasında kazanımlar daha sınırlı kaldı.Avustralya hisse senetleri ise negatif ayrıştı.

• Fed Başkanı Jerome Powell, tahvil alım hızını yavaşlatmayı, tahvil alımını azaltmayı konuşmanın henüz zamanı olmadığını söyledi.

• Fed yetkilileri, 2021 yılı için büyüme beklentisini yüzde 4,2'den yüzde 6,5'e yükseltti.

• Fitch Türkiye için 2021 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,5'ten yüzde 6,7'ye, 2022 yılı için büyüme beklentisini yüzde 4,5'ten yüzde 4,7'ye yükseltti.

• ABD Dışişleri Bakanlığı, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında açılan kapatma davasına tepki gösterdiTürk hükümetini, Anayasa’nın koruma kapsamı ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde ifade özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz.”

• Rusya, Başkan Joe Biden'ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in ABD'deki 2020 başkanlık seçimlerine müdahale girişiminin 'bedelini ödeyeceği' şeklindeki sözleri sonrasında ABD-Rusya ilişkilerinin geleceğini ele almak üzere Washingtond’daki büyükelçisini Moskova'ya çağırdı.

• Brezilya Merkez Bankası(COPOM), faiz oranında beklentilerin üzerinde,75 baz puan artışa gitti. Piyasa beklentisi 50 baz puan artış olacağı yönündeydi.

• Nikkei gazetesinin haberine göre Japonya Merkez Bankası yarın yapacağı politika toplantısında devasa teşvik programını sürdürülebilir yapmak için bir dizi adım açıklayacak.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder