İller

17 Nisan 2021 Cumartesi

ABD ekonomisi güçlü toparlanıyor, sonrası?


“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

ECB ve BoC Faiz Kararları/ ABD PMI / İngiltere Enflasyon

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,6 Seviyesi Altında Kalıcı Olacak (mı)?

Haftanın Konuşması

21 Nisan Çarşamba Saat 18.00 BoC Başkanı Macklem

22 Nisan Perşembe Saat 15.30 ECB Başkanı Lagarde

ABD Ekonomisi Güçlü Toparlanıyor, Sonrası?

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 138,890,691 – tedaviye pozitif cevap veren 86,938,676 – ölü sayısı 2,985,408 kişiye ulaşmıştır.  Aşı tedarikinde devam eden sıkıntılar öne çıkarken, ABD Biden’in 100 günde 100 milyon doz aşı hamlesi ile pozitif yarışmaktadır. ABD aşı hızında günlük ortalama 3 milyon doz üzerinde devam etmektedir.

Piyasaların risk algısının temel dinamiğinde ABD ekonomisinde devam eden güçlü toparlanma ve ileriye dönük beklentilerde iyileşme olarak yer almaktadır. Ayrıca Biden’in 4 Temmuz sonrası 7 Temmuz 2021 tarihinden ABD’nin tam anlamıyla normalleşeceği planı etkin olarak devam etmektedir. Bu normalleşme ABD ekonomisinden yeni bir ivme kazandırarak Fed’in faiz artışına gidebilecek yol haritasının tetikleyicisi olabilir. Fed Başkanı Powell her ne kadar bu yıl faiz artışı hatta 2024 içinde beklemese bile bunlar sadece mevcut dinamiklere göre kurgulandığı unutulmamalıdır. Piyasanın algısında Fed Aralık toplantısında aksiyon alınır mı alınmaz mı bulunmaktadır.

Biden ve Fed’in destekleyici genişleyici para politikaları ABD endekslerini rekor seviyelere taşımaya devam ederken, şirket karlılıkları artmaya başlamıştır. Virüs kaynaklı teknoloji talebinin artması teknoloji hisse senetlerinde yukarı yönlü hareketi destekleyerek endekslere pozitif katalist olmaktadır.

ABD 10 yıllık tahvil faizinde %1,60 - %1,70 bölgesi altında kalıcılık ile hareket devam ederken, bir etap daha algı normalleşme için %1050 seviyesi altında %1,4740 seviyesini takip ediyoruz.

ABD ekonomisine ilişkin genel algıyı anlamak için 10 yıllık yerine 30 yıllık tahvil faizini takip etmek gerekmektedir. 30 yıllık faizde %2,4081 seviyesi altında hareket sürmektedir. 

Türk varlıklarında yurtdışında gerileyen tahvil faizleri ve zayıf $ teması Türk Lirası’na destek verirken, TCMB faktörü devreye girmektedir. TCMB’nin faiz kararında pas geçerek %19 politika faizini sabit bırakması ile açıklama metninden eski söylem ile yeni söylem arasında majör farklılıklar bulunmaktadır. Sıkı para politikası vurgusu devreden çıkarken, büyüme-istihdam-yatırım dinamikleri öne çıkmaktadır. Yeni Başkan ile tekrar makul reel faiz dinamiği devreye girerken, TCMB’nin yaz aylarında sert ani faiz indirim potansiyeli artmaktadır.

Türkiye 5 yıllık CDS 411.870 seviyesi ile 400 seviyesine doğru gerilemektedir. 400 altında olası hareket ile Türk Lirası değerlenmesi bir miktar daha etkin olabilir.

Haftanın genelinde takip edilecek başlıklar;

  • ECB Faiz Kararı: ECB kararını 21 Nisan Perşembe günü saat 14.45’te açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak beklentimiz 3 faiz oranında herhangi bir değişiklik yapılmaması yönündedir.  Faiz kararı sonrasında ECB Başkanı Lagarde saat 15.30’da basın toplantısında konuşacaktır. Lagarde tarafında güvercin duruşun sürmesi ve enflasyon konusunda güvercin tonlamanın azalmasını bekliyoruz.  
  • BoC Faiz Kararı: BoC faiz kararını 21 Nisan Çarşamba günü saat 17.00’de açıklayacaktır. %0,25 seviyesinde olan faiz için herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) tarafında 92 seviyesi altında hareket etmektedir.  (92 psikolojik algı için takip!)

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder