İller

15 Mart 2021 Pazartesi

SİCİLYA MAFYASI


İtalya özelikle Sicilya mafyasıyla ünlü bir yer. Bu mafya içinden politikacılar çıkaracak kadar etkili bir kudret. Kendi içindeki gizemli yapısı ve dışarıya karşı acımasızlığı ile halen ülkedeki etkisini koruyor. Hatta bizim Kurtlar vadisi başta olmak üzere pek çok senaryo İtalyan mafyasını örnek alarak yazılmış. Buna benzer bir yapılanma Orta ve Güney Amerika'da da var. Acaba bu iki coğrafyanın bağlantısı ne? Daha doğrusu bu insanlar neden mafya olmayı seçmişler. Arka planına beraber bakalım.

Sicilya coğrafyası Emeviler döneminden itibaren İslamlaşmaya başlıyor. Sicilya'nın başkenti Palermo'da sıradan bir namaz vaktinde her safta 20 adam bulunan 30 saflık cemaatin olduğu camiden bahsederler. İslam medeniyeti Avrupa'ya buradan yayılmıştır. Pek çok ilmi eser burada yazılarak Avrupa ilim aleminin hizmetine sunulmuştur. Yine Sicilya şehri çok sayıda mescidin bulunduğu İslam şehri hüviyetindedir. Bu konumuna rağmen Normanlar tarafından işgal edilmiş ve burada İslama dair izler silinmeye çalışılmıştır. İnsanların zorla dinleri değiştirilmiştir. Elbette koca medeniyet buna teslim olmamış ve bir şekilde tepki göstermiştir. Dinleri, kültürleri zorla ellerinden alınan insanların kendilerine yapılan bu muameleye cevabı bugünkü Sicilya mafyası olmuştur. Evet insanlar zorla vaftiz edilip dinleri değişse de kendilerine yapılan zulme tepkileri bu olmuştur. Benzer şekilde Endülüs'te yaşayıp dinleri zorla değiştirilen insanlar İspanya'dan Amerika kıtasına gittiklerinde orada muhalif hareketlerin içinde olmuşlardır. Müslüman olmadığı halde Ömer ismini taşıyan Güney Amerikalı devrimcilerin olması tesadüf değildir.           
Elbette Sicilya mafyası ve Güney Amerika'daki hareketlerin tümünün Müslüman kökenli olduğunu iddia etmiyoruz. Toplumların hafızasının canlı olduğunu zorla yapılan değişimlere direncin farklı şekillerde ortaya çıktığını belirtmek isterim. Bu yazıda yararlandığım en önemli kaynak katılmadığım fikirleri olsa da tarihi yorumlama biçimine saygı duyduğum Prof. Dr. Mehmet Azimlidir. Şahsımın İmam hatipte dersine girdiğim öğrencilerimin üniversitede hocası olan Mehmet Azimli hocaya teşekkür ederim. Rabbim cümle ilim ehline ilmiyle amel etmeyi nasip eylesin. 

Selam ve dua ile…

Mustafa AK
Bozkır Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni
mstfknyali@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder