İller

6 Nisan 2021 Salı

Kurumlar vergisi taslağı baskı yaratıyor


Kurumlar vergisi taslağı baskı yaratıyor

TCMB Mart ayına ilişkin enflasyon değerlendirmesinde ; enflasyonda devam eden yükselişte enerji, hizmet ve temel malların etkili olduğunu, temel mal enflasyonunda dayanıklı tüketim malları dışındaki sektörlerdeki gelişmelerle yukarı seyrin korunduğu belirtildi. Üretici fiyatlarına yönelik olarak da petrol ve endüstriyel metaller olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki yükselişin, Türk lirasında yakın dönemdeki görünümün ve bazı ürünlerde süregelen arz sıkıntılarının etkisiyle güçlü bir artış kaydederek yükseliş eğilimini sürdürdüğü vurgulandı. Burada özellikle TL’ye ilişkin vurguyu önemsemek gerekiyor. Maliyet enflasyonuna en büyük katkı kur tarafından geliyor ve TL’de son dönemde yaşanan değer kayıplarının kur geçişkenliği ile enflasyonu desteklemesi beklentileri güçleniyor. Yani son dönemde yüksek oynaklık eşliğinde değer kaybeden TL ve artmaya devam eden girdi maliyetleri TCMB’nin faiz indirimi noktasında elini zayıflatan ( kurum olarak Nisan ayında faiz konusunda değişim beklemiyoruz) önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AB Komisyonu Başkanı Leyen ve AB Konseyi Başkanı Michel görüşmesinin ardından yapılan açıklamalar pozitifti. Görüşme sonrası Avrupalı liderlerin yaptığı açıklamalarda Türkiye ile olumlu ilişkilere ivme katmak için geldiklerini ve iki tarafa fayda sağlayacak iş birliği alanlarının görüşüldüğü kaydedildi. Ticareti daha da artırabilmek için Gümrük Birliğinin uygulanmasına ilişkin mevcut zorlukların ele alındığı ve güncelleme için çalışılacağı açıklamalarında bulunuldu. IMF güncellediği Dünya Ekonomik Görünüm raporunda , küresel büyüme tahminini 2021 için %5’ten %6’ya yükseltirken, Türkiye için büyüme tahminini 2021 için %6, 2022 için ise %3,5 seviyesinde sabit tutarken, 2021 Enflasyonunun yılsonunda %12,5 olacağı beklentisini paylaştı. IMF ülkelerin yüksek borçluluk oranlarını mali uçurum olarak nitelendirerek bundan kaçınmak için teşviklerin kademeli olarak geri çekilmesi gerektiğini, merkez bankalarının sözlü yönlendirmeleri açık bir şekilde yapmaları gerektiğinin altını çizdi. Yeni günde ise yurtdışında Başkan Joe Biden’ın , Amerikalı yetişkinlerin tamamının Corona virüsü aşısı olmaya hak kazanacağı tarihi 12 gün erkene çektiği ve Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran hakkında ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin arasında gerçekleştirilen toplantıda ilk görüşmelerin "yapıcı" olduğunu belirtmesi ile yurtiçinde ise Kurumlar vergisinde geri adım yok haberleriyle başlıyoruz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler Çarşamba günkü işlemlerde yükseldi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi birçok sektörün yükselmesi ile pozitif seyretti, fakat ANZ hisse senetlerinin yüzde 0.21 düşmesi ile büyük banka hisseleri baskılandı.Japonya'da Nikkei 225 yüzde 0.35 arttı, Topix ise yüzde 0.6 yükseldi.Güney Kore'nin Kospi Endeksi Samsung Electronics hisselerinde gerilemeye rağmen yüzde 0.47 yükseldi.

 Fitch Ratings, TCMB Başkanı'nın değiştirilmesi, artan piyasa oynaklığıve lirada değer kaybı sonrasında Türk bankaları için refinansman riskinin arttığını bildirdi. Bununla birlikte, Türk bankacılık sektörünün döviz likiditesinin piyasalara erişimin kısa süre için kapanmasını ve döviz mevduatlarından ılımlı bir çıkışı karşılamak için yeterli seviyede olduğunu vurguladı.

 ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, COVID-19'un yol açtığı ekonomik krizin uzun süreli işsizliğin ortaya çıkmasına imkan vermekten kaynaklanabilecek "ağır bir yara"nın oluşmasını engellemek için ekonomik teşviklerde büyük oynadığını söyledi.

 AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri görüşmeyle ilgili olarak, "Türkiye, aslında yapıcı bir şekilde tekrar ilişki kurmak istediğini gösterdi" dedi.

 ABD Başkanı Joe Biden, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bağımsız bir kurum olduğuna işaret ederek Fed Başkanı Jerome Powell ile görüşmediğini, aramadığını söyledi.

 Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Cecilia Rouse, ABD'nin dünyanın en büyük ekonomisi olarak kalmaya devam etmek, rekabetçi olmayı sürdürmek için işgücüne, altyapıya, araştırma ve geliştirmeye yoğun şekilde yatırım yapması gerektiğini söyledi.

 Yabancı yatırımcılar, Mart ayında da Çin tahvili satın almaya devam ettiler ancak daralan getiri farklarını ve zayıf yuanın ilgiyi azaltmasına bağlı olarak alımlar yavaşladı.

 G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları IMF-Dünya Bankası bahar toplantıları çerçevesinde düzenlenecek oturumda pandemiye karyı alınan tedbirleri ve AB'nin ortaya attığı global minimum kurumlar vergisi teklifini tartışacaklar.

 Turizmi Teşvik Kanunu komisyonda kabul edildi http://hbr.tk/LUsEkq

 AC Asia ex, Japan % -0,23 satıcılı

 S&P 500 % 0,03 alıcılı

 Euro Stoxx 50 % 0,05 alıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder