İller

3 Mart 2021 Çarşamba

Uluslararası sermaye piyasaları


Eurotahvil Piyasaları

İki gündür sakin olan ABD tahvil piyasasında haftanın üçüncü gününde kuvvetli satışlar hakimdi. Powell’ın yarınki konuşması öncesinde, ABD 10 yıllık tahvilin getirisi, bir önceki güne göre yaklaşık 8 baz puan yükselerek %1,47 seviyesinden işlem gördü. Avrupa bölgesi tahvillerinde ise Almanya 10 yıllık tahvilin getirisi 7 baz puan yükselerek -%0,290 seviyesinden işlem görürken, İtalya 10 yıllık tahvilin getirisi ise yaklaşık 8 baz puan yükselerek %0,75 seviyesinden günü sonlandırdı.

Günün büyük kısmında yatay negatif seyreden Türk Hazine eurotahvillerinde ise akşam saatlerinde satışların hızlanmasıyla beraber getiri eğrisi 10-15 baz puan civarında genişledi. Beş yıllık ülke risk primi bir önceki güne göre 8 baz puan yükselerek 317 seviyesinden işlem görürken, beş ve on yıllık tahviller de sırasıyla 4,65% ve 5,96%, seviyesinden günü sonlandırdı.

Banka ve şirket kıymetlerinde ise hazine kıymetlerine göre sınırlı da olsa satışlar hakimdi. Yapı Kredi bankası 2022 vadeli senior kıymet %3,35 getiri seviyesinden işlem görürken, İş Bankası 2030 vadeli sermaye benzeri kıymet %6,88 getiri seviyesinden işlem gördü.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD hisse senedi piyasaları dünkü satıcılı seyrine bugün de devam etti. Seans öncesinde değer kazanımlarını işaret eden vadeli endeks kontratları, beklentilerin oldukça altında gelen ADP istihdam verileri ile birlikte yönünü aşağı çevirdi. Rusya, Salı günü geç saatlerde ABD tarafından uygulanan yeni yaptırımları reddetti ve Başkan Joe Biden ve yönetiminin hamlesinin düşmanca olduğunu belirtti. Rusya Dışişleri Bakanlığı dün gece yaptığı açıklamada, ikili ilişkileri daha da kötüleştiren adıma misilleme yapılabileceğini söyledi. Raporlara göre Biden, Covid-19 teşvik paketi kapsamında $1400 ödeme alması beklen kişi sayısını sınırlamayı kabul etti. Programdan yararlanmak için uygun görülen maksimum gelir düzeyi seviyesinin daha düşük bir yere çekilmesi planları dahilinde 12 milyon Amerikalının çeklerden yararlanamayabileceği konuşuluyor. Satışların kapanışa doğru hızlandığı seansta Dow Jones, S&P 500 ve ve Nasdaq endekslileri sırasıyla %0,39,%1,31 ve %2,7 oranlarında değer kaybetti. İngiltere Maliye Bakanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, hükümetin Covid-19 salgını sonrasında kamu maliyesini iyileştirmek amacıyla İngiltere kurumlar vergisinin Nisan 2023’te% 25’e çıkarılacağını duyurdu. Britanya ekonomisinin ise 2022’nin ortasına kadar Covid-19 öncesi seviyesine dönmesi beklenirken, GSYİH’nın 2021’de% 4 ve 2022’de% 7,3 büyümesi öngörülüyor. Paylaşılan olumlu rakamlara paralel FTSE 100 endeksi günü %0,93 oranında artıda tamamlarken, DAX ve Euro Stoxx 50 endeksleri sırasıyla %0,29 ve %0,14 oranlarında primlendi.

S&P endeksinde yer alan on bir sektörün sadece üçü günü değer kazanımlarıyla tamamlarken, teknoloji ve takdirsel tüketim hisselerinde %2,5’e yakın gözlenen satışlar endeksi aşağı çekti. Enerji ve finans sektörleri ise sırasıyla %1,43 ve %0,75 oranlarında değerlenerek endekse destek oldu. Lyft hissleeri, şirketin Şubat ayının son haftasının salgın kısıtlamaların başlamasından bu yana hacim açısından görülen en iyi hafta olduğunu söylemesinin ardından %8,33 oranında yükseldi. Geçen ay kullanıcı hacmindeki artış nedeniyle ilk çeyrek için FAVÖK zarar tahminini revize eden şirket için JPMorgan hisse senediyle ilgili çağrısını en iyi seçim olarak yineledi. Gelişmelerden Uber hisseleri de olumlu yararlandı ve %2,76 oranında primlendi. Facebook, Kasım 2020 ABD başkanlık seçimlerinden sonra uygulanan geçici bir yasağın ardından siyasi, seçim ve sosyal konu reklamlarına tekrardan devam edeceğini söyledi. Şirket hisseleri günü %1,3 oranında ekside tamamladı. Arizona Temsilciler Meclisi, Apple ve Google tarafından uygulama mağaza platformlarından alınan ücretleri olumsuz etkileyecek bir yasa tasarısını onayladı. Tasarı yazılımcıların kendi ödeme sistemlerinin kullanmasına izin verecek. Amazon ve Apple hisseleri günü sırasıyla %2,81 ve %2,36 oranlarında ekside tamamladı. Başkan Joe Biden, ABD’nin Mayıs ayı sonuna kadar ülkedeki her yetişkini aşılamak için yeterli olacak büyüklükte bir koronavirüs aşısı arzına sahip olacağını söylemesi ile birlikte, American Airlines %3’ün üzerinde yükselirken, Carnival ve Norwegian Cruise Line sırasıyla% 4 ve% 6’nın üzerinde artış gösterdi.

DAX endeksinde yer alan on sektörün üçü günü değer kazanımlarıyla tamamlarken, altyapı ve sağlık hisselerinde sırasıyla %2,01 ve %1,06 oranlarında görülen satışlar endeksi aşağı çekti. Takdirsel tükettim ve sanayi sektörleri %1,8 civarında primlenirken finansallar ise %1 oranında değer kazandı ve endekse destek oldu. Alman otomotiv üreticilerinin ürettiği elektrikli araçların her geçen gün Tesla’nın sektördeki payını daha da kuvvetli bir şekilde tehdit etmesi ve oluşan pozitif hava ile birlikte bugün de kuvvetli seyrini sürdü. BMW ve Volkswagen hisseleri %4,5 üzerinde değerlenirken Daimler hisseleri ise günü %1,63 oranında artıda tamamladı. Endekste en iyi performans gösteren şirket %5,43’lük kazanımlarla Covestro olurken Delivery Hero %3,78 oranında değer kaybetti ve en kötü performans sergileyen şirket oldu. FTSE 100 endeksinde yer alan sağlık ve teknoloji hisseleri %0,8 civarında değer kaybederek endeksi baskılarken, takdirsel tüketim ve iletişim hizmetleri sektörlerinde %2 üzerinde gerçekleşen kazanımlar ise endeksi yukarı taşıdı.

ABD’nin paylaştığı ADP istihdam verisi 205 bin beklentisinin oldukça altında 117 bin olarak açıklanırken haftalık bazda MBA mortgage (ev kredisi) başvuruları ise bir önceki verinin üzerinde %0,5 seviyesinde duyuruldu. Şubat ayı bileşik PMI’ı 59,9’dan 59,5’e revize edilirken ISM hizmet endeksi ise 58,7 seviyesinde bulunan tahminlerin altında 55,3 olarak açıklandı. AB bölgesi Şubat ayı hizmet PMI’ı 44,7’den yukarı yönlü 45,7 seviyesine revize edilmesine karşın, aynı veri Almanya tarafında 45,9’dan 45,7’e aşağı yönlü revize edildi.

Avrupa bölgesinde yarın takip edilecek önemli bir ekonomik veri bulunmazken, ABD’nin duyuracağı haftalık bazda işsizlik başvuruları, Ocak ayı fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişlerinde bir revizyona gidilip gidilmeyeceği önem kazanacak.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Güne 90,792 seviyesinden başlayan Dolar Endeksi kritik 91,00 seviyesini kısa süreliğine aşsa da kalıcı olamadı ve 90,94 seviyelerinden günü pozitif sonlandırdı. 1,2091 seviyesinden açılış yapan EURUSD paritesi ise gün içinde 1,2110 seviyesine kadar yükseldikten sonra gelen satışlarla 1,2043 desteğine geriledi fakat günü %0,20 değer kaybederek 1,2067 seviyelerinden sonlandırdı. Dolar karşısında değer kaybetmeyen tek G10 para birimi GBP oldu. Gün içinde en yüksek 1,4006 seviyesini gören GBPUSD paritesi günü 1,3957 seviyesinden yatay sonlandırdı.

$1740 seviyesinden açılış yapan Spot Altın, ABD faizlerindeki yükselişle beraber Hazirandan beri düşük seviye olan $1702 seviyesini test etti ve daha sonrasında gelen alımlarla günü %1,20 değer kaybederek $1715 seviyelerinden sonlandırdı. 50 günlük hareketli ortalaması olan $26,50’yi aşağı yönlü kıran Spot Gümüş ise gün içinde en düşük $25,84 seviyesini gördü ve günü $26,19 seviyesinden %2,15 değer kaybederek sonlandırdı. LME metallerinde de satışlar hakimdi. Nikel %6,72 ile en çok değer kaybeden metal olurken, Bakır ve Alüminyum sırasıyla %0,75 ve %0,52 değer kaybederek günü tamamladı.

Haftalık bazda açıklanan ham petrol envanterlerinde 735 bin varil gerileme beklentisine karşın 2,15 milyon varil yükseliş duyurulurdu. Benzin stoklarında ise tam tersi bir tablo gözlendi ve beklentilerin altında 1,36 milyon varil düşüş gözlendi. Cushing bölgesinde ise ham petrol stokları bir önceki verinin altında 485 bin varil arttı. Nisan vadeli WTI petrol %2,58 değer kazanarak $61,28 seviyesinden fiyatlanırken Mayıs vadeli Brent petrol %2,22 yükselerek $64,07 seviyesinden alıcı buldu.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder