İller

16 Mart 2021 Salı

Uluslararası sermaye piyasaları


ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD hisse senedi piyasalarında yatırımcılar, yarın gerçekleşecek FED toplantısı öncesinde teknoloji şirketlerine bugün ilgi gösterdi. Nasdaq endeksi seans genelinde düşüş gösteren Amerikan 10 yıllıklarına paralel %1 üzerinde primlenmesine karşın, seans sonuna doğru yükseliş eğilimine geçen ABD tahvilleri ile birlikte kazanımlarının büyük bir kısmı geri verdi ve günü %0,09 oranında değerlenerek yatay pozitif tamamladı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri ise negatif ayrıştı ve sırasıyla %0,39 ve %0,16 oranlarında değer kaybetti. Bugün yayınlanan bir ABD istihbarat raporuna göre, hem Rusya hem de İran, Joe Biden ve Donald Trump arasındaki 2020 başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışmak için operasyonlar düzenledi. ABD’deki birçok banka ve kredi birliği için doğrudan para yatırma sürecini yöneten yetkili kuruluşa göre (Nacha), on milyonlarca teşvik paketi kapsamındaki ödemeleri yarın almış olacak. Avrupa tarafında ise AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşıya yönelik gelişmeler öne çıkmaya devam ediyor. İsveç ve Letonya, aşının dağıtımını durdurduklarını duyurdular ve bu kararı AB bölgesinde alan toplam ülke sayısı 13’e yükseldi. Avrupa sağlık düzenleme kurumu ise, AstraZeneca aşısının, ilişkili hastaneye yatma ve ölüm riskiyle birlikte Covid-19’u önlemedeki faydalarının, yan etki risklerinden daha ağır bastığının altını çizdi. Avrupa’da DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endeksleri günü sırasıyla %0,66,%0,55 ve %0,80 oranlarında değer kazanımlarıyla sonlandırdı.

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün dördü günü primlerle tamamlarken, enerji ve sanayi hisselerinde sırasıyla %2,83 ve %1,44 oranlarında gerçekleşen kayıplar endeksi baskıladı. İletişim hizmetleri ve teknoloji sektörleri ise sırasıyla %0,93 ve %0,79 oranlarında primlenerek endeksi destekledi. Alibaba’nın internet tarayıcısı, şirketin Çin hükümeti ile problematik ilişkisi devam ederken, Çin’deki çeşitli uygulama mağazalarından kaldırıldı. Şirket hisseleri %1,45 oranında değer kaybetti. Starbucks hisseleri, şirketin notunun BTIG tarafından nötrden "al"a yükseltilmesinin ardından% 2,24 arttı. Firma, normale dönüş kapsamında restoranların yeniden açılmasını beklediğini ve yeni federal teşvik paketinin Starbucks için artan kazanç tahminlerine yol açacağını söyledi. General Electric büyüyen pazarda lider bir konum elde etmeye çalışırken yeni kablosuz, el tipi ultrason cihazı Vscan Air’in lansmanını yaptı. Şirket önümüzdeki on yılda el tipi ultrason piyasasının $1 milyara ulaşabileceğini ve %30’luk hakimiyeti hedeflediklerini belirtti. Şirket hisseleri ise günü %1,50’lik kayıplarla tamamladı. Google, Google Play uygulama mağazası ücretlerini % 15 seviyesine indireceğini duyurdu. Yeni politika kazanılan ilk milyon doları kapsayacak ve üzeri satışlarda ise standart %30 uygulanmaya devam edecek. Alphabet hisseleri günü %1,43 oranında artıda tamamladı. Teknoloji hisselerine ilginin arttığı seansta diğer FAANG hisselerinden Facebook, Amazon, Apple ve Neftlix %0,33 ila %2 arasında primlendi. Dow Jones endeksinde yer alan ve son dönemde kuvvetli performans gösteren Boeing ve Caterpillar ise günü sırasıyla %3,92 ve %1,85 oranlarında ekside sonlandırdı.

DAX endeksinde yer alan on sektörün yedisi günü değer kazanımlarıyla tamamlarken, altyapı ve iletişim hizmetleri sektörlerinde sırasıyla %0,99 ve %0,84 oranlarında görülen kayıplar endeksi baskıladı. Takdirsel tüketim hisseleri %2,09 oranında primlerle endeksi yukarı taşırken ve gayrimenkul sektöründe gerçekleşen %1,85’lik kazanımlar önemliydi. Endekste en iyi performans gösteren şirket Volkswagen oldu ve günü %6,71 oranında artıda tamamladı. Kuvvetli performans ise şirket CEO’sunun, firmasının Tesla ile güçlerini birleştirebileceği fikrini reddetmesinin ve CNBC’ye Alman otomotiv devinin kendi yolunda devam edeceğini söylemesinin ardından gerçekleşti. Şirketin, Tesla’yı yakalayıp devamında ise geçme isteklerinin olduğunun ise altını çizdi. Alman bir gazeteye göre BMW CEO’su üst düzey yöneticilere küresel çapta üretilen araçların en az% 50’sinin 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olmasını istediğini söyledi. Şirket hisseleri günü %3,57 oranında artıda tamamladı. Adidas %1,81, Deutsche Telekom %0,89, Deutsche Bank ise %0,57 oranlarında değer kaybetti.

ABD tarafından paylaşılan Şubat ayı perakende satışları ve endüstriyel üretim rakamları beklentilerin altında kaldı ve sırasıyla %3 ve %2,2 oranlarında daraldığı gözlendi. Almanya’nın paylaştığı Mart ayı ZEW beklenti anketi ise 74 seviyesinde yer alan öngörülerin üzerinde 76,6 olarak duyuruldu.

Yatırımcılar yarın FED faiz kararını yakından takip ediyor olacak. Öne çıkan diğer veriler ise Şubat ayı konut başlangıçları ve haftalık bazda MBA mortgage (ev kredisi) başvuruları. Avrupa tarafında ise önemli bir ekonomik veri bulunmamakta.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Avrupa’da AstraZeneca aşısının kullanımının durdurulması Euro üzerinde baskı yaratıyor. Güne 1,1930 seviyesinden başlayan EURUSD, gün içinde en düşük 1,1882 seviyesini test etti ve kapanış 1,19 seviyesinde yapıldı. Yarın açıklanacak FED faiz kararı ve bankacılık sektörüne getirilen kimi muafiyetlerin devam ettirilip ettirilmeyeceğine dair açıklamalar, pariteyi hareketlendirecektir. 1,1845 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalama önemli bir destek. Benzer şekilde GBPUSD paritesini de günü aşağı yönlü geçirdi. 1,39 seviyesinden açılış yapan parite 1,3809 seviyesine kadar geriledi, burada 50 günlük hareketli ortalama desteğinden dönmüş gibi görünüyor, kapanışa doğru tekrar 1,3890’lara doğru hareketlenme görüldü. USD/JPY 109,30 seviyesini bugün de test etse de, bu direnci aşamamış durumda, 109 seviyelerinin hemen üzerinde işlem görmekte.

Spot altın 1741-1726 bandında işlem gördü ve 1732 seviyesinden açılış yapılan günde, kapanış da aynı seviyelerde ve FED toplantısı öncesi kararsız bir görünüm çiziyor. Gümüş de 50 ve 100 günlük hareketli ortalamaları arasında sıkıştığı hareketine devam ediyor. 26,42 direnç, 25,53 destek olarak izleniyor. Seans kapanışında değerli metal 25,93 seviyelerinden işlem görmekte. Petrol son dönemdeki hızlı hareketi sonrasında yorgunluk belirtileri gösteriyor. Brent petrol günü %0,6 değer kaybıyla 68,50 seviyelerinden kapatacak, WTI petrolde ise değer kaybı %0,7 seviyesinde, gün içinde en düşük 63,80 seviyesi test edildi. LME 3 ay vadeli bakır kontratı da günü %2 değer kaybıyla 8960 seviyesinde kapattı

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder