İller

12 Mart 2021 Cuma

Üniversite-sanayi iş birliğinde ezber bozan yarışma


Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, şimdiye kadar 13 farklı üniversiteyle online görüştüklerini ve 1000’e yakın öğrenciye ulaştıklarını söyledi.

“Toplamda 30'dan fazla üniversite ile buluşacağız. Yarışmamıza ilgi çok yüksek. Nakdi ödüllerden ziyade yurtdışı eğitim bursu ve fuar ziyaretleri ödülleri onların geleceği için çok önemli. Birçok üniversite yarışmayı ders kapsamında dönem projesi olarak belirledi. Öğrenciler ders kapsamında hem kendilerini geliştirecek hem de kariyerleri için önemli bir çalışmaya katılmış olacak.” 

Üniversite öğrencileri için daha geniş bir iletişim ağı oluşturmanın önemine değinen Yağcı, “Tasarım yarışmalarının yarışmaya katılanlar için en önemli noktası jüridir. Hem akademik tasarımcı, hem profesyonel tasarımcı hem de sektörden kendi alanında kurumsal önemli temsilciler var. Bu kadar önemli isimleri bir araya getirmek Ezber Bozan Tasarım Yarışması’na katılmayı düşünen hem öğrenci hem profesyoneller için daha geniş bir iletişim ağı sağlamaları adına çok büyük bir kazanım.” dedi. 

 

İnovasyon ve katma değer ezber bozan tasarımla gerçekleşecek

Dereceye giren tasarımların üretileceği ve EİB’te, fuarlarda sergileneceğini açıklayan Cahit Doğan Yağcı, başvuru sürecinin 25 Haziran’a kadar devam edeceğini de sözlerine ekledi.

“Mobilya sektörü, dış ticaret dengesine sağladığı katma değer ile ülkemizde stratejik bir önem taşıyor. Türkiye geneli mobilya ihraç birim fiyatı 2,59 dolar. Biz Ege İhracatçı Birlikleri olarak katma değerli üretimimizle birim fiyatını 2,85 dolardan 3,12 dolara çıkardık. Tasarım yarışmalarımızla, projelerimizle kg başına değeri arttırmayı ve 7 dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 2020’de Türkiye geneli mobilya ihracatı 3,5 milyar dolara ulaştı. 2,8 milyar dolar dış ticaret fazlası veren mobilya sektörü ülke ekonomisine ve istihdamına ciddi katkı sağlayan sektörlerden biri. Bölgemiz için önemli üç birliğimiz ile bir güç birliği oluşturduk. Yarışmaya katılan öğrenciler mobilya, tekstil ve doğal taş ürünlerinden en az ikisini tasarımlarında kullanmak zorunda. Yenilikçi yaklaşımlarla sektörleri bir araya getirerek özgün tasarımlara odaklanmayı, daha fazla katma değer yaratmayı hedefliyoruz. Bu yüzden yarışmamızın teması da “Fütüristik Çalışma Alanı Mobilyaları”.”

 

Yarışmaya kimler başvurabilir?

İki ayrı kategoride düzenlenecek olan Ezber Bozan Tasarım Yarışmasının öğrenci kategorisi üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültelerinin lisans veya yüksek lisans bölümleri, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliğinin lisans veya yüksek lisans bölümleri ile Mobilya ve Dekorasyon ön lisans programlarında öğrenim gören tüm öğrencilerin katılımına açıkken, profesyonel kategorisi üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültelerinin lisans veya yüksek lisans bölümleri, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliğinin lisans veya yüksek lisans bölümleri ile Mobilya ve Dekorasyon ön lisans programlarından mezun olanlara açıktır.

 

Ödüller neler?

1) Para Ödülleri

Öğrenci Kategorisi Para Ödülü

 

•          Birinci                                     : 15.000 TL 

•          İkinci                                     : 10.000 TL 

•          Üçüncü                                  : 5.000 TL 

•          EİB Özel Ödülü (3 Adet)       : 3.000 TL

•          Mansiyon Ödülü (4 Adet)      : 2.000 TL

 

Profesyonel Kategorisi Para Ödülü

 

•          Birinci                                    : 30.000 TL 

•          İkinci                                     : 20.000 TL 

•          Üçüncü                                  : 15.000 TL 

•          EİB Özel Ödülü (3 Adet)       :5.000 TL 

 

 

2) Yurtdışı Fuar Katılımı

Profesyonel ve öğrenci kategorilerinde birincilik ödülü alan yarışmacılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) para ödüllerinin yanı sıra masrafları EİB tarafından karşılanmak üzere uluslararası fuarlara götürülecek. (Birincilerin gidemediği durumlarda ikinci ve üçüncü yarışmacılar götürülecek.)

 

3) Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü

Ticaret Bakanlığının 2008/2 Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde yarışmamızda dereceye giren ve ilgili mevzuat kapsamında gerekli şartları taşıyan tasarımcılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) en fazla iki yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinde eğitime gönderilecek olup, eğitim giderleri ve bu döneme ilişkin yaşam giderleri söz konusu Tebliğ çerçevesinde Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklarından karşılanacaktır.


Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder